Hlavní navigace

Co všechno děláme o Velikonocích špatně a pak je nám zle

29. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Doba velkého hodování o Velikonocích je už za dveřmi. Nejde o odpočinek, ale o extrémní zátěž pro lidský organismus.

Gauč, televize, hromady jídla a přemíra alkoholu. To není odpočinek, ale extrémní zátěž na organismus, který se může pomstít, varují tradičně odborníci na výživu a lékaři před dalšími svátky, které jsou dnes spojeny hlavně s jídlem a pitím.

Podívejte se: Co se jí na Velikonoce ve světě

„Je to takové hromadné, dobrovolné ubližování na zdraví. V případě našich pacientů to sice může být i velmi nebezpečné, ale právě o Velikonocích a Vánocích si rizika chce připustit málokdo,“ říká lékařka diabetologického centra pražské polikliniky Medicon Budějovická Michala Pelikánová.

Varování nejen diabetikům

Lidé už naplno vyhlížejí další svátky v roce. Poctivým hospodyňkám pomalu začínají dobrovolné „galeje“ v kuchyni. Pečení beránků, mazanců a tuny vajec. Zabrat však dostanou i nenasytní konzumenti a tradičně se to neobejde bez zdravotních problémů. Podle lékařů však jejich každoroční varování nemají příliš velký dopad. Lidé si chtějí svátky užít a k tomu nějaké to sousto navíc prostě patří. Měl by k tomu ovšem patřit i adekvátně zvýšený výdej energie. Tedy pohyb.

„Je to jednoduché. Když na jedné straně zvýšíte příjem energie, můžete to na druhé straně kompenzovat jejím zvýšeným výdejem. Stačí opravdu vyrazit každý den na delší procházku a sami poznáte, že se budete cítit i po kaloricky náročných svátcích mnohem lépe než obvykle,“ doporučuje specialistka na výživu nutriční poradny InCare Jana Šulcová.

TIP: Má dáti – dal. Přijímáme víc energie než vydáváme

Mimořádný přísun tuků, cukru a alkoholu přitom dokáže zamávat i se zdravým jedincem. Řadě lidí se laicky řečeno může rozjet cukrovka, tedy přijdou na to, že jejich tělo na opakované energetické bomby zkrátka není stavěno. O lidech s oběhovými problémy, diabeticích a „žlučníkářích“ ani nemluvě. Lékaři si nedělají iluze o dodržování životosprávy přes svátky, ale nejvíce varují před kombinací jídlo, gauč a televize.


Autor: Photo by Melissa Walker Horn on Unsplash, podle licence: Public domain

I při zvýšeném přísunu jídla o Velikonocích bychom měli zachovat pravidelnost, tedy rozložit přísun potravy na celý den

„Pravidelné delší procházky, když už člověk nechce nebo nemůže běhat. To je nejjednodušší a přitom velmi účinná obrana před zatěžováním organismu přejídáním a přemírou alkoholu. Chodit pravidelně ven, s dětmi, s vnoučaty, se psem na procházku,“ doplňuje doktorka Pelikánová.

Pohyb a řád i v přejídání

Lékaři vedle pohybu přidávají ještě jedno doporučení. Lidé by i při zvýšeném přísunu jídla měli zachovat pravidelnost konzumování. Tedy rozložit přísun potravy na celý den a nezapomínat na zeleninu, klidně i mraženou, jako přílohu k tradičně hodně kalorické sváteční tabuli. Zelenina by neměla chybět ani u obligátních obložených mís a jednohubek, které jsou oblíbené u večerního sledování televize.

Pravidelnost v jídle přirozeně rozloží přísun jídla do menších dávek. Pokud totiž někdo spořádá večer mísu tradičně energeticky bohatých jednohubek, zalije ji větším množstvím alkoholu a druhý den v poledne sedne k huse se šesti, dostane organismus opravdu co proto.

Když už si o svátcích dopřejete:

  • nezapomeňte vyvážit zvýšený příjem energie dostatkem pohybu,
  • i při zvýšeném přísunu jídla jezte pravidelně,
  • nezapomínejte na zeleninu, může doplnit i obložené mísy či jednohubky,
  • nesnažte se vše napravit následným hladověním a extrémními detoxikacemi.

Jarní „detox“ to nevytrhne, spíše naopak

Přibývá také lidí, kteří hledají „spásu“ v takzvané jarní detoxikaci. Na Velikonoce si ještě dopřát a pak se takzvaně očistit ale podle nutričních specialistů nefunguje a nejrůznější komerční detoxikační kůry mají očistný účinek hlavně na peněženky.

Pokud už se člověk odhodlá ke změně jídelníčku, a jaro k tomu svádí, zase by se to mělo dělat s mírou. Především omezit smažená jídla, ubrat cukry, sladké limonády a efekt se dostaví dříve a trvaleji než u významného hladovění u detoxikačních kůr.

Odborná spolupráce:

MUDr. Michala Pelikánová

Diabetoložka a obezitoložka. Lékařka diabetologického centra pražské polikliniky Medicon Budějovická v Praze 4.


Bc. Jana Šulcová

Vystudovala obor nutriční terapeut na 1. LF UK. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro redukci váhy. Pracuje v Nutriční poradně Incare v Praze 4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).