Hlavní navigace

značení potravin

Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum

Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.

Doba čtení: 4 minuty

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Doba čtení: 3 minuty

Ministr Jurečka: Značení českých potravin se hodně pročistilo

Výrobků označených symboly ČR byly ještě loni plné regály. I když pocházely třeba z Polska. S novými pravidly jich výrazně ubylo. Označení Česká potravina má přesná pravidla a výrobci i řetězce se podle ministra bojí sankcí za jejich porušení.

Doba čtení: 4 minuty

Dnes se mění pravidla pro značení potravin a cigaret

Krabičky cigaret s varovnými obrázky a jednotné označování potravin českého původu, to jsou hlavní změny novely zákona o potravinách. Začíná platit ode dneška.

7. 9. 2016 10:05
Doba čtení: 2 minuty

Spor o řecké jogurty je testem selského rozumu EU

Smíme řeckému jogurtu od tuzemských výrobců říkat řecký? Řekové proti tomu protestují, jde podle nich o klamání zákazníků.

Doba čtení: 3 minuty

Americká brusinka je matoucí název. Jak se liší borůvka, brusinka a klikva

Populární americká (kanadská) brusinka přísně vzato není brusinka. A podle zákona by tak neměla být označována. Je to klikva.

18. 5. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nové značení masa – co se mění? Chytáky zůstanou

Nová vyhláška zpřesní označování masa a masných výrobků. Měla by omezit šizení spotřebitele. Víte ale, jak velký je rozdíl třeba mezi „telecími párky“ a „párky s telecím masem“?

Doba čtení: 4 minuty

Než si koupíte zaručeně „českou“ potravinu…

„Česká potravina“ musí být česká. Zní to samozřejmě, ale není. Na vlně zájmu o jídlo domácího původu se vezou i potraviny, které s Českou republikou nemají nic moc společného. Až na to, že se jako české prezentují. To by se teď mělo změnit.

15. 3. 2016 10:35
Doba čtení: 2 minuty

Revoluce v označování piv: zapomeňte na desítky a dvanáctky

Přinášíme exkluzivně informace o směru, kterým se také ubírají úvahy ohledně značení piva. Národ pivařů se bude divit.

Doba čtení: 3 minuty

České pivo a české pivo – víte, jaký je v tom rozdíl?

Desítky různých značek na obalech měly původně za cíl usnadnit orientaci spotřebitele. Leč nestalo se, ba právě naopak. České pivo je jen jeden z mnoha příkladů.

Doba čtení: 4 minuty

Alergeny v restauracích nikoho nezajímají

Loni v prosinci se nejen v restauracích začaly objevovat seznamy alergenů obsažených v nabízených pokrmech a nápojích. Po průzkumu ministerstva zdravotnictví je jasné, že to vlastně nikoho nezajímá.

14. 4. 2015 12:09
Doba čtení: 3 minuty

Ode dneška se jinak značí maso. A není to apríl

Od 1. dubna 2015 musí výrobci povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa.

1. 4. 2015 12:22
Doba čtení: 2 minuty

Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?

Byliny a koření z různých koutů planety se zásadně liší. Výrobci ale nemají povinnost původ uvádět. Například u skořice tak nepoznáte, kolik rizikového kumarinu obsahuje.

Doba čtení: 4 minuty

Nejčastější nepochopení při výběru potravin

Češi chtějí nakupovat zdravěji, neví ale, jak na to. Nerozumí příliš informacím na obalech potravin nebo si je vykládají špatně.

Doba čtení: 4 minuty

Pražská šunka chce být tradiční specialitou

Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.

11. 2. 2015 8:30
Doba čtení: 4 minuty

Potraviny jsou globální směskou, jak chcete značit zemi původu?

Evropský parlament neví, o čem hlasuje. Plošné označování země původu u vícesložkových potravin je nereálné. Dodavatelé z různých zemí se mění i v řádu dní.

Doba čtení: 4 minuty

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná

Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.

Doba čtení: 5 minut

Značení nebalených potravin se od Nového roku mění

Hned od ledna začíná platit novela zákona o potravinách, která přinese širší možnosti výběru při nakupování. Budeme znát alergeny, údaje o hlavních složkách, jen s tou zemí původu je to zase všelijaké.

1. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak se správně značí nebalené potraviny

Už jsme se v Česku naučili hledat důležité informace v případě balených potravin. U uzenin či sýrů na váhu, stejně jako třeba u koblih si zatím nejsme moc jistí, na co máme nárok.

Doba čtení: 2 minuty

Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči

Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.

Doba čtení: 2 minuty

Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc

Myšlenka prodeje vajec „na váhu“ není výmysl. Za první republiky vycházeli z toho, že vajíčka skladováním ztrácí na váze a nákup „na kusy“ je tak pro zákazníka nevýhodný. Jak je to dnes?

Doba čtení: 5 minut

Co mění zákon o potravinách? Nečekejte zázraky

Novela zákona o potravinách byla konečně schválena. Některé změny zákazník stěží zaznamená. Co je důležité v potravinářské novele z pohledu běžného spotřebitele?

19. 5. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Novela zákona o potravinách přinese více písmenek

Mnohokrát připomínkovaná novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích byla konečně schválena. Těšit se tak můžeme na větší písmo na obalech i zemi původu u nebalených potravin.

15. 5. 2014 12:11
Doba čtení: 2 minuty

Přiznejme si, že balené koblihy nám nenadiktoval Brusel

„Musíme se umět ozvat,“ říká Milena Vicenová. O zákulisí vyjednávání v EU toho ví tolik jako málokdo u nás. Za kvalitu potravin přitom podle ní může hlasovat každý – svým nákupním košíkem.

Doba čtení: 7 minut

Značení a uchovávání vajec: Vajíčko na tvrdo vydrží až deset dní

I když třebas nedodržujeme jiné zvyky, Velikonoce bez vajec si u nás asi málokdo dovede představit. Připomínáme proto, jak mají být prodávaná vajíčka označována a také uchovávána.

Doba čtení: 2 minuty

Konec farmářských trhů kvůli USA? Ani náhodou

Zánik farmářských trhů kvůli jednání EU a USA skutečně nehrozí. Podobná tvrzení si lze vysvětlit jen jako snahu o zviditelnění. Je ale pravda, že Amerika má pro potraviny jiná pravidla.

Doba čtení: 4 minuty

Jak se z dánského selete stane české vepřové

Nejpozději za rok budeme znát zemi původu kupovaného masa. Pozor na častý omyl – jde pouze o maso jako takové, ne o součást dalších výrobků. A ani tak stoprocentní jasno mít nebudeme.

Doba čtení: 4 minuty

Poznáte české maso od polského?

Maso, které je označené i na obalu značkou CZ, nemusí nutně pocházet z českých chovů. Klidně se může jednat o polské maso, které bylo u nás jen zabalené. Jak poznáme skutečný původ masa?

Doba čtení: 2 minuty

Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla

Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.

Doba čtení: 4 minuty

Slováci chtěli stlačit kvalitu Pražské šunky

Tzv. Pražskou šunku vyrábí řada výrobců v Evropě. Celý problém tkví v tom, že při udělení ochranné známky a ustanovení přísných parametrů již nebudou dále moci toto označení používat.

Doba čtení: 3 minuty