Hlavní navigace

ořechy

Test mandlí v čokoládě: 3 věci, na které si dát pozor

Tzv. dražované mandle, tedy mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou, jsou častou součástí mikulášských balíčků i vánočních nákupů. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zjistil, jak si stojí s kvalitou. Některé mandle jsou obaleny jen náhražkou namísto čokolády a obsahují nadbytečná éčka.

23. 11. 2018 15:17
Doba čtení: 4 minuty

Svatojánské ořechy: znovu objevená delikatesa z Moravy

Získaly prestižní dvě hvězdičky v soutěži Great Taste Awards v Londýně, vaří s nimi Zdeněk Pohlreich a moravské babičky si je pamatují ze svého dětství.

19. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zázračné složení vlašských ořechů

Nejlepší jsou jen tak na chroupání, vlašské ořechy totiž obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Ale i listy ořešáku nám mohou být užitečné – na stromě odpuzují hmyz a natrhané slouží třeba k přípravě léčebných čajů.

Doba čtení: 3 minuty

Ujíždím na oříšcích. Už bych za ně měla dovolenou

FEJETON – Tuhle jsem si spočítala, kolik bych za rok ušetřila, nebýt mé oříškové závislosti. Hodně. Bylo to cestou pro oříšky a koupila jsem si patnáct deka.

8. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Pasty z ořechů a semen: Už jste ochutnali oříškový krém?

Arašídová pasta, mandlový krém, tahini, slunečnicový, dýňový… Ořechové a semínkové pasty a krémy mají pestré použití, jen je zatím moc neznáme. V receptech lze využít jejich vlivu na zdraví, a to na slano i na sladko, kupované i domácí.

5. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Proč nejde dražovat švestka ani drcené ořechy?

Dražovat lze želé, ořechy, sušené ovoce, semínka, a dokonce i extrudované cornflakes, ale existují i potraviny, které prostě dražovat nelze, ani kdybyste hodně moc chtěli. Které to jsou a proč to nejde?

2. 11. 2017 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě? Máčením ne

Doba tukových polev je pryč. Dnes jsou oříšky či ovoce opravdu v čokoládě. Jejich výroba není tak snadný proces, jak by se na první pohled mohlo zdát.

1. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Aby bylo vaše cukroví nezapomenutelné, musíte si dát zvláště dobrý pozor na to, jaké suroviny do něj přidáte. Dnes vám poradíme, jak vybrat a skladovat ořechy. Nádavkem prozradíme, kde je seženete nejlevněji.

Doba čtení: 4 minuty

Proč výživoví poradci doporučují ořechy

Pokud „mlsáte“ ořechy, děláte podle odborníků dobře. Ovšem za dodržení několika podmínek. Výživový poradce uvádí výhody konzumace ořechů a vysvětlí, co je „pistáciový princip“ i proč pistácie pomáhají v boji proti nezastavitelné chuti k jídlu.

Doba čtení: 2 minuty

Otevřít kokosový ořech nemusí být oříšek. Stačí vám trouba

Také doma marně bojujete s kokosovým ořechem? Zdoláváte ho kladivem a kuchyň pak vypadá jako po výbuchu? Poradíme finty, díky kterým získáte kokosovou vodu i kokos bez nepořádku.

Doba čtení: 3 minuty

Nejdražší vlašské ořechy mají v Globusu. A nejlevnější?

Bez vlašských ořechů by snad ani Vánoce být nemohly. Kupujeme je i přesto, že se jejich cena šplhá ke třem stovkám za kilogram. Hledali jsme, kde koupit nejlepší a nejlevnější ořechy.

Doba čtení: 5 minut

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Vlašské ořechy rády žluknou a plesniví. Jak si ořechy uchovat v dobré kondici co nejdéle? Známe doporučení profesionálů i domácí fígle.

Doba čtení: 5 minut

Alergeny v potravinách: Nejhorší jsou arašídy a para ořechy

Počet lidí alergických na některé složky potravin roste. K velmi častým patří alergie na ořechy a arašídy. Jaké druhy jsou rizikové?

Doba čtení: 4 minuty

7 tipů, jak nezkazit cheesecake

Připravit dokonalý cheesecake jako z cukrárny není žádná legrace. Chce to umět pořádně bouchnout do stolu, mít hodně alobalu a znát našich sedm rad přímo od cukrářů.

Doba čtení: 6 minut

Do ledové čokolády se nikdy nekouše

Proč jí říkáme čokoláda, když to žádná čokoláda není? A proč se jí říká ledová, když neobsahuje led? Tajemství ledové čokolády odhalí její jediný výrobce v České republice.

