Hlavní navigace

Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Dáte přednost babiččiným nudlím, vuřtu dle tradiční receptury a domácímu jogurtu? Výrobci nás zavádějícími názvy více či méně legálně balamutí. Co zákon připouští a co už je za hranou?

Ví se to, ale moc se to nedělá. Někteří buď vůbec, nebo jen sporadicky otočí potravinu a začtou se do složení. Buď jdou na jisto a sáhnou po tom, co jim chutná, v tom horším případě jim k vložení do košíku stačí barevný obal produktu nebo zavádějící nápis. Podíváme se na ty „tradiční“, „babiččiny“ a „selské“ produkty, které se v obchodech nacházejí. Stojí tyto názvy na reálných základech, nebo je to jen šikovná práce marketingových stratégů, kteří vědí, na co zákazník slyší? 

Nezní vám Babiččiny nudle lépe než Zátkovy vaječné? Tradiční sekaná z Globusu má větší váhu než Masová sekaná z Aholdu? Na první pohled onen přívlastek vzbuzuje falešný dojem něčeho lepšího, ale nemusí to tak být.

Tentokrát neřešíme složení, zajímá nás, jestli a které přívlastky mohou výrobci používat. Nejsou tak trochu zavádějící, protože – co je dneska tradiční? Babiččiny těstoviny snad válí parta důchodců z domova seniorů? 

Čtěte také: Obaly potravin dostanou jednotnou tvář. Má to ale háček

Těstoviny od babičky a dědečka – z továrny

Udělat si vlastní těstoviny je jistě čin hodný pochvaly od rodinného klanu, ale ne každý na to má čas a chuť. Zvláště, když si v obchodě může koupit třeba Babiččiny těstoviny. Jenže námi nalezené jsou bez vajec, naproti tomu obyčejně znějící Zátkovy nudle vejce obsahují. 

Svým názvem přitom ve mně podvědomě vyvolává libé asociace první výrobek a hned si mnu ruce, jak se doma poměju. „Takové nápisy se mohou na potravinách běžně vyskytovat, teoreticky vás mohou uvést v domněnku, že se jedná o něco lepšího, ale naše legislativa neumožňuje tuto věc prokázat. Označení Babiččiny nudle u nudlí v továrně vyráběných by mělo spotřebitele samo sobě varovat, že nepůjde o domácí výrobu,“ říká Pavel Kopřiva, mluvčí Státní Zemědělské a potravinářské komory (SZPI). A mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben souhlasí: „Inu, je nejlepší spolehnout se na svou babičku…“

Označení „domácí“ povoleno není

Z vyhlášky k zákonu o potravinách 113/2005 Sb. vyplývá, že nesmí být uváděny názvy jako domácí, zdravý, živý, pravý, racionální, pokud to není součástí názvu nebo skupiny výrobků, jako je třeba čerstvý sýr. Ovšem i takové výrobky inspekce v prodeji objeví. Zvláště pak na farmářských trzích, kde si prodejci s názvy hrají bez ohledu na výše zmíněný zákon. 

Potvrdil nám to i ředitel pražské Veterinární správy Antonín Kozák. V jeho archivu leží i bohatá fotodokumentace, která tyto prohřešky dokládá jako jedny z nejčastějších. Avšak ke zveřejnění ji prý nelze poskytnout. 

Dále čtěte: Spotřebujte do, použitelnost, trvanlivost… Co znamenají data na obalu potravin?

Pokuty jsou směšné

„Za porušení tohoto pravidla existují i sankce, a ty jsou také ukládány. V praxi jde o peněžité pokuty, obvykle ne nijak vysoké, například v řádu stokorun, neboť v porovnání s jinými prohřešky je tohle ´jen´ klamání spotřebitele, ale neohrožuje to jeho zdraví,“ říká Petr Havel, agrární analytik a pravidelný spolupracovník serveru Vitalia.cz. A mluvčí SVS to dokládá sankcemi udělenými v loňském roce: „Loni jsme uložili pokuty za více než 20 000 Kč, nejčastěji šlo o názvy jako domácí sádlo, ale také třeba domácí sekanou.“ 

Sankce uložené za nesprávné označování výrobků v roce 2012:

  • Duben: 4000 Kč
  • Červen: 1000 Kč 
  • Září: 11 000 Kč
  • Říjen: 3000 Kč
  • Listopad: 5000 Kč

Co je psáno, to je dáno a kontrolováno. Ale co v knize zákonů není, to je dovoleno, i když nás to může svádět na scestí při výběru toho nejlepšího pro vlastní břich. Nápisy typu Od tvůrců chuťových zážitků…, Selské nudle, Tradiční langoše, to vše se na výrobcích objevit může. „Toto nejsou skupiny výrobků. Těstoviny jsou třívaječné, pětivaječné, bezvaječné, italské, Zátkovy… Guláš je hovězí, vepřový… Co by to bylo tradiční, co by to bylo babiččino? To je právě to zavádějící a vzbuzující sice libé, ale neopodstatněné asociace,“ dále vysvětluje Josef Duben. 

Čtěte také: Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?

Možná není problém v tom, že se různé emotivně laděné názvy výrobků používají, ale v tom, že se používají občas u výrobků, u nichž je takové označení zavádějící. Tak se nenechme se hned tak zlákat bodrou babičkou na přebale, sedlákem orajícím pole a zvláště na trzích si hlídejme nápisy domácí, živé a pravé. Nemají tam co dělat, ani na papíru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).