Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
otrava
otrava
1
–
30
/
56
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
3 vánoční rostliny, které způsobují otravu
Otravy nehrozí jen z jídla, ale také z vánočních dekorací. Rostlinami, na které bychom si měli dát pozor, a to zejména u malých dětí, jsou jmelí, břečťan i pryšec neboli vánoční hvězda.
Petr Havel
10. 12. 2020
Stovky otrav Paralenem za rok: kde pacienti chybují?
Tabletu zapít horkým nápojem a navrch si dát třeba grog na prohřátí? To může být rychlá cesta k otravě paracetamolem. Předávkování tímto léčivem patří mezi nejčastější příčiny otrav léky. A v době obav z koronaviru po nejčastěji prodávaném léku saháme často příliš brzy.
Tereza Víchová
2. 10. 2020
Počet nových komentářů
5
Otrava houbami: mezi příznaky patří i veselost nebo záškuby v lýtku
Houbařská sezóna je v plném proudu a riziko otravy spolu s ní. Příznaky se mohou objevit okamžitě, ale třeba i po šesti hodinách. A rozhodně to nemusí být jen zvracení nebo průjem.
Redakce
7. 9. 2020
Který hřib je jedovatý?
Představa, že všechny hřiby jsou jedlé, je mylná. Varovným znakem může být červená barva nohy, ale toto pravidlo neplatí stoprocentně. Jak poznáte nebezpečné hřiby a na co dávat pozor?
Petr Havel
7. 8. 2020
Výrobce zaměnil dvě houby, v konzervě je jedovatý ucháč
Aktualita
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před konzumací jedovatých sterilovaných hub. Namísto smrže obsahuje výrobek ucháč obecný, který je velmi nebezpečný.
Lenka Krbcová
14. 5. 2020
Počet nových komentářů
1
Tyto čtyři druhy holubinek v sobě hromadí těžké kovy
Aktualita
Prakticky každá houba v sobě akumuluje nějaké množství těžkých kovů, záleží na geologickém podloží, stáří podhoubí i na druhu hub. Například žampiony hromadí toxické prvky ve velkém. A také některé druhy holubinek.
Redakce
18. 10. 2019
Test fixů pro děti: kvůli chemikáliím by v Německu a Rakousku neuspěly, u nás se prodávají
Test
Dětský fix je hračka. Spotřebitelský časopis dTest nechal prověřit kvalitu 18 balení fixek pro děti. Zjišťoval mimo jiné, jak jsou na tom s obsahem rizikových chemikálií.
Redakce
22. 8. 2019
Počet nových komentářů
4
Předávkování bylinkami? Kdy je to možné
Byliny a bylinné čaje mají mnohé léčivé účinky, ale je třeba vědět, že i u nás roste řada potenciálně jedovatých rostlin. A také že i nadužívání bylinných čajů může vést ke zdravotním problémům.
Petr Havel
5. 6. 2019
Jaké brambory nejíst? Staré, vysušené, zelené nebo silně naklíčené
Látka solanin se v bramborách vyskytuje přirozeně, ale její vyšší množství může vést až k otravě. Jak správně zacházet s bramborami, abyste předešli zdravotním potížím?
Redakce
14. 1. 2019
Je strach z hadů vrozený?
Dokážeme odhadnout strach z hada? Poznáme, zda může být nebezpečný? Po mediálně vděčné kauze mamby z pražských Hlubočep může být zajímavý jeden z nových výzkumů. Přinášíme i další přehled dění v akademickém světě.
Pavel Houser
5. 11. 2018
Zrádné červené hřiby
Po suchém létu, kdy i zkušený houbař v lese ani o prašivku nezavadil, roste v posledních dnech v našich lesích téměř vše, s čím se lze (nejen) v tomto období setkat. Tedy i takzvané „červené“ hřiby, které jsou docela zajímavou skupinou krásných, chutných, ale i rizikových hub.
Petr Havel
28. 9. 2018
Vadí, když je houba „trošku“ plesnivá?
Houbař v nouzi „bere vše“. Měl by ale dávat pozor nejen na to, aby sbíral houby skutečně jedlé, ale také na jejich kondici. Co pro něj znamená, když je houba okousaná nebo jsou na ní patrné stopy plísně?
Petr Havel
21. 9. 2018
Počet nových komentářů
3
Desítky otrávených v Hradci Králové: bakterii zlatého stafylokoka do bistra někdo zanesl
Aktualita
Hygienici upřesňují příčiny těžkých zažívacích obtíží u zákazníků královéhradeckého občerstvení. Škodil zřejmě zlatý stafylokok, který vytvořil jed. „Předpokládáme, že byl do provozovny zanesen nějakou osobou,“ oznámili hygienici. K tomu může stačit třeba poranění na ruce.
Redakce
18. 6. 2018
Snědl rtuť ze čtyř teploměrů a přežil
Rtuť je těžký toxický kovový prvek, který se nachází jak v plombách z amalgámu, tak ve starých teploměrech či úsporných žárovkách. Co dělat, když se kuličky rtuti rozkutálí po podlaze?