Doba čtení: 4 minuty

Sladkosti od pokladen zmizí. Víme kde a víme proč

V Británii řekli zákazníci sladkostem u pokladen dost! A řetězec je vyslyšel, v šesti stech prodejnách nahradil cukrovinky sušeným ovocem a ořechy. Podobně to bude i u nás. Ale ne všude.

Doba čtení: 5 minut

Obchody opakovaně prodávají nebezpečné ořechy

24. 1. 2014 18:08

5 vánočních potravin pod drobnohledem

Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.

Doba čtení: 7 minut

Šedivá čokoláda není vadná, jen kvete

Můžeme bez obtíží sníst tři roky starou čokoládu? Chytil šedivý velikonoční zajíc plíseň nebo jsou to jen šediny stáří? Odpovědi na otázky poskytne vedoucí výroby z čokoládovny.

Doba čtení: 4 minuty

Recept proti alergii na potraviny: kojení, alergeny a špína?

Proti potravinovým alergiím nejsme zcela bezmocní. Nová metoda je poněkud brutální a dosud nedostatečně prozkoumaná. Proto ji rozhodně alergici nemají zkoušet sami, bez dohledu lékaře.

Doba čtení: 5 minut

Pistácie s veverkou nebrat!

Inspekce varuje spotřebitele před nebezpečnými pistáciovými oříšky. Balíček s obrázkem veverky obsahuje plody s mnohonásobně překročenými limity látky poškozující lidské zdraví.

Doba čtení: 1 minuta

Secret of Raw: restaurace bez sporáku

Nachystat oběd bez rozpálené plotny se na první pohled jeví jako úkol nadlidský. Jde to. Dokonce lze v takových podmínkách připravovat jídla pro restauraci. Ovšem vitariánskou.

Doba čtení: 5 minut

Vánoční suroviny na pranýři

GALERIE – Na co si dát pozor při předvánočním nákupu? Rádoby čokoládové figurky, ořechy s živými červy a sušené ovoce s mlékohubem navodí tu správnou atmosféru…

26. 11. 2012 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?

Porovnali jsme, co vyjde levněji. Cena ale není vše, domácí recepty pracují s pěti složkami, v polotovaru je jich až dvacet. Navíc některým vánočním těstům končí datum spotřeby už teď.

Doba čtení: 4 minuty

Že prý do makové náplně patří mák. Bejvávalo

Na kilo ořechové náplně musí výrobce použít alespoň 25 g ořechů. U ostatních náplní do pečiva žádné normy neplatí. Máme exkluzivní srovnání socialistických náplní a těch dnešních.

Doba čtení: 6 minut

Z Polska k nám zamířily zdraví škodlivé sušenky

Alergici by se měli mít na pozoru, do oběhu se totiž dostaly sušenky, které obsahují neobvykle vysoké množství nedeklarovaných alergenů. Jedná se o cukrářský produkt Clue Classic – Sušenky s lískovými ořechy, karamelem, rozinkami a rýžovými křupínky v mléčné čokoládě, o hmotnosti 93 gramů, označené datem minimální trvanlivosti do 9. 2. 2013, výrobce: Jutrzenka Colian Sp. z o. o. ul. Zdojowa 1, 62–860 Opatówek, Polsko. Dovozce a distributor: FRAPE FOODS s.r.o., Toužim.

12. 7. 2012 11:15
Doba čtení: 2 minuty

Piniové oříšky zničí všechny chutě, zbude jen hořká

Je to záhada, která zatím nemá řešení: proč některé pytlíky piniových oříšků způsobují hořkou pachuť v ústech? Ale tak hořkou, že i čokoláda chutná jako bláto? A je to nebezpečné?

Doba čtení: 3 minuty

Ořechy, které vám nevoní, nekupujte

Kdo má spolehlivého dodavatele ořechů, ať už vlašských nebo lískových, má vyhráno. Kdo ne, musí si dávat dobrý pozor. Platí to nejen o těch do cukroví, ale i různých exotických druzích.

Doba čtení: 5 minut

Tipy pro dobrou chuť ořechů

Ať vlašské, nebo lískové, patří neodmyslitelně k podzimu. Až si budete dělat veverčí zásoby na zimu, nezapomeňte na několik pravidel, díky nimž vám ořechy vydrží bez plísně a hořkosti.

28. 10. 2010 0:00
Doba čtení: 4 minuty