Linecké s kefírem a perníčkový likér. Zkuste originální vánoční recepty

Sdílet

Slepované cukroví, linecké
Autor: Shutterstock.com
Vánoční cukroví, linecké cukroví
Zkoušíte každoročně alespoň jeden nový druh vánočního cukroví? Možná vás nadchne trojice netradičních receptů. V jednom se snoubí chuť perníčků s alkoholem, další zavoní Valašskem a třetí mistrně nakombinoval ghí s kefírem.

Každý rok si slibujeme, že letos to vezmeme s větším klidem. Že nebudeme péct tolik druhů cukroví a že si všechno rozvrhneme tak, aby zbyl čas i na chvíli pohody. Jenže pak se ozve první koleda, v kuchyni to začne vonět po vanilce – a všechno je zase při starém. Sáhneme po sešitu s poznámkami po babičce, po oblíbených formičkách a po pár jistotách, které nikdy nezklamou. Letos to asi nebude jinak, ale proč nepřidat i něco nového, něco, co voní po vanilce, skořici nebo perníčcích?

Smetanový likér s vůní a chutí perníčků

K Vánocům dospělých patří Vaječný likér stejně jako pěkně kroucené vanilkové rohlíčky. Někdo klasický vaječňák povýšil na variantu bez žloutků, zato s mandlovým pudinkem a whiskey a někdo k perníčkům potřebuje degustovat Perníčkový likér. Právě pro vás tu máme recept, kterému se nedá odolat.

Perníčkový likér

Vánoční perníčkový likér, Vánoce

Perníčkový likér, Vánoce

Autor: Tatramleko.cz

Ingredience

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 140 g kvalitní mléčné čokolády
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 vanilkový cukr
  • rum podle chuti

Postup

  1. Do hrnce dejte smetanu, vanilkový cukr, perníkové koření a plechovku Salka. Promíchejte a prohřejte na sporáku.
  2. Odstavte těsně před bodem varu (začnou se objevovat malé bublinky) a vmíchejte mléčnou čokoládu.
  3. Nechte lehce zchladnout, nařeďte rumem – množství dle chuti, naplňte do láhve a nechte odležet v lednici.

Zdroj: Tatramleko.cz

Hvězdy s hrudkou zavoní Valašskem

Přivolejte pravé Valašské Vánoce s ořechovými hvězdičkami. S těmi, co správně křupou, nerozpadají se a skvěle chutnají. „Je to jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Tento recept vám navíc skvěle poslouží i pro využití přebytků z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete zbytky lineckého těsta, na hrudku zase směs na vosí úly,“ doporučuje Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Ořechové hvězdičky

Ořechovoé hvězdičky z Valašska

Ořechové hvězdičky

Autor: Lanterna.cz

Ingredience na korpus

  • 470 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 315 g Hery
  • 2 žloutky
  • 20 g vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

Ingredience na „hrudku“

  • 300 g cukru moučka
  • 300 g mletých ořechů
  • 1 bílek

Postup:

  1. Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky, na které naklademe hrudky z ořechové směsi.
  2. Nakonec zdobíme mandlí nebo polovinou jádra vlašského ořechu.
  3. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 až 180 °C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.
Zdroj: Resort Valachy

Video: Recept na klasické linecké

Vláčné linecké s kefírem a ghí

Linecké cukroví má své kořeny v rakouském Linzi, kde je známé jako Linzer Augen (Linecké oko). První recepty pocházejí již z poloviny 17. století. Za dob Rakousko-Uherska se popularita cukroví z lineckého těsta rozšířila do všech zemí tehdejší monarchie, kde si jednotlivé rodiny recepturu přizpůsobily podle dostupných ingrediencí a vlastních preferencí. Ale už jste někdy zkoušeli upéct linecké s kefírem a ghí?

Pečete i podle nových receptů?

„Kefírové mléko těsto krásně zvláčňuje a hotové pečivo získává lahodnou chuť a křehkou konzistenci. Kefírové mléko je v tomto případě tajemstvím dokonalého těsta,“ vysvětluje marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí Zuzana Pavelková.

Linecké cukroví s kefírem

Linecké cukroví s kefírovým mlékem

Linecké cukroví s kefírem

Autor: Shutterstock.com

Ingredience:

  • 240 g špaldové mouky
  • 130 g ghí (přepuštěného másla)
  • 70 ml kefírového mléka 
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • marmeláda dle výběru

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte změklé ghí a prsty rychle vypracujte. Přilijte vychlazené kefírové mléko a hněťte pouze do spojení těsta.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc.
  3. Předehřejte troubu na 170 °C.
  4. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte oblíbené tvary, do poloviny sušenek vykrojte otvory pro náplň.
  5. Pečte na plechu s pečicím papírem cca 7 minut – cukroví má zůstat světlé, maximálně se zlatavým okrajem.
  6. Ihned po upečení nechte vychladnout na plechu.
  7. Vychlazené sušenky spojte marmeládou, uložte do chladu a nechte 2–3 dny rozležet pro dokonalou chuť a konzistenci.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Kvíz týdne

Pupp, Ještěd, InterContinental: Poznejte slavné hotely podle fotek
1/15 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).