Redakce
5. 6. 2018
Počet nových komentářů
2
Námel – droga z pole a louky
Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.
Petr Havel
30. 5. 2018
Otrava z hub: Proč je nám po houbách nejčastěji špatně
Jste si jistí, že sbíráte jen osvědčené druhy hub a nic se vám nemůže stát? I jedlé houby mohou ublížit – stačí je špatně upravit nebo třeba sbírat do igelitky. Za jak dlouho se objeví potíže a co dělat?
Tereza Víchová
22. 9. 2017
Počet nových komentářů
2
Proč je nám po jídle zle? Toto jsou nejčastější chyby
Odborníci vyhodnotili hlášení o nevolnostech po konzumaci potravin. Někdy je na vině jídlo, jindy ho obviňujeme neprávem. Za mnohé potíže si totiž konzumenti mohli sami.
Redakce
6. 2. 2017
Pravidlo pěti sekund je mýtus. Jídlo ze země zkrátka nezvedejte
Je zajímavé, jak Murphyho zákon funguje také u jídla. Pokud nám něco spadne na zem, bývá to většinou jídlo, které nám velmi chutná. Často pak přemýšlíme, jestli nám stojí za to ho zvednout, nebo nechat svému osudu. Mnozí lidé se přitom řídí tzv. pravidlem pěti sekund.
Kateřina M. Košutová
8. 12. 2016
Počet nových komentářů
11
Reklamní lentilky lze zaměnit za prášky, varuje toxikolog
Aktualita
Prof. Jiří Patočka upozorňuje na riziko záměny „wificilínu“, růžových bonbónů z reklamní kampaně T-Mobilu, a velmi podobných tabletek Ibalginu.
Lenka Krbcová
31. 3. 2016
Počet nových komentářů
7
Máte karmu? Vedra zvyšují riziko otrav oxidem uhelnatým
Aktualita
V tropickém počasí, které v Česku trvá několik posledních týdnů, výrazně roste nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Extrémní vedra totiž zhoršují tah komínů či například odvětrávacích šachet u plynových ohřívačů vody a zplodiny se vracejí do místnosti.
Redakce
11. 8. 2015
Rybí maso brzdí dopady jedovatého kadmia
Aktualita
Kadmium je kancerogenní látka. Do organismu se dostane například s vodou či rybím masem ze zamořeného prostředí. Paradoxně se ukazuje, že konzumace ryb může naopak také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu.
Redakce
27. 7. 2015
Jíte houby? Nejhorší je smaženice
Houby u nás sbírá každý druhý, je proto k nevíře, kolik nesmyslů se o konzumaci a přípravě hub traduje.
Petr Havel
7. 7. 2015
Počet nových komentářů
32
Ohřívaná rýže může způsobit otravu
Nikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.
Kristina Vacková
26. 1. 2015
Počet nových komentářů
22
Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají
Největší riziko představuje pro méně zdatné houbaře skupina bedel a žampionů, zahrnující i vyloženě jedovaté druhy. Žampion zápašný je pak v současné době asi nejrizikovější houba u nás.
Petr Havel
18. 8. 2014
Počet nových komentářů
13
Jedy v přírodě najdete na každém kroku. Poznáte je bezpečně?
Příroda je mocná. Stále se mluví o chemických jedech, kterými nás otravuje dnešní doba. A co jedy volně se vyskytující v přírodě? Mají ještě šanci? A na co si dávat pozor?
Taťána Kročková
23. 4. 2014
Co chutná vám, psa zabije
Své představy o stravování nemůžeme přenášet na domácí mazlíčky. Některé pro člověka lahodné potraviny dokáží psa či kočku poměrně bez problémů zabít. Škodí i některé masné výrobky.
Petr Havel
24. 4. 2013
Počet nových komentářů
6
Pálenky byly pančované, firma končí s pálením
Aktualita
Ministerstvo zrušilo povolení pěstitelského pálení společnosti z Ostravy. Její destiláty jsou nebezpečné, obsahují denaturovaný líh.
Lenka Krbcová
8. 4. 2013
Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem
Pamakrela tmavá, zvaná také Oilfish či u nás máslová ryba, patří k darům moře, které nemůžeme jíst jen tak. Jedovatá je třetina mořských ryb. U máslové ryby je maximální porce 170 gramů.
Petr Havel
6. 2. 2013
Počet nových komentářů
13
Kauza metanol nekončí, objevily se další lihoviny s etiketou likérky Drak
Aktualita
Inspekce našla stovky lahví podezřelého alkoholu bez jakýchkoli dokladů. Sklad byl navíc provozován na černo, bez ohlášení, chtěl se tak vyhnout kontrolám.
Lenka Krbcová
3. 2. 2013
Domácí zásoby lihovin: methylalkohol je nejčastěji v tuzemáku a vodce
Aktualita
O bezplatné kontroly alkoholu je obrovský zájem. Přinesly už 149 intoxikovaných vzorků. 61 obsahovalo zvýšenou hladinu metanolu, zbylé vzorky denaturačního činidla 2-propanolu.
Lenka Krbcová
21. 12. 2012
1
–
30
/
56
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji