Hlavní navigace

Bylinky zaberou místo prášků na spaní i na nervy

12. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Vytočil vás šéf? Podléháte splínu a nemůžete spát? Před návštěvou psychiatra vyzkoušejte raději bylinky. S jejich pomocí zatočíte se vztekem, nespavostí i podzimní depresí.

Máme tady podzim a s ním spojený nárůst melancholických nálad, splínů či lehčích depresivních stavů. Jak si můžeme pomoct sami, aniž bychom museli navštívit praktického lékaře, psychoterapeuta nebo dokonce psychiatra?

Říká se, že na každé trápení existuje lék. Bylinky pomohou na ledasjaké neduhy, trápení a bolesti. A mohou nám pomoci jak zmírnit fyzické bolesti, tak také ty psychické. Bylinky při nespavosti, smutku, lehčí depresi nebo únavě nám prospějí daleko více než návyková psychofarmaka užívaná často zbytečně už při banálních potížích.

Nemůžete jednu noc usnout, protože vám bezdůvodně vynadal šéf nebo jste ze sebe udělali blbce před ženou vašich snů? Okamžitě saháte po lécích na spaní nebo na uklidnění, kterých máte raději preventivně plnou lékárničku? Proč nesáhnout po meduňce ze zahrádky…

Meduňka tiší podrážděné nervy a navozuje klidný spánek

Příjemná bylinka s osvěžující citrónovou vůni je oblíbenou ozdobou letních nápojů. Tradičně se užívá při léčbě nespavosti, úzkosti, bolesti hlavy a žaludeční nevolnosti. Uvolňuje napětí, pomáhá odblokovat stres, navodit lepší náladu, celkově tiší bolest, uklidňuje a navozuje klidný spánek. Podporuje vylučování žluči a pomáhá při trávicích potížích a plynatosti. Je účinná také při migrénách, neurologických potížích a vysokém krevním tlaku. Můžeme ji využít také při těhotenských nevolnostech, oparech nebo menstruačních křečích. Bylinku mohou bez obav užívat také děti.

Obvykle se pije meduňkový čaj nebo se konzumují čerstvé lístky, lahodné a účinné je také meduňkové víno nebo tak zvané karmelitánské kapky.

Třezalka působí jako antidepresivum

Známou bylinkou užívanou proti úzkosti a depresím je třezalka tečkovaná. Využívá se také při nejrůznějších nervových a neurologických onemocněních, například také při bolestech páteře a zánětech nervů. Je známá i v homeopatické podobě jako hypericum perforatum. Je vhodná pro ženy v menopauze, pomáhá i při nepříjemných projevech premenstruačního syndromu.

V neposlední řadě je třeba uvést vynikající Janův olej, který se vyrábí macerací čerstvé třezalkové nati v kvalitním rostlinném oleji v uzavřené láhvi po dobu dvou týdnu na slunci. Výsledný macerát má červenou barvu a je velice účinným prostředkem při hojení ran, popálenin, zánětů pokožky, ekzémů a jizev. Účinně se využívá také při masážích bolestivých míst nebo zánětech nervů. Je doporučován také ženám po porodu k hojení jizev po nástřihu hráze nebo císařském řezu.

Třezalka není vhodná k vnitřnímu užití pro malé děti, těhotné a kojící ženy. Zvyšuje fotosenzibilitu, proto se při jejím užívání nedoporučuje vystavovat se přímému slunci nebo navštěvovat solária. Může vyvolat alergické reakce a neměla by se kombinovat s hormonální antikoncepcí nebo léky proti úzkosti a antidepresivy.

Třezalku je možno užívat jako čaj nebo také ve formě tablet. Bývá obsažena v různých bylinných směsích.

Mučenka proti mučivé úzkosti, kozlík jako sedativum

Mučenka je méně známá bylinka, která má protikřečové a lehce sedativní účinky. Užívá se při úzkosti, bušení srdce, bolestech nervového původu, hysterii a podrážděnosti. Celkově uklidňuje a navozuje spánek. Užívá se ve formě čajové směsi nebo tinktury, bývá také součástí sirupu Novo- Passit. Nedoporučuje se pro malé děti a v období těhotenství a kojení. Není také vhodné kombinovat ji s antidepresivy.

Kozlík lékařský neboli baldrián je oblíbenou bylinkou při předrážděnosti, nespavosti a nervových potížích. Pro svůj specifický pach se těší velké oblibě u koček. Užívá se při stresu, úzkosti, nespavosti, bušení srdce, depresích, migrénách, epilepsii, hysterických stavech nebo také žaludečních potížích. Má sedativní účinky. Známé jsou také kozlíkové nebo valeriánské kapky, které se užívají při srdečních a žaludečních neurózách, úzkosti, rozrušení nebo nespavosti. Kozlík se většinou užívá ve formě tinktury z kořene, bývá také součástí uklidňujících čajových směsí. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.

Zmíněné bylinky byste rozhodně neměli užívat bezprostředně předtím, než usednete za volant!

K tématu: Jaké léky vás uspí za volantem?

Mateřídouška i levandule pro dobrou pohodu

Mateřídouška je voňavá bylinka s univerzálním léčebným využitím. Kromě lahodného čaje, který celkově uklidňuje, navozuje pohodu a dobrou náladu, prospívá trávení, působí protizánětlivě, uvolňuje křeče a podporuje vykašlávání, si můžete spravit pochmurnou náladu také přidáním mateřídouškového oleje do koupele nebo do aromalampy. Ve větším množství není vhodné mateřídoušku vnitřně užívat v době těhotenství, bývá však také oblíbeným čajíčkem při kašli a nachlazení malých dětí. Tiší menstruační křeče a podporuje klidný spánek.

Levandule je dalším voňavou rostlinkou, kterou si můžete přidat do koupele nebo s ní provonět byt. V aromaterapeutickém použití výrazným způsobem uklidňuje a odstraňuje podrážděnost, stres, napětí a bolesti hlavy. Ve větším množství je ale naopak může vyvolat. V koupeli malých dětí podporuje usínání. Naředěný levandulový olej se používá k jemným masážím miminek. Stejně jako mateřídouška je levandule skvělá ve voňavém polštářku, který zaručeně zpříjemní usínání.

Levandule má silné dezinfekční účinky, vnitřně se doporučuje užívat pouze v malém množství v čajových směsích a nedoporučuje se užívat v těhotenství z důvodu možnosti zvýšeného prokrvení a rizika potratu.

Obě tyto silně aromatické rostlinky mohou alergizovat, proto je potřeba je zpočátku nejprve opatrně vyzkoušet.

Cenná rada na závěr: Nemůžete-li usnout a cítíte-li se pod psa, dejte si pivo. Díky obsahu uklidňujícího a spánek navozujícího chmele se vám okamžitě uleví.

Čtěte dále: Taky vás budí cuknutí před usnutím?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).