největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
2 401
–
2 430
/
4 955
První strana
Předchozí strana
70
79
80
81
82
83
90
Následující strana
Poslední strana
Pořad A DOST! varuje před chia semínky s pesticidy
Aktualita
Že jsou chia semínka zdravá, o tom už dnes nikdo nepochybuje. Jenže když obsahují insekticid fipronil, tedy látku na hubení hmyzu, kvůli které nedávno Evropa stahovala miliony vajec, tak už asi tak moc zdravá nebudou.
Redakce
28. 8. 2017
Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii
Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Jak je ale možné, že erteple během zimy bramborářům ve skladech nevyklíčí?
Kateřina Čepelíková
28. 8. 2017
Jak nasušit křížaly a další úrodu ze zahrádky
Domácím sušením ovoce lze ušetřit peníze i obohatit jídelníček. Pro klasické křížaly z jablek či hrušek i další druhy ovoce či zeleniny platí několik důležitých pravidel.
Petr Havel
25. 8. 2017
Máte tato vejce z Lidlu? Nejezte je
Aktualita
Chov slepic v jihomoravských Pohořelicích je zasažen salmonelou. Jejich vajíčka, která prodával Lidl, mohou být zdravotně závadná.
Redakce
24. 8. 2017
Lžička soli na den je maximum
Rozhovor
Představte si čajovou lžičku soli. To je vaše optimální denní porce. „Přitom pouze obsah její špičky bychom měli použít k dosolení, zbytek přijímáme ve výrobcích,“ říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.
Jana Kuklová
24. 8. 2017
Banán jako umělecké dílo
Galerie
Banány k jídlu? Kdeže. Stephen Brusche je kupuje zásadně jen jako své malířské plátno, jako základ své další tvorby. S nožíkem, propiskou a fixem dokáže na slupce od banánu vytvořit hotové zázraky. Jen se podívejte do naší unikátní galerie.
Kateřina Čepelíková
23. 8. 2017
Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub
Pokud už vás omrzelo grilování masa a zeleniny, věnujte prostor na roštu houbám. Poradíme, které se hodí na gril i jaká nádivka jim bude slušet.
Petr Havel
23. 8. 2017
Výrobci přesnídávek: To, co chce zákazník, není třeba vždy poslouchat
Před dvěma lety prodali svých prvních sto osmdesát skleniček přesnídávek a od té doby vaří, vymýšlejí a testují nové receptury. Pod značkou Mami, dej mi manželé Klembarovi připravují sladké i slané přesnídávky pro ty nejmenší.
Kateřina Čepelíková
22. 8. 2017
Jak se pečou 100% české piškoty
Kulaté piškoty jsou u nás velmi oblíbené, jejich skutečně českých výrobců je přitom málo. Firma Perník se chlubí označením Česká chuť a tradiční výrobou.
Lenka Krbcová
21. 8. 2017
Kde hledat dobré řeznictví
Dobrého řezníka by chtěl mít každý… Zajděte si na nákup masa a uzenin do prodejen oceněných v soutěži o nejlepší řeznictví-uzenářství.
Petr Havel
18. 8. 2017
Českým dětem chybí vitamín D, ukázala studie. Mají málo slunce
Jsou české děti dostatečně zásobeny vitamínem D? Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu.
Redakce
17. 8. 2017
Malé brambory: kdysi se zaorávaly, dnes jsou hitem
Málokdo dnes v obchodě vybírá brambory podle něčeho jiného než podle ceny, kvality slupky nebo varného typu – tedy účelu použití. Jenže abychom si skutečně pochutnali, měli bychom hledět i na odrůdy. Jaké jsou ty nej?
Kateřina Čepelíková
17. 8. 2017
Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv
Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.
Redakce
16. 8. 2017
Jak se vyrábějí klasické rumové pralinky
Zajímá vás, jak „obalit tekutinu čokoládou, aby nevytekla“? Tušíte, kolik je v rumových pralinkách rumu a jak se tato tradiční pochoutka vyrábí?
Petr Havel
16. 8. 2017
Richard Fuchs: Šéfkuchař by měl být boss i táta zároveň
Rozhovor
Vařil v těch nejlepších hotelech na světě, učil se od mistrů svého řemesla a teď své zkušenosti zužitkovává v Česku. Čím se šéfkuchař Richard Fuchs živí nyní a co říká o mladých českých kuchařích?
Kateřina Čepelíková
15. 8. 2017
Salmonela: Proč neonemocní každý, kdo sní nakažené potraviny
Z praxe jsou známy případy onemocnění salmonelózou po konzumaci míchaných vajíček, těstovin s vejci či tiramisu. Hygienici vysvětlují, kdo je nákazou nejvíce ohrožen i jak jí předcházet.
