Hlavní navigace

Mléčné výrobky bez cukru: čím to, že jsou i tak sladké?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Jogurty či nápoje z mléka se zbavují cukru, přesto neztrácejí na chuti. Čím dohánějí sladkost? Občas náhradními sladily, ale spíš jdou ryze přírodní cestou. Budete mile překvapeni.

Mléčné výrobky bez přidaného cukru jsou něco, po čem prahla většina lidí, kterým současná mléčná produkce připadá zbytečně sladká. Kupovali bílé jogurty a doma do nich třeba přidávali marmeládu z domácích zdrojů, která kolem cukru jen prošla. Výrobci zjevně čekali na vhodnou příležitost, a ta nastala. Na trhu se objevují mléčné výrobky, který se bez slazení obejdou. A my vám je představíme.

JEN od Kunína je řada výrobků bez přidaného cukru

Vůbec nejnovějším mléčným výrobkem, na který se podíváme, je JEN jogurt nápoj. Jeho čtyři zajímavé příchutě jsou v tržní síti od ledna letošního roku, rozšířily tak řadu nazvanou JEN, která se vyznačuje tím, že je slazena pouze ovocem. Už v roce 2020 byly totiž na trh uvedeny JEN jogurty ve třech příchutích.

„Jedná se o klasický jogurt a jogurtový nápoj, ve výrobě není speciální rozdíl, spíše v použitých surovinách,“ řekla nám manažerka Mlékárny Kunín Petra Farkašová.


Autor: Vitalia.cz

Kunín: JEN jogurt

Ve složení byste jak u nápojů, tak u jogurtů přidaný cukr hledali marně, řada produktů JEN se totiž vyznačuje tím, že je slazena pouze ovocem:

„Naším cílem při vývoji bylo především nabídnout spotřebitelům výrobek s nepříliš vysokým obsahem cukru a zároveň s plnou ovocnou chutí,“ vysvětluje sladkou chuť bez cukru Petra Farkašová a dodává: „Výrobek neobsahuje ani sladidla.“


Autor: Vitalia.cz

Kunín: JEN jogurtový nápoj

Produkty bez cukru už si podle manažerky mlékárny Kunín našly cestu do našich domácností a lidem chutnají. Jaký výrobek patří k nejoblíbenější, se prý říci nedá, ale dostali jsme od Petry Fakrašové osobní tip: „Já za sebe doporučuji vyzkoušet v nápojích malinu s meduňkou nebo výraznější meruňku s rozmarýnem.“

Jogobellu si koupíte s cukrem, se sladidly, ale i zcela bez cukru

Mléčný výrobek, který už je na trhu bezmála dva roky (na trh vstoupil v září 2019) nese název Jogobella No Added Sugar. Zkraje byl nabízen jen s klasickými příchutěmi, jako je jahoda, borůvka nebo malina, ale koncem minulého roku výrobce, společnost Zott, nabídku rozšířil o příchutě třešeň, ananas, banán, jablko s hruškou, broskev s mangem nebo pečené jablko, které se dle manažerky pro kategorii jogurtů a sýrů pro střední Evropu, Evy Durecové, těší velké oblibě.


Autor: Vitalia.cz

Jogobella: No Added Sugar

Tolik různých variant se v chladicích zařízeních obchodů jen tak nevidí. Svědčí to nejen o dobře zvolených kombinacích a vhodně vytipovaných příchutích, ale i o novém trendu snižování příjmu cukru, a to i v mléčných výrobcích:

„Tyto konzumentské trendy evidujeme už několik let v rámci celé Evropy. Dlouhodobě roste i podíl spotřebitelů, kteří se snaží vyhýbat umělým sladidlům. Značka Jogobella byla vždy lídrem v ochucených jogurtech s nižší kalorickou hodnotou. Podle zpětné vazby od zákazníků jsou naše verze Light a 0% oblíbené i u diabetiků a lidí s různými dietami – obě verze však obsahují umělá sladila,“ popisuje Eva Durecová.

Společnost Zott si je ale vědoma, že kategorie ochucených jogurtů ztrácí část svých konzumentů proto, že je ovocný podíl často nahrazován cukrem pro dosažení lepší chuti. „Naší snahou bylo vymyslet nadčasovou recepturu, při které konzument nemusí dělat žádné kompromisy. I z tohoto důvodu se receptura na Jogobellu No Added Sugar ladila více než rok a půl,“ říká pro server Vitalia.cz Eva Durecová.

Jak se tedy Jogobella bez přidaného cukru vyrábí? Při výrobě se používá speciální kombinace jogurtových kultur, které jogurt zbytečně nepřekyselují. Obsah ovoce má pak vyšší, až patnáctiprocentní podíl, aby jogurt získal přirozenou sladkost právě z něj. „Díky probiotické vláknině inulinu má vyšší obsah vlákniny než běžné jogurty a také nižší kalorickou hodnotu. I bez cukru, glukózovo-fruktózového sirupu nebo umělých sladidel chutná tak, jako byste si do doma vyrobeného jogurtu přidali ovoce z vaší zahrádky,“ říká manažerka.

Už i Actimel je k mání bez cukru

Další výrobek, který si své zákazníky najde i bez slazení cukrem, je Actimel. Actimel bílý bez cukru je na trhu od ledna 2019 a Actimel ovocný bez cukru byl uveden na trh v září loňského roku.

Zatímco všechny předešlé výrobky s ovocnou příchutí si ke sladkosti vypomáhaly jen ovocnými šťávami, ovocný Actimel bez cukru obsahuje i dvě sladidla. Na rozdíl od Actimelu bílého, který obsahuje jen odstředěné mléko, smetanu, sušené odstředěné mléko, jogurtové kultury a L.casei Danone CNCM I-1518, vitamíny B6 a D.


Autor: Vitalia.cz

Actimel: Bílý a ochucený jsou bez cukru, ochucený obsahuje sladidla

Katarína Palečková, externí specialista z Danone, výrobce Actimelu, nám vysvětlila, že Actimel bílý bez cukru kupuje specifická skupina spotřebitelů, která preferuje svěží chuť, například podobnou kefíru. U ovocných prý přidáním sladidla vycházejí vstříc poptávce:

„V ovocných variantách však víme, že spotřebitelé preferují sladší chuť. Použití sladidel nám pomáhá zachovat požadovaný chuťový profil výrobku, na který jsou naši spotřebitelé zvyklí.“ 

Bez cukru, ale se sladily? Spíše výjimka

Už na jaře letošního roku nám řekl Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského, že výrobci obvykle sladkou chuť sladidly nedohánějí. Většinou skutečně jen ubírají cukr ve výrobcích (tomuto procesu se říká reformulace, tedy úprava složení potravin), nebo se ho nadobro zbavují.

Ani tak není žádným zločinem sladidla používat. Jen je dobré vědět, že rozdíly mohou být i ve výrobcích, které na první pohled vypadají prakticky stejně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).