Hlavní navigace

Tradiční mazanec, to je hlavně mouka…

28. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
…a spousta práce s hnětením a kynutím těsta. Kdo si netroufá na kynutí, může upéct mazanec tvarohový, který je velmi populární. Anebo nakoupit v pekárně, i Tesco se letos chlubí ručně vyráběnými mazanci.

Pro milovníky klasiky tu máme osvědčený postup, jakým se mazanec pekl již za první republiky. Recept pochází z dobové oblíbené kuchařky Česká kuchyně od Olgy Růženy Rozmarové a další najdete v článku Velikonoce jako z první republiky.

Prvorepublikový mazanec velikonoční

V 1 kg mouky rozemneme 25–30 dag másla, přidá se potřebná sůl, 16 dag cukru, drobně usekaná kůra citronová, 3 žloutky, 1 celé vejce, kvásek ze 4 dag kvasnic a smetanou nebo vlahým mlékem zadělá se vše na těsto hodně tuhé, které se dobře vypracuje; nato vmíchají se do těsta nakrájené mandle a hrozinky a těsto nechá se zkynouti. Po zkynutí se na vále udělají z těsta kulaté bochníčky, položí se na plech a nechají zkynouti. Než se dají do trouby, naříznou se ostrým nožem nahoře kolmým křížem asi 2 cm hluboko, pomažou se rozšlehaným vejcem a dají se péci.

Tipy a triky: jak upéct nejlepší mazanec

  • Všechny suroviny nechte několik hodin v teple, aby měly stejnou pokojovou teplotu.
  • Sypké suroviny prosívejte.
  • Při přípravě kvásku z droždí je důležitá správná teplota mléka, musí být vlahé, ani studené, ale ani horké.
  • Těsto je třeba opravdu důkladně zpracovat, nejprve vařečkou v míse a potom ještě rukama na válu.
  • Těsto během kynutí několikrát promíchejte vařečkou.
  • Nejprve se peče krátce zprudka, potom pomalu při mírnější teplotě.
  • Hotový mazanec ještě horký potřete rozpuštěným tukem a nechte vychladnout na mřížce.

Tuhle práci můžete nechat i profesionálům, před Velikonoci jsou mazance k mání všude, i když v různé kvalitě a ceně. Tesco proto letos vsadilo na ruční práci a pro své zákazníky připravuje ručně vyráběné nejen mazance, ale i další velikonoční pečivo.

„V sortimentu máme širokou řadu velikonočního pečiva, které je o trochu náročnější na výrobu a tudíž ho u konkurence nenajdete. Jde především o velikonočního zajíčka, velikonoční rohlíček a velikonoční kuřátko. Zároveň se snažíme držet tradice, ke které neodmyslitelně patří mazance a jidáše. U máslového mazance s medem jsme letos nově rozinky nahradili čokoládovými pecičkami,” popisuje Jaroslav Heptner, produktový specialista pro pekárenské výrobky společnosti Tesco.

Největší zájem je již tradičně o mazance, kterých prodají tisíce kusů denně.

Velký, nebo malý?

Všechny velikonoční výrobky připravují pekaři Tesca v pekárnách, které jsou umístěny přímo v obchodech, a to od navážení surovin přes přípravu těsta, tvarování produktů až po samotné pečení. „Abychom našim zákazníkům zaručili maximální čerstvost, pečeme všechny produkty minimálně dvakrát denně. Nyní poptávka vrcholí, a proto pečeme i třikrát až čtyřikrát za den,“ uvádí Jaroslav Heptner.

Velikonoční pečivo připravují pekaři ze dvou druhů kynutého těsta. Základem je česká mouka, cukr, sůl a droždí. První těsto obsahuje navíc margarín a vodu. Ve druhém je pak veškerý margarín nahrazen máslem a medem. K dozdobení používají mandle a dekorační cukr, do koláčů pak přidávají tvarohovou náplň a povidla. Toto ručně vyráběné velikonoční pečivo bude k dostání ve všech šestačtyřiceti hypermarketech Tesco s vlastní pekárnou, a to až do neděle 1. dubna.


Autor: Tesco

V sortimentu obchodníků najdete mazance různé velikosti

V některých rodinách je zvykem podávat jeden velký mazanec, o který se všichni podělí, jinde má vlastní malý bochánek každý sám pro sebe. I v sortimentu obchodníků najdete mazance různé velikosti, třeba v Tescu má ručně vyráběný větší mazanec 400 gramů a menší 250 gramů. Velké domácí mazance jsou obvykle těžší, nejméně přes půl kila, ale záleží na zvyklostech. Pekárna Kabát, nedávný vítěz našeho testu makových koláčů, nabízí dokonce mazanec téměř kilový.

Jak uchovat mazanec

Mazanec se podle tradice peče na Bílou sobotu, letos tedy 31. března. Ať už ho vlastnoručně uhnětete a upečete, nebo koupíte v obchodě, důležité je správné skladování.

 „Mazanec je nejlepší zabalit do plátýnka, stejně jako chleba, a uskladnit při pokojové teplotě. Mazanec pak takto zůstane déle čerstvý a vláčný,“ doporučuje Jaroslav Heptner, produktový specialista pekárenských výrobků Tesco, kde ručně vyráběné mazance i velikonoční pečivo prodávají nebalené.

Pokud si koupíte mazanec již zabalený, můžete ho také přemístit do plátěného obalu, třeba sáčku či utěrky, nebo ho ponechat ve fólii. „Mazanec na rozdíl od chleba obsahuje více tuku a je sladký. I díky tomu (cukr je mimo jiné přirozený konzervant) vydrží déle než chléb, zhruba pět až sedm dní,“ vysvětluje ve velikonočním článku Petr Havel. Pokud ho samozřejmě dřív nesníte…

Galerie: Co se jí na Velikonoce ve světě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).