Hlavní navigace

jogurt

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Návrat jahodového koktejlu? Jogurtové smoothie se přeci jen liší

Jahodový koktejl z automatu Koruna se stal legendou. Nyní má zmodernizované nástupce – mléčné nápoje smoothie s ovocem. Jogurtové smoothie ale přece jen zcela identické s retro koktejlem není.

13. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Skyr není jogurt a skyramisu není tiramisu

Skyr je tu tisíc let, v ČR dva roky. Přestože se v mnohém podobá jogurtu, jeho výroba a složení se liší.

Doba čtení: 5 minut

Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět

Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.

28. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Skyr: je to jogurt, není to jogurt?

Na českém trhu se objevil teprve loni, ale už teď si získal řadu příznivců zejména mezi sportovci, seniory a malými dětmi. V čem tkví unikátnost skyru a jak se vůbec liší od jogurtu?

Doba čtení: 3 minuty

Řecký jogurt, nebo jogurt řeckého typu? Není to totéž

Oba mají modrobílý obal, oba chutnají podobně, ale každý se vyrábí jinak a z výrazně odlišného množství mléka. Který je „přírodnější“ a čím se liší od běžných jogurtů, kromě vyšší ceny?

Doba čtení: 5 minut

Zeleninové jogurty mají být hit

Přestože v Evropě vede v popularitě jahodový jogurt, a na tom se asi hned tak něco nezmění, v USA a Británii předvídají budoucnost jogurtům se zeleninou. A už je i prodávají.

Doba čtení: 3 minuty

Farma Jeřmanice: Náš tvaroh zraje osmnáct hodin

Na severu Čech, nedaleko Liberce, se před necelými dvěma lety dala do pohybu výroba na Farmě Jeřmanice. Výrobky mají tak kvalitní, že už je zdobí hned dvě významná ocenění. Nahlédněte tam, kde se nic nešidí.

22. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Deset jídel, která vás v horku ochladí

Ačkoli při pomyšlení na horké dny člověku vytane na mysli zmrzlina nebo pití s ledem, jídla a nápoje, která nás skutečně mohou ochladit, vypadají úplně jinak.

Doba čtení: 5 minut

Nebezpečný jogurt je zpět

Zdálo by se to zbytečné, ale evidentně není. Stokrát vyvráceno, stokrát se vrátí. Jako hoax o škodlivém jogurtu. Takže znovu.

Doba čtení: 4 minuty

Pro mlékárnu jsou antibiotika v mléce velký problém

Každý dodavatel a každá mlékárna si mléko otestuje na rezidua antibiotik. Dodavatel kvůli riziku citelného postihu. Mlékárna proto, že z mléka s antibiotiky nevyrobí jogurt ani mlékárenský pánbůh.

Doba čtení: 4 minuty

Proč bio kuře stojí 3× víc než obyčejné?

Zatímco bílý bio jogurt se cenově přiblížil běžnému, bio kuře krákoře pořád výrazně dráž než obyčejné kuře. Důvody jsou zřejmé.

Doba čtení: 2 minuty

Vyrobte si domácí jogurt raz dva

Koupit jeden jogurt v obchodě si dneska může každý, kdo má v kapse aspoň pětikorunu. Jestli ale chcete jogurtů víc, podívejte se na náš domácí recept a nasajte inspiraci.

Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější mléčný výrobek v Česku? Máslo

Zatímco Afričan ročně zkonzumuje 50 kg mléčných výrobků za rok, Čech jich spořádá skoro pětkrát více. Je to zpráva pozitivní nebo negativní? Podívejte se na celosvětové srovnání.

Doba čtení: 3 minuty

Každá čtvrtá zakysaná smetana je šizená

Čtvrtina zakysaných smetan uvádí spotřebitele v omyl, zjistil dTest. Obsahují méně tuku, než tvrdí na etiketě. Na chuti mnohým z testovaných výrobků ubírá přidaný škrob.

4. 2. 2014 10:47
Doba čtení: 2 minuty

Neplaťte za chemii, poznejte opravdový jogurt

V čem se liší jogurty zrající kelímcích a v tanku a proč jsou konvenční jogurty homogenizované? Technoložka minimlékárny Sklizeno poradí, jak si vybrat dobrý jogurt.

