Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
tradiční
tradiční
1
–
9
/
9
V USA na Velikonoce milují marshmallow kuřata, Britové voňavé bochánky, Italové sladkou pizzu
Když se řekne Velikonoce, okamžitě si vybavíte beránka, jidáše, mazanec a tradiční nádivku? Nejspíše vás nepřekvapí, že jinde mají úplně odlišná sváteční jídla – ovšem i tam velmi často hraje prim sladké kynuté pečivo. Stačí se podívat na anglické hot cross buns, ukrajinskou pasku nebo španělskou monu. Trochu jiným příkladem jsou pak americké peeps coby varianta na marshmallows bonbony.
Jana Kuklová
6. 4. 2023
Velikonoce před sto lety. Pučálka, honění Jidáše, pojídání kočiček, liška s preclíky či koupání v potoce
Velikonoce patří mezi významné křesťanské svátky, které oslavují Zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pojí se s mnoha tradicemi, a to nejen křesťanskými, ale i pohanskými. Zkusme se teď přenést třeba o sto, sto padesát let zpátky a podívat se, jak takové Velikonoce slavily naše praprababičky.
Taťána Kročková
3. 4. 2023
Hranolky z českých brambor jsou mnohem lepší než z holandských, tvrdí bramboráři
Když kupujete brambory, díváte se, odkud pocházejí, a pokud je to možné, sáhnete po tuzemských? Čeští bramboráři usilují o to, aby k zákazníkům mířily v prvé řadě jejich produkty. A třeba hranolky jsou z nich mnohem lepší, tvrdí.
Petr Havel
6. 10. 2022
Nenechte se oklamat, kupujte jen skutečná povidla. Nebo si je snadno udělejte doma
Povidla mohou být nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek či meruněk. Mohou být dokonce přislazovaná, ačkoli se traduje, že nikoliv. Musí však v každém případě obsahovat mnohem vyšší podíl ovoce než marmelády.
Petr Havel
5. 10. 2022
Počet nových komentářů
1
Budou děti ve školách dostávat krom kravského mléka i rostlinné nápoje?
I letos budou tvořit součást stravování dětí na prvním stupni základních škol výrobky z kravského mléka v rámci programu Školní mléko. V budoucnosti by se mohl stát alternativou klasického mléka i alternativní rostlinný nápoj ze sóji, rýže a podobně. Prosazují to například ochránci životního prostředí, proti jsou mimo jiné potravináři.
Petr Havel
3. 10. 2022
Počet nových komentářů
4
Choceňské pomazánkové je nově i v menším balení
Aktualita
Pomazánkové máslo koupíte obvykle v balení sto padesát nebo dvě stě gramů. Choceňská mlékárna teď přišla s novinkou. Váží jen osmdesát gramů.
Kateřina Čepelíková
21. 9. 2022
Biofarma Dráb sází na tradiční receptury, v nabídce má i kádéčko
I když je v potravinářství v současné době převažujícím trendem vývoj a výroba inovovaných, reformulovaných a různými složkami obohacených potravin, jsou i tací, kteří naopak sází na tradiční receptury, chutě a produkty, vyráběné v naší zemi v minulosti.
Petr Havel
4. 7. 2022
Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace
Černý kuba, hubník nebo také houbovník. Byl tu dávno před kaprem s bramborovým salátem a dnes si opět razí cestu na vánoční stoly, třeba jako oběd nebo předkrm na Štědrý den. Jak připravit tradičního houbového kubu?
Tereza Víchová
19. 12. 2020
Počet nových komentářů
4
Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí
Dáte přednost babiččiným nudlím, vuřtu dle tradiční receptury a domácímu jogurtu? Výrobci nás zavádějícími názvy více či méně legálně balamutí. Co zákon připouští a co už je za hranou?
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2013
Počet nových komentářů
3
1
–
9
/
9
Domácí lékař
Artróza
Tourettův syndrom
Tenisový loket
Rakovina hrtanu
Rakovina prsu
Kuří oko
Onemocnění prostaty
Kašel
HIV / AIDS
Mentální anorexie
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji