Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
složení potravin
složení potravin
1
–
27
/
27
Toto je cukr. Unikátní mikrosnímky potravin, jak je určitě neznáte
Galerie
GALERIE – Cukr, sladidla, pekařské droždí, maso, káva a další důvěrně známé potraviny k nepoznání. Ojedinělá výstava přibližuje naše jídlo v opravdu detailním pohledu.
Lenka Krbcová
12. 1. 2021
Počet nových komentářů
4
Složení mléčných výrobků se během let dost změnilo. Všimli jste si?
Receptury mlékárenských výrobků se výrazně mění. Ani jste to nemuseli zaznamenat, na chuti se to prý moc nepozná. A jen málokdo studuje podrobně etikety a srovnává současné a předchozí verze. V čem je tedy rozdíl?
Petr Havel
2. 12. 2020
Počet nových komentářů
9
Alginátové ovoce není ovoce, ale cukr s éčky
Barevné kuličky sice mají často ovoce v názvu, ale do skutečného ovoce mají hodně daleko. I opakované tvrzení, že jde o výrobek z mořské řasy, se pravdě blíží jen vzdáleně.
Petr Havel
29. 7. 2020
Počet nových komentářů
1
Vypadá jako máslo, není to máslo – jak se nenechat oklamat
„Snadno roztíratelné“, „lahodné“, „jedinečné spojení olejů a másla“… Vypadají jako klasická „kostka“, leckdy i ve stříbrném provedení obalu, jaký si pamatujeme od dětství. Ale nejsou MÁSLO. Jak se nenapálit při nákupu a proč vyzkoušet třeba i nepasterizované varianty másla?
Tereza Víchová
23. 7. 2020
Tekutá strava jídlo dlouhodobě nenahradí
Dnešní moderní uspěchaná doba si žádá rychlá auta, rychlý internet, rychlou přepravu z jednoho konce světa na druhý. Máme fast foody pro rychlé občerstvení a teď i tekutou stravu, která nám má ušetřit čas strávený jídlem a vařením. Vyplatí se to?
Michaela Polcarová
21. 5. 2020
Počet nových komentářů
1
Víte, jaký je rozdíl mezi mletým masem a mletým polotovarem?
Receptů s mletým masem je snad nekonečně mnoho. Může být smažené, pečené, plněné, zapékané… výsledek ale vždy záleží i na kvalitě vstupní suroviny. Jak rozlišovat a zpracovávat mleté maso a jak poznat to nejlepší?
Petr Havel
20. 5. 2020
Počet nových komentářů
3
Bez Éček. Označení, které (zatím) neznamená vůbec nic
Jedním z nejrozšířenějších tvrzení jak na obalech potravin, tak při prodeji nebaleného zboží, na trzích, případně v restauracích, jsou sdělení obvykle formulovaná do sloganu „bez Éček“. Pravidla pro podobné označování se od dubna 2020 zpřísní.
Petr Havel
19. 12. 2019
Počet nových komentářů
3
Z čeho bude chleba budoucnosti
I tak tradiční a základní potravina, jakou je chléb, prochází postupnými změnami. Z čeho bude a jaké látky bude obsahovat chleba?
Petr Havel
24. 7. 2019
Počet nových komentářů
1
Test: Gulášová polévka z pytlíku 7× jinak
Test
Polévku v pytlíku možná přes rok nevyužijete, ale v létě na vandru nebo pod stanem přijde vhod. Kolik toho z jednoho sáčku gulášové uvaříte? Obsahují polévky brambory nebo maso? Vyplatí se koupit sáček za třicet pět korun, nebo stačí ten za dvanáct?
Kateřina Čepelíková
22. 7. 2019
Počet nových komentářů
6
Mlékárenským výrobkem roku je „obyčejná“ Lučina. „Nemáme se za co stydět,“ říká šéf svazu
Rozhovor
Jiří Kopáček se v oboru pohybuje řadu let: „Před revolucí českému mlékárenství ujížděl vlak v produkci sýrů. Eidamské cihle jsem říkal gumikéze,“ vzpomíná a komentuje dnešní situaci i již 17. ročník soutěže, která hledá ty nejlepší mlékárenské výrobky. Výrobci přihlašují výborné produkty i přeslazené propadáky, skvělé inovace i rádoby „novinky“ s drobnou změnou obalu.
Lenka Krbcová
30. 5. 2019
Počet nových komentářů
5
Fosfor v potravinách – cholesterol 21. století
Nejen přemíra soli a cukru v potravinách škodí. Problémem je i fosfor. Látka, kterou na jednu stranu nezbytně potřebujeme, současně nám může ubližovat, pokud jí v těle máme moc. Fosfor je dáván také do souvislosti s „genem dlouhověkosti“.
Petr Havel
24. 5. 2019
Nejlepší kečup: Kolik rajčat by v něm mělo být?
Kečupy patří k často falšovaným potravinám. Jak poznat ty kvalitní? Nejdůležitější je údaj na obalu kečupu, který zní: K výrobě 100 gramů kečupu bylo použito tolik a tolik gramů rajčat… a název výrobku.
Petr Havel
20. 2. 2019
Konec vaječného likéru? Předčasná panika
Komentář
Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl evropský soud. Spustil tak dohady o tom, že „Brusel nám zakáže vaječňák“. Nezakáže. Podle našich informací vaječný likér osud tuzemáku nestihne.
Petr Havel
9. 11. 2018
E250 – dusitan sodný. Éčko, kterému se chcete vyhnout
Více než tisíc zákazníků denně si na webové stránce online supermarketu Rohlík.cz pravidelně prohlíží složení potravin v rámci tříbarevného semaforu, který upozorňuje na riziková éčka. Nevhodná éčka lidé zkoumají zejména u šunek, nejvyhledávanější ze všech je dusitan sodný. Víte proč?
Redakce
8. 11. 2018
Počet nových komentářů
8
Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?
Test
Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.
Redakce
4. 10. 2018
Počet nových komentářů
3
Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny
Test
Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.
Redakce
16. 8. 2018
Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí
Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?
Petr Havel
6. 6. 2018
Počet nových komentářů
2
Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér
Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.
Lenka Krbcová
20. 5. 2018
Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?
Komentář
Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.
Petr Havel
9. 3. 2018
Počet nových komentářů
4
Složení, které nečekáte: v rohlíku je běžně sádlo a v lécích lepek
Našli jsme výrobky, které se vymykají tomu, co od nich očekáváme. Hledali byste v sójovém sýru eidam, v hovězí konzervě kuřecí separát a v kvasovém chlebu droždí?
Kateřina Čepelíková
9. 2. 2017
Počet nových komentářů
29
Prodejci čepovaných nápojů neuvádějí rizikové látky
Aktualita
Prodejci čepovaných nápojů porušují zákonnou povinnost a neuvádějí obsažené látky ohrožující zdraví. Povinnost informovat o obsahu alergenů v nápojích mají rovněž provozovatelé nápojových automatů ve školách.
Redakce
12. 8. 2015
Počet nových komentářů
40
Potravinářské Potěmkinovy vesnice
Obal prodává – to platí i u potravin. Hlavně, že je to pěkně barevné a taky voňavé. Přitom největší frajeřina je vyrobit dobrou potravinu bez tuny přídatných látek.
Petr Havel
4. 6. 2014
Počet nových komentářů
3
Špekáčky před 50 lety: méně tuku, více masa
Aktualita
Dnešní špekáčky obsahují více vody a tuku a zároveň méně svaloviny než ty, jež kupovali naši rodiče na sobotní táborák. Které jsou dle testu ty nej?
Redakce
6. 5. 2014
Počet nových komentářů
14
Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací
Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.
Petr Havel
29. 3. 2013
Počet nových komentářů
18
Kateřina Cajthamlová: Spotřebitel je líný krájet chleba
Domácí pekárny prý mohou za ohromný pokles spotřeby chleba. „Nesmysl,“ říká Kateřina Cajthamlová, „ženy doma nevaří, natož aby pekly chleba.“ Důvod je mnohem prozaičtější.
Kateřina Čepelíková
22. 10. 2012
Počet nových komentářů
27
Obaly potravin dostanou jednotnou tvář. Má to ale háček
Už nebudeme luštit hmotnost ani výživové údaje. Vše důležité bude na přední straně obalu potravin. Má to ale pár nedostatků. Třeba přesnou zemi původu v rámci EU se stále nedozvíte.
Kateřina Čepelíková
9. 10. 2012
Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo
ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.
Kateřina Čepelíková
4. 9. 2012
Počet nových komentářů
13
1
–
27
/
27
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji