Hlavní navigace

3 vánoční rostliny, které způsobují otravu

10. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Otravy nehrozí jen z jídla, ale také z vánočních dekorací. Rostlinami, na které bychom si měli dát pozor, a to zejména u malých dětí, jsou jmelí, břečťan i pryšec neboli vánoční hvězda.

Období Vánoc je odjakživa spojeno s celou řadou tradic. Patří k nim také specifické vánoční dekorace, které se doma v průběhu roku obvykle nevyskytují. Právě ty ale mohou představovat neočekávaná rizika, která si ne každý uvědomí, neboť je „normálně“ neřeší.

Co se dozvíte v článku
  1. Vánoční rizika
  2. Jedovaté jsou kuličky jmelí
  3. Vánoční hvězda: pozor na oči
  4. Břečťan ptáci mohou, lidem škodí
  5. Jedovaté i léčivé zároveň

Vánoční rizika

Za možný zdroj rizik se většinou považuje s oslavami Nového roku spojovaná pyrotechnika, osvětlení vánočních stromků elektrickými svíčkami nebo hořící svíčky či prskavky. I tyto typické vánoční nehody se během let změnily, jak se dočtete v článku Požáry stromečků vystřídaly požáry adventních věnců.

Ke známým vánočním úskalím patří ale také nevhodné kombinace jídel či kosti při konzumaci vánočních kaprů.

V době Vánoc však také hrozí otravy, jejichž původcem není jídlo ani pití, ale některé rostliny hojně používané k vánoční výzdobě.

Jedovaté jsou kuličky jmelí

Nejčetnější, prakticky v každé domácnosti používané, je přitom jmelí (jmelí bílé – Viscum album), poloparazitická rostlina, která je spíše považována za léčivou.

To je samozřejmě pravda, jmelí působí mimo jiné protinádorově, posiluje imunitu, pomáhá zastavovat krvácení, čaj z listů jmelí také snižuje krevní tlak.

Jedovaté jsou však bílé kuličky jmelí, byť ani jejich jedovatost není fatální a požití jedné takové kuličky by nemělo znamenat žádný problém. Přesto je vhodné zpozornět, když se kolem jmelí s kuličkami pohybují malé děti, jejichž zvykem bývá strkat si vše do pusy. Pouhý dotek se jmelím by však ani dětem uškodit neměl.

Dobrou zprávou přitom je, že podle dosavadních poznatků je evropské bílé jmelí méně toxické než americké jmelí – tato rostlina má totiž řadu variant. Špatnou zprávou naopak je, že sběr jmelí bez příslušného povolení a bez absolvování trhačského kurzu je sankcionován až pětitisícovou pokutou, což je mimochodem docela aktuální informace, protože počátkem prosince je jmelí nejkvalitnější.

Vánoční hvězda: pozor na oči

Další rizikovou vánoční dekorací je pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), lidově zvaný také vánoční hvězda. I v tomto případě jsou ale často zmiňované údaje o jedovatosti vánoční hvězdy (zejména v USA) přehnané.

Jako většina pryšců roní i tato rostlina při poranění tekutinu podobnou mléku (tzv. latex), a pokud se dostane na pokožku citlivých jedinců, způsobuje alergické reakce a podráždění pokožky. Horší je to při kontaktu s okem, v tomto případě může latex způsobit i dočasné oslepnutí.

Mírně jedovaté jsou však i listy vánoční hvězdy, je však třeba podotknout, že podle amerických výzkumníků by k tomu, aby se v těle nahromadilo rizikové množství jedu z vánoční hvězdy, muselo dítě o váze 25 kilogramů zkonzumovat 500 listů této rostliny… Jiná studie z Univerzity v Ohiu navíc neprokázala žádné negativní účinky ani při extrémních dávkách.

Břečťan ptáci mohou, lidem škodí

Do třetice mohou být rizikem dekorativní věnce, k jejichž výrobě byl využit břečťan (břečťan popínavý – Hedera helix). Alergickou reakci může u citlivějších jedinců způsobit i jen dotyk s mladými výhonky břečťanu, to ovšem u dekorativních věnců a věnečků nehrozí. Větší nebezpečí skýtají ale jedovaté plody břečťanu, po jejichž nechtěné konzumaci hrozí silné průjmy a požití většího množství plodů břečťanu pak může znamenat i ohrožení života. Ani plody břečťanu nebývají součástí vánočních dekorací, někteří lidé si ale pěstují břečťan doma nebo na zahradách či balkonech. Plody břečťanu přitom připomínají bobule psího vína, s nimiž jsou také nejčastěji zaměňovány.

Matoucí je také skutečnost, že plody břečťanu bez problémů konzumují ptáci, člověk by to ale po nich zkoušet neměl. Na zmírnění účinků otravy se v takovém případě doporučuje podat postiženému jedinci aktivní uhlí.

Jedovaté i léčivé zároveň

Jistým paradoxem všech jmenovaných rizikových rostlin je skutečnost, že jde v praxi o léčivé byliny a například břečťan je v mytologii jedním ze symbolů nesmrtelnosti.

Jako vždy tak záleží na způsobu zpracování příslušné drogy či její části, která se k léčebným procedurám využívá, a na správné dávce. K tomu je však třeba mít potřebné znalosti, které většina lidí nemá.

K pohodě vánočních svátků je tak spíše praktické sledovat při rodinných oslavách a návštěvách (zejména) malé děti a jejich zkoumání vánočních dekorací z rizikových rostlin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).