Redakce
14. 8. 2017
Na hubnutí platí jen jednoduchá doporučení
Kdyby se dělal žebříček nejčastějších témat, hubnutí by bylo v první desítce. A počet zaručených receptů, jak rychle zhubnout? Nepočítaně. Shazování přebytečných kil ovšem obvykle nepatří do kategorie „snadno a rychle“. Univerzální návod neexistuje a řada nápadů může tělu naopak ublížit.
Šárka Kuželová
14. 8. 2017
Kaufland stahuje čokolády, důvodem je salmonela
Aktualita
Společnost Kaufland v některých svých výrobcích zjistila přítomnost bakterie rodu Salmonella.
Redakce
11. 8. 2017
Kauza fipronil: Veterináři nařizují kontrolu všech rizikových vajec
Aktualita
Skandál s vejci z Nizozemí a Belgie s vysokým obsahem pesticidu fipronil přiměl evropské země stáhnout milióny podezřelých vajíček. Veterináři nyní zavádějí preventivní opatření pro Českou republiku.
Redakce
11. 8. 2017
Zakazuje EU hranolky? Pravda o akrylamidu
Akrylamid je přítomný v celé řadě běžně konzumovaných potravin. Evropská komise chce snížit jeho příjem pomocí vhodnějších technologických postupů. Tak ministerstvo komentuje zprávy, které se kolem „zákazu hranolků“ objevily.
Redakce
11. 8. 2017
Čerstvou rybu můžete bez obav skladovat čtyři dny
Praktickým informacím ohledně skladování, nutričních hodnot i výběru při nákupu je věnována nově vydaná publikace o kvalitě ryb.
Petr Havel
11. 8. 2017
Běhat ráno, nebo večer? Rozdíly tu jsou
Otázku, zda je lepší běhat ráno, nebo večer, si kladou všichni běžci, rekreační, výkonnostní i ve vrcholové přípravě. Obě varianty jsou možné s tím, že smysl se může lišit.
Lenka Krbcová
10. 8. 2017
Zmrzlina se „šidila“ vždy. Ale jinak
Tváří se jako smetanová, ale spíš bude z odtučněného mléka, je jahodová, ale jahodovou nemá ani barvu. Jsou to hry s barvami a popisky, čím barevnější, tím lépe se upoutá pozornost. Platilo to i tehdy, kdy bylo zmrzlinářství ještě v plenkách.
Kateřina Čepelíková
10. 8. 2017
Alzheimerova choroba může být následek úrazu
Neurodegenerativní choroby, jako je Alzheimerova porucha nebo jiné formy demence, mohou být způsobeny také poraněními. Tvrdí to jedna z novinek tuzemských akademických institucí.
Pavel Houser
10. 8. 2017
Zaměřeno na kebaby: obsahují nepovolené látky
Veterináři zkontrolovali oblíbenou pochoutku. Několik prodejců připravovalo kebab ze surovin z Polska či Německa, které jejich výrobci „přikrmili“ chemií.
Redakce
9. 8. 2017
Jak se balí vejce na slepičí farmě
Galerie
Ve větších provozech vejce třídí automatizované zařízení podle hmotnosti a pomáhá i s balením, na malé farmě probíhá většina práce ručně.
Redakce
9. 8. 2017
Kam se hrabeme se smažákem. Skotové milují smaženou tyčinku Mars
Skutečně existuje něco tak šíleného jako sladká tyčinka Mars smažená v těstíčku. Tuto zvláštní specialitu je v Británii možné sehnat jenom ve Skotsku. Jaká jsou další neznámá anglická jídla?
Jana Kuklová
9. 8. 2017
Honza Hochsteiger: Do italské zmrzliny patří dvacet procent vzduchu
Rozhovor
Zmrzlinařinu studoval v Itálii, ale jeho vytříbené zmrzliny můžete ochutnávat už dva a půl roku i v Praze, ve vysněné zmrzlinárně Crème de la Crème i mnoha špičkových restauracích. Čím se jeho zmrzliny vymykají a jak je vyrábí?
Kateřina Čepelíková
8. 8. 2017
Evropa stahuje miliony vajec s pesticidy. U nás panuje klid
Komentář
Evropou hýbe další, byť oproti jiným kauzám přece jen o něco menší skandál s vejci z Nizozemí a Belgie s vysokým obsahem pesticidu fipronil. Ten se používá v chovech drůbeže jako prostředek proti různým parazitům, například blechám nebo klíšťatům.
Petr Havel
7. 8. 2017
Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodin
Jakmile je meloun „načatý“, měl by se rychle zkonzumovat. Odborníci preventivně upozorňují na rizika melounů, vycházejí přitom i z předchozích zkušeností, kdy dlouho nakrájené či špatně omyté melouny způsobily nákazu.
Redakce
4. 8. 2017
2 401
–
2 430
/
4 955
První strana
Předchozí strana
70
79
80
81
82
83
90
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji