Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
Zelenina
Zelenina
1
–
30
/
201
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Pórek: neprávem opomíjený příbuzný česneku i cibule
Vzhledově nenápadný, přitom nabitý antioxidanty a dalšími látkami, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním. Pórek je považován za přírodní antibiotikum, navíc skvěle chutná a dokáže v některých pokrmech zcela nahradit cibuli. Dávní panovníci dokonce věřili, že po něm získají silný hlas.
Kateřina M. Košutová
12. 1. 2021
Když zeleninu, tak pečenou. Ideálně s balsamikem
Balsamiko se nehodí jen do dipů, zálivek na salát nebo do marinád pod maso, perfektně doladí i chuť zeleniny. Té pečené. Té, kterou si raz dva připravíte v troubě.
Susan Bowermanová
4. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině
Kupovat bio ovoce a zeleninu není pro každého reálné. Co dělat, když se chcete zbavit pozůstatků nežádoucích látek v potravinách? Velký podíl pesticidů odstraní z ovoce a zeleniny obyčejná voda.
Alena Teclová
10. 12. 2020
Řešení proti plýtvání potravinami? Otestovali jsme silikonové kryty
Test
Silikonové kryty na potraviny slibují prodloužení čerstvosti například u překrojeného citronu, okurky, cibule nebo jablka. Vyzkoušeli jsme, zda se skutečně vyplatí.
Kateřina Čepelíková
9. 11. 2020
Počet nových komentářů
3
Prodávají českou vakuovanou zeleninu. Do řetězců jít nemůžeme, říká zelinář
Zatímco většina tuzemských pěstitelů zeleniny dodává své produkty na trh jako základní surovinu, na rodinné farmě s příhodným názvem „Česká zelenina“ je tomu poněkud jinak – ta totiž zeleninu od regionálních pěstitelů v Polabí zpracovává a teprve následně prodává.
Petr Havel
23. 10. 2020
Počet nových komentářů
4
Křen z české rodinné farmy má opravdu grády
Křen je jedním z dobrých zdrojů vitamínu C, ale také silic, které dodávají jídlu pikantní rozměr. Je proto oblíbenou surovinou, přesto se v ČR příliš nepěstuje. Manželé Žďárští z Eko farmy Úlovice ho produkují, a dokonce v bio kvalitě.
Petr Havel
16. 10. 2020
Podzimní průvodce dýněmi: Každá se hodí k něčemu jinému
Jednou z plodin, které k podzimu neodmyslitelně patří, je dýně. Zdaleka to však není jen ta, ze které se s přicházejícím Halloweenem vyřezávají děsivé obličeje. Je jich mnoho a každá je svým způsobem specifická a hodí se k něčemu jinému. Průvodce dýněmi napoví, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je nejlépe využít v kuchyni.
Kateřina M. Košutová
8. 10. 2020
Vitamín C je všude kolem nás i bez exotického ovoce
Symbolem vitamínu C byl dlouhý čas citron. Dnes je už celkem známo, že máme lepší, bohatší i lokální zdroje této cenné látky. Z čeho všeho doplníme důležitou živinu a lze se vitamínem C předávkovat?
Petr Havel
2. 10. 2020
Zdravé potraviny, které můžeme zničit přípravou
Mrazíme, vaříme, smažíme, sladíme, solíme, loupeme… to je jen několik příkladů činností, při kterých máme slušnou šanci vyrobit z parádní a zdravé suroviny pokrm bez jakéhokoli přínosu pro naše tělo.
Karolína Otavová
29. 9. 2020
Počet nových komentářů
3
Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?
Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?
Tereza Víchová
20. 8. 2020
Co potřebujeme, aby v obchodech byla česká zelenina? Vodu
Komentář
KOMENTÁŘ – Pro zvýšení produkce naší zeleniny je nutné budovat závlahy. Mluví se o různých opatřeních, jak zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky. Bez dostatku vody to ale nepůjde.
Petr Havel
19. 8. 2020
Počet nových komentářů
1
Proč jsou ta rajčata bez chuti?
Jsou zdravá, dostupná a chutná. To ale jen někdy. Rajčata jsou nejoblíbenější zelenina v ČR, jenže mnohdy v obchodě najdeme jenom plody z dovozu.
Redakce
14. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Proč nejíst popraskané ovoce
Popraskané ovoce ani zeleninu není radno konzumovat. Naopak bychom se podle odborníka neměli vyhýbat tomu prodávat a kupovat „nestandardizované“ plody. „Všechna jablka na stromě přeci nejsou stejná,“ říká Martin Ludvík.
Petr Havel
12. 8. 2020
Nemoc z vody a neomytého ovoce provází průjem
Její jméno je těžké vyslovit a ještě těžší si zapamatovat. Kryptosporidióza je infekce způsobená nejčastěji kontaminovanou vodou, ale i neomytými potravinami či moštem. V letních měsících jí přibývá a nemocní ani nevědí, co je příčinou.
Petr Havel
31. 7. 2020
Nejpoužívanější zavařovačka je stále model z minulého tisíciletí
Do skla se zavařené potraviny ukládaly už v 17. století, ale lidé ještě neměli k dispozici víčka, pomáhali si tedy jinými, pro nás značně kuriózními materiály. Ani po zásadním vynálezu gumového těsnění před 140 lety se vývoj zavařovacích potřeb nezastavil. Jak se během let změnila zavařovací sklenice?
Redakce
23. 7. 2020
Máme sníst až půl kila zeleniny denně. Ale kam ji „vpašovat"?
Kolik sníst denně ovoce a zeleniny, jsme už určitě všichni četli mockrát. Jak to ale udělat a kam především zeleninu zařadit? Aby i ti, kdo jí příliš neholdují, neměli pocit, že se do toho musí nutit, a nakrájeli si nenáviděnou okurku?
Tereza Víchová
8. 7. 2020
Jakou chuť má rukola?
Zvláštní, těžko popsatelná chuť rukoly dokáže zpestřit jídlo, ale také přebít jiné složky v receptu. Proto by se to s ní nemělo přehánět. Výborná je nejenom na vaření, ale také jako málo známá zelenina s výraznými léčivými účinky.
Simona Procházková
22. 6. 2020
Mladé vodnice lze jen tak orestovat na másle
Lidé jí říkají také ředkev vodnice nebo tuřín vodnice. Tyhle názvy nejsou přesné, ale to není podstatné. Důležité je, že vodnice je nenáročná, a přitom velmi výživná a léčivá zelenina.
Simona Procházková
15. 6. 2020
Nové a rané brambory nejsou totéž. A proč je někdo prodává omyté a jiný ne?
Běžně jim říkáme „nové brambory“ a jíme je především ve slupce nebo tzv. na loupačku. Jenže nové brambory jsou něco úplně jiného než hlízy s jemnou, loupající se slupkou, které tak báječně chutnají s tvarohem nebo kysanou smetanou. Jde o brambory velmi rané a jejich sklizeň u nás právě začala.
Lenka Krbcová
11. 6. 2020
Počet nových komentářů
1
Konec přezrálých banánů a řídkých protlaků?
KOMENTÁŘ – Novela vyhlášky „o ovoci a zelenině“ navrhuje úpravy ve značení a prodeji tohoto sortimentu. Konečně tak odliší pasterovanou od sterilované zeleniny, zpřesní pojmy kečup, protlak, pyré a snad i usnadní cestu českých hub do obchodů.
Petr Havel
10. 6. 2020
Počet nových komentářů
2
Starobylý tuřín: co z něj uvaříte, bude zdravé
Tuřín je starodávný druh kořenové zeleniny, který v dnešní době opět zažívá návrat do našich kuchyní. Chutí připomíná kedlubnu, je velmi dietní, výživný a celkově posilující.
Simona Procházková
8. 6. 2020
Jakonu se říká podzemní jablko. Proč, když tak vůbec nevypadá?
Jakon je velmi zajímavý druh zeleniny, který si můžeme sami vypěstovat nebo koupit. Často ho najdeme mezi ovocem.
Simona Procházková
1. 6. 2020
Artyčoky překvapí
Zelenina příbuzná bodláku má být čerstvá, pak oceníte její chuť, a zejména využijete silné léčivé účinky této rostliny.
Simona Procházková
25. 5. 2020
Kiwano – rohatá okurka má chuť několika druhů zeleniny a ovoce dohromady
Kiwanu se kvůli jeho vzhledu a původu přezdívá také trnová okurka či africká rohatka. Pěstovat se dá i u nás. Využití má v kuchyni i v domácí kosmetice, z plodů si podle našich receptů můžete připravit i léčivé nápoje.
Simona Procházková
18. 5. 2020
V kuchyni mají využití i ředkvičkové listy
Sezóna českých čerstvých ředkviček je v plném proudu. Již brzy však v obchodech skončí, léto ředkvičkám pěstovaným na polích nepřeje. Můžeme si je vypěstovat i sami, není to náročné a využijeme jak bulvy zeleniny, tak její lístky.
Petr Havel
13. 5. 2020
Kadeřávek je nejotužilejší zelenina, listy můžeme sklízet i v zimě
Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta, která ale netvoří hlávky, pouze listové růžice. Je opravdovou superpotravinou – tedy zeleninou podporující zdraví a celkovou svěžest.
Simona Procházková
11. 5. 2020
Lahodný koláč ze sezónní rebarbory
Recept
RECEPT – Červené řapíky rebarbory jsou někdy až nepříjemně kyselé. Kouzlo je umět tuto nakyslost využít, skloubit s dalšími, sladšími chutěmi a výsledek doladit k vyvážené dokonalosti. Třeba v kombinaci s jahodami ve skvělé bublanině.
Redakce
7. 5. 2020
Kdo teď sází rajčata, dobře dělá
I když zahrádkářská tradice praví, že zakládat sazenice rajčat je vhodné až po ledových mužích (a ti teprve za pár dní přijdou), řada lidí sází rajčata do truhlíků za okny nebo na balkóně už v současné době. A dělají dobře.
Petr Havel
6. 5. 2020
Počet nových komentářů
1
Málo známá zelenina – mangold
Mangold je druh listové zeleniny, který by neměl chybět na žádné zahrádce a v žádné kuchyni. Hodí se na vaření, ale i do léčebných receptur a k přípravě domácí kosmetiky.
Simona Procházková
4. 5. 2020
Zelený chřest není třeba loupat
Zelený a bílý chřest vyžadují trochu jiné zacházení při úpravě. U obou je pak již mnoho a mnoho možností, jak si na nich pochutnat. Chřest zapečený, grilovaný, nakládaný, připravený na pánvi… Čerstvý chřest je právě teď v prodeji, můžete si ho ale i zamrazit na později.
Redakce
30. 4. 2020
1
–
30
/
201
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji