Hlavní navigace

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
Některé takzvané jogurty chutí připomínají ledacos, ale jogurt rozhodně ne. Jaké chutnají vám a podle čeho si je vybíráte? Rozhoduje cena, složení nebo obrázek na obalu?

Mnohé zákazníky znechucují „rádoby jogurty“ zahušťované škroby, o nichž ti opravdu naštvaní říkají, že je to jen obarvená hmota. A tak chcete-li opravdu dobrý jogurt, máte dvě možnosti: můžete si ten svůj udělat doma, nebo v obchodě pečlivě vybírat.

Na domácí jogurt potřebujete kvalitní mléko

Domácí je nejlepší – říká se u kdečeho… a často je to pravda, pokud se to umí, ovšem. Výroba domácího jogurtu je velmi jednoduchá. Důležitá je ale kvalita mléka. Nejlepší je čerstvé, tedy přímo od krávy nebo z mlékomatu či tzv. „čerstvé“ mléko z lahve z obchodu. Z trvanlivých mlék se dá jogurt také udělat, ale není tak kvalitní, je více řídký a slizovatí.


Autor: SXC

Mléko ohřejte asi na 40 stupňů, nemusíte to ani měřit teploměrem, prostě musí být příjemně teplé, nikoliv však už horké… Přidejte lžičku živého jogurtu a rozlijte do skleniček.

Nechte je někde v teple asi 12 hodin a jogurt bude na světě. V létě, když je v místnostech vyšší teplota, se takto dá jogurt připravovat běžně, v zimě můžete využít třeba peřiny, v těch se dělá jogurt jedna báseň. Moderní člověk použije jogurtovač, který umí udržovat stálou teplotu.

Tipy pro dobrý jogurt:

  • Zamíchejte do teplého mléka kromě živého jogurtu ještě něco málo sušeného mléka (asi 1 polévková lžíce do 0,25 l mléka). Bude mít sladší chuť a nebude tolik „slizovatý“.
  • Dejte na dno skleničky rozpuštěnou čokoládu nebo marmeládu.
  • Přimíchejte do mléka strouhané oříšky nebo mák.
  • Oslaďte ho ovocným cukrem nebo glukopurem, jogurt získá jemnější sladkou chuť než při slazení běžným cukrem.

Problém domácích jogurtů je možná jediný – mají trochu jinou konzistenci než ty „profi“… jsou více slizovité, i když tato vlastnost se dá částečně eliminovat přídavkem sušeného mléka.

Přečtěte si: Jaké mléko „dojí“ mlékomaty?

Které mléko je nejlepší? Čerstvé, trvanlivé, bio? Spor o kvalitu mléka z automatů rozpoutal malou mléčnou válku. Chyba však není v mléku samotném, nýbrž v jeho konzumentech. 

Který jogurt z obchodu vám chutná?

Chcete-li živý jogurt, tedy jogurt s živou zákvasovou kulturou, vyhněte se výrobkům, jež mají velmi dlouhou dobu trvanlivosti.

Mezi spotřebiteli jsou podle ohlasů v diskuzních fórech oblíbené dva tradiční živé jogurty, a to Hollandia a Choceňský. Alespoň jeden z nich bývá k dostání téměř v každém obchodě. Hollandia má konzistenci tzv. „lasturovitou“, tedy lámavou; když do něj ponoříte lžičku, odlamuje se podobně jako puding. Choceňský je trošku jemnější, přirozeně sladší a má hebkou kašovitou konzistenci. Je totiž smetanový. To jsou tedy jogurty v plastových obalech, chcete-li ochutnat něco ještě lepšího, pak zkuste jogurty skleničkové. Agro-la, Madeta a Lacrum (jež vyrábí tzv. „dětský jogurt“) jsou jogurty, jež mají na povrchu „škraloup“. Ten je výtečný, smetanový, hedvábný jako máslo… když ho odstraníte, máte ve zbytku jogurtu tučnost cca 0,5 %, tedy nízkotučný jogurt.

Přečtěte si: Potraviny bez „éček“? Podle obalu možná ano, ale…

Nejčastější potravinářské podvody s éčky…

Skleničkový test

Chuť je záležitost čistě subjektivní, jak tedy jednotlivé jogurty porovnat? Vyzkoušela jsem právě ty skleničkové, mám je totiž nejradši. Uvítám vaše zkušenosti s chutí a kvalitou jednotlivých produktů.


Autor: Renata Petříčková

Agro-la: asi nejlepší, jemný, lehce sladký, škraloup jedna báseň. Ostatní hmota pod škraloupem není tak kyselá jako například u Madety. Pro mě je to nejlepší ze skleničkových jogurtů.

Složení: plnotučné mléko, sušené mléko odtučněné, živá jogurtová kultura. Jogurt neobsahuje škroby a je zahuštěný maximálně odtučněným sušeným mlékem.

Madeta: jogurt je po odstranění škraloupu trochu ostřejší, ale i tak výtečný. Druhý nejlepší z těch, jež jsem si sama pro sebe „testovala“.

Složení: plnotučné mléko, sušené mléko, jogurtová kultura. Takže stejné či velmi podobné složení jako u Agro-ly.

Lacrum „dětský jogurt“ – mi vůbec nechutnal. Jako by v něm něco chybělo, připadal mi vodnatý, příliš kyselý a s podivnou příchutí, které se říká „ocas“. Těžko to nějak popsat, ale je to jeden z těch jogurtů, které už si asi nekoupím. 

Složení: plnotučné mléko, živá jogurtová kultura. Dle etikety dále neobsahuje škroby, ani jiná aditiva, samozřejmě ani sušená mléka.

To může být příčina jeho chuťové „řídkosti“. Absence sušeného mléka… Chuťově je tento jogurt nejpodobnější tomu, který si připravíte doma.

Jak chutnají skleničkové jogurty vám a jestli máte také pocit, že jsou lepší než ty kelímkové?

Chutnají vám víc jogurty ze skleniček než ty z kelímku?

Jak dlouho čerstvé jogurty vydrží? Ty doma dělané vydrží v lednici pár dní, rozpětí je různé, záleží na tom, jak se vám podaří, ale průměr je tak týden. Skleničkový z obchodu má trvanlivost 21 dní a je přirozeně konzervován kyselinou mléčnou, která vzniká při kvašení jogurtu.

A pokud vám jogurty ve sklenicích nejsou sympatické, ať už svým obsahem, obalem nebo všudypřítomným škraloupem, můžete vyzkoušet jogurty v kelímku. Jsou cenově přijatelnější a i tady lze nalézt několik opravdu kvalitních druhů. Jde jen o to dívat se pečlivě na etiketu a hledat produkt pokud možno nezahuštěný škroby a s obsahem živé jogurtové kultury.

Čtěte téma: Britové zakázali reklamu na Actimel. Je to jen běžný jogurt

Malé lahvičky s nápojem, který má zvyšovat obranyschopnost organismu. Možná jste také podlehli reklamě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).