největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
2 341
–
2 370
/
4 990
První strana
Předchozí strana
70
77
78
79
80
81
90
Následující strana
Poslední strana
Dita Pichlerová: Jen dvě procenta lidí, kteří zhubnou, si váhu udrží
Rozhovor
Někdo jí za čtyři a netloustne, druhý si dá jednou za čas dort a ručička na váze se stočí doprava. A když už obézní zhubne, tak obvykle zase nabere. Proč je to tak nefér? A co s tím můžeme dělat? „Zhubnout zvládne prakticky každý, ale udržet váhu je mnohem horší,“ říká obezitoložka.
Kateřina Čepelíková
16. 11. 2017
Podzimní plody jako lék
Podzim vybarví jak přírodu, tak naši kuchyň. Přivábí do ní totiž celou řadu barevných podzimních surovin, které jsou doslova nadité vitamíny a imunitu posilujícími látkami. Zkuste topinambur s olivovým olejem, zázvorový sirup nebo kaštanové pivo.
Redakce
15. 11. 2017
Krásně barevné? Díky arzeniku! Kvalitní strava nebyla ani před sto lety
Pokud se dnes někdo pozastavuje nad tím, že jsou nám do jídla přidávány jedy a někteří výrobci šidí, co se dá, vězte, že ani před více než sto lety tomu nebylo jinak.
Taťána Kročková
15. 11. 2017
Jedno selhání neznamená konec diety
Asi to známe všichni. Ráno začíná skvěle, dopřejeme si zdravou snídani, jsme motivovaní a snažíme se být výkonní. Ale v průběhu dne stačí jediná stresová situace a už nás honí mlsná na uklidňovací koblihu nebo dort.
Susan Bowermanová
14. 11. 2017
Test: Vyplatí se výroba domácího másla?
Test
Kdo z vysokoprocentní smetany ještě nevyzkoušel vyrobit domácí máslo, jako by ani nebyl. Jenže vyrábíte si doma opravdové máslo? Na kolik vyjde jeho výroba a vydrží v lednici? Domácí máslo je hokus pokus, říká šéf mlékařů.
Kateřina Čepelíková
13. 11. 2017
Bez GMO. Nový certifikát zaručí ověřené potraviny
Aktualita
Česká republika má první organizaci, která bude udělovat certifikáty potravinám vyrobeným bez použití GMO a kontrolovat, zda skutečně neobsahují geneticky modifikované složky.
Redakce
11. 11. 2017
Velký přehled: Potraviny obohacené vitamínem D
Galerie
Vitamínu D máme obecně málo, přitom je pro nás důležitý. Zdrojem je slunce a vhodné potraviny či doplňky stravy. Nedostatek vitamínu D hrozí zejména v zimě, tělu totiž docházejí „zásoby z léta“.
Redakce
10. 11. 2017
Jíte kysané zelí a nakládané okurky? Jíte zdravá probiotika
Asi už jste slyšeli o důležitých střevních bakteriích, kterým se říká probiotika a mají pozitivní vliv na naše trávení a střevní imunitu. Možná ale nevíte, které potraviny jsou významným zdrojem těchto probiotických bakterií.
Veronika Pourová
10. 11. 2017
Uvařte si hustou snídani. Na světě je kuchařka od Naše kaše
Kaše si ke snídani můžete uvařit z instantních směsí nebo si je koupit hotové. Inspirací vám ale může být i herečka Klára Issová, která co nevidět začne vařit kaše podle nové knihy Naše hustý kaše.
Kateřina Čepelíková
9. 11. 2017
Tesco pracuje na změně. Chce snížit plýtvání jídlem
Jako první ze všech řetězců Tesco odkrylo, co všechno a proč ve svých obchodech v ČR vyhazuje. Důvod je jediný. Chce, abychom věděli, že se tato čísla snaží radikálně snížit.
Kateřina Čepelíková
9. 11. 2017
Máslo je drahé, ale levnější než na Slovensku
Aktualita
Zvyšování cen másla v Evropě neobešlo ani Čechy a Slovensko. Letos v srpnu byla cena másla v Čechách 191,10 Kč (cca 7,2 EUR) a na Slovensku 8,3 EUR za kilogram. Z másla se tak stal „prémiový“ produkt.
Redakce
8. 11. 2017
Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá
Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje.
Redakce
8. 11. 2017
dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná
Při domácí výrobě majonézy víme, co jíme, ale jak je to v případě majonézy, kterou kupujeme v obchodech? Který výrobce používá nejvíce žloutků a který nejméně? Nejen to u osmnácti majonéz zjišťoval dTest.
Redakce
7. 11. 2017
Máma mele vločky a radí, jak jíst přirozeně bezlepkově
Rozhovor
Přestože Martina Dvořáková nemá problémy s lepkem, musela se naučit vařit a péct zcela bezlepkově. Protože jí ale vadily drahé bezlepkové směsi, které doporučují i lékaři, šla na bezlepkovou stravu trochu jinak.