10. 1. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Frozen yogurt: je to jogurt a chutná jako zmrzlina

Byla pýchou všech Čechů, byla první na světě, která vyrobila ovocný jogurt a přesto krachla. Radlická mlékárna je ale zpět a vnáší na český trh moderního představitele jogurtu.

Doba čtení: 3 minuty

Testy potravin mohou být velmi zavádějící

S testy potravin se roztrhl pytel, mnohé z nich bohužel míchají jablka s hruškami. Nedávný test ovocných složek v jogurtech vychází z chybné metody a desítky let starých článků a údajů.

Doba čtení: 5 minut

Detoxikace nepotřebuje drahé přípravky

Pro očistu organismu není nutné kupovat speciální doplňky stravy, programy a kúry. Stačí obyčejná jablka, ocet nebo jogurtová dieta. Zapojit zdravý rozum a nezapomenout ani na duši.

Doba čtení: 4 minuty

Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

Do mléčných výrobků se přidává vitamín D a někde dokonce i vápník. Zjišťovali jsme u výrobců, proč tak činí a jestli nám taková porce déček z jogurtů, mléka a ze sluníčka nemůže uškodit.

Doba čtení: 4 minuty

Kdo stojí za jogurty Activia? České stračeny

Vyrazili jsme na obhlídku závodu, který za svými zdmi vyrábí jogurty i nápoje Activia. Žádné zahraniční mléko, žádná konzervace, ze země se by se dalo jíst. Podívejte se sami.

Doba čtení: 5 minut

Chytrý nákup: Nakupujte chytře a nenechte se oblafnout

Vyznáte se v džungli supermarketů? Díky našemu Chytrému nákupu budete mít navrch. Snadno poznáte rozdíly mezi čokoládou a čoko pochoutkou i mezi jogurtem a jogurtovým dezertem.

28. 6. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Actimel je plný zvířecích bakterií. Bububu…

Internetem se šíří zprávy o nelidské střevní mikrofloře, kterými společnost Danone plní své jogurty. Tvrdí to konkrétní odborníci. Až na to, že o tom vůbec nevědí. Text je nesmyslů plný.

Doba čtení: 5 minut

Příští stanice metra: Bohušovická mlékárna

Jediná mlékárna u nás, která má vlastní „metro“. Nejde o samoúčelnou frajeřinku, doprava podzemními chodbami umožní zachovat správnou teplotu od výroby až po distribuci.

Doba čtení: 6 minut

Hustý, nebo tekutý jogurt? Trik je v technologii

Jogurty se roky vyrábějí stejně, přidáním živých mikroorganismů do mléka. Čím to je, že se stejnými přísadami jeden výrobce dosáhne jogurtu tuhého a druhý řídkého? Známe postup výroby.

Doba čtení: 3 minuty

Hloupý a chytrý nákup. Najdete 10 rozdílů?

Ve značení potravin není lehké se vyznat. Jako bychom tu hru hráli při každém nákupu. Najdete rozdíly mezi dvojicemi, které se tváří podobně? Vyzkoušejte (u nás to máte zadarmo).

Doba čtení: 6 minut

Škrob v jogurtech není žádný zločin

Musíme si vybrat – buď budeme jíst tučnější jogurty bez škrobů, nebo light jogurty se škroby. Jinak to nejde. Jedině bychom chtěli jogurty pít.

Doba čtení: 4 minuty

Zapomeňte na probiotika, úředníci zakázali toto slovo používat

Musí zmizet. Nápisy probiotika či prebiotika na obalech potravinářských výrobků, i tvrzení obsahující tyto výrazy a poukazující na jejich pozitivní vliv na lidský organismus.

Doba čtení: 4 minuty

Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný

Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.

Doba čtení: 7 minut

Poznáte v obchodě zkaženou potravinu?

Kupujete si domů zelený eidam a zapáchající maso? Pokud ano, jistě v tom není záměr. Jak se vyhnout špatně skladovaným potravinám, které nám mohou způsobit zažívací potíže?

5. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 3 minuty