Kateřina Čepelíková
7. 11. 2017
Lanýže jsou druhá nejdražší kuchařská surovina na světě
Rozhovor
Šéfkuchař Pavel Václavík připravuje již třetím rokem unikátní degustační večer. Podává se italské menu, které korunuje vzácná pochoutka – bílý lanýž.
Lenka Krbcová
6. 11. 2017
V tomhle řeznictví byste nakupovat nechtěli
Aktualita
Řeznictví v okrese Hodonín je inspektorům více než známé. Již v minulých letech tu našli velké prohřešky, i tak je ale současný stav překvapil. Za aktuální porušení provozovateli hrozí dle platné legislativy pokuta až jeden milion korun.
Redakce
3. 11. 2017
Test másel: Proč jsou některá měkčí než dřív
Dříve bývalo máslo tvrdé jako cihla. Než jsme si ho mohli mazat na chleba, museli jsme ho nechat tzv. povolit. Dnes už to obvykle nutné není, zejména pokud si vyberete máslo zahraniční. Podívejte se, které máslo je měkké a které tvrdé a proč.
Kateřina Čepelíková
3. 11. 2017
Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?
Dražovat lze želé, ořechy, sušené ovoce, semínka, a dokonce i extrudované cornflakes, ale existují i potraviny, které prostě dražovat nelze, ani kdybyste hodně moc chtěli. Které to jsou a proč to nejde?
Kateřina Čepelíková
2. 11. 2017
Obliba dvounulky se nemění. Hladkou mouku milujeme
Přestože existují „moučné“ trendy, hladká pšeničná mouka zůstává i nadále nejprodávanější. Hrubé a polohrubé mouky jsou středoevropský unikát. Co ještě nevíte o mouce?
Redakce
1. 11. 2017
Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě? Máčením ne
Galerie
Doba tukových polev je pryč. Dnes jsou oříšky či ovoce opravdu v čokoládě. Jejich výroba není tak snadný proces, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Kateřina Čepelíková
1. 11. 2017
Ortorexií trpí bohatší lidé s vyšší inteligencí
Rozhovor
Samotná myšlenka, že by mělo být jídlo maximálně přírodní, a tedy zdravější, není patologií. Patologií se stává obsese ohledně jídla a stravování.
Redakce
31. 10. 2017
Podívejte se: Z jakých brambor se stanou české chipsy
Galerie
Oškrábat, nakrájet na plátky, osmažit a zabalit. Tak snadné je vyrobit chipsy. Ale aby byly těmi nejlepšími, je třeba mít dobrý základ.
Kateřina Čepelíková
31. 10. 2017
Tak to prrr, správný vegetarián by tedy banán nejedl
Fejeton
Nejíst maso a chránit zvířata už vegetariánům nestačí, přišli na to, že i takový banán a fíky jsou jejich metlou. Být ortodoxní vegetarián je prostě fuška, to abyste se báli slupnout jablíčko z babiččiny zahrádky.
Kateřina Čepelíková
30. 10. 2017
Kde mají nejlevnější dýně?
Sháníte dýně na Halloween a dýňovou polévku? Všude je nemají a ceny se dost liší. Mapovali jsme nabídku dýní v Praze.
Kateřina Čepelíková
27. 10. 2017
Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii
Komentář
Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?
Petr Havel
27. 10. 2017
V tisícovkách konzerv typu lunch meat chybělo maso
Aktualita
Potravinářská inspekce zakázala konzervy, tzv. lunch meat, v nichž scházelo nejméně třicet procent masa.
Redakce
26. 10. 2017
Martin Franc: Pro současného člověka se historická strava nehodí
Rozhovor
Nemá rád extrémní výživové směry ani pokusy o autentickou historickou kuchyni. „Historie stravování nám dokáže zajímavým způsobem osvětlit, jací jsme byli, a díky tomu dokážeme spíše poznat, jací nyní jsme,“ říká historik, jenž sleduje vývoj stravování zejména jako kulturní fenomén.
Daniel Mareš
26. 10. 2017
Výroba domácího cideru je velmi jednoduchá
Cider je v zásadě jablečné víno, alkoholický nápoj odpovídající obsahem alkoholu dvanácti- až třináctistupňovému pivu. K jeho výrobě stačí jablka, vhodná nádoba, tzv. kvasná zátka a trocha trpělivosti. Toť vše.
Petr Havel
25. 10. 2017
Sýru není nejlépe v lednici, a už vůbec ne v sáčku
Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na náš stůl zraje a pracuje. Po celou dobu je proto důležité správné zacházení.
Redakce
24. 10. 2017
Některé plody loupete úplně zbytečně
Loupeme ovoce a zeleninu, kterou bychom ani loupat nemuseli. A tu, o jejímž zpracování nic nevíme, si raději ani nekoupíme. Vybrali jsme pro vás osm druhů, u kterých často nevíme, jestli jim slupku nechat, nebo se jí zbavit.
Kateřina Čepelíková
24. 10. 2017
2 341
–
2 370
/
4 990
První strana
Předchozí strana
70
77
78
79
80
81
90
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Zahoďte všechny cigarety. Nezkoušejte jen snížit počet
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji