Hlavní navigace

Toto je cukr. Unikátní mikrosnímky potravin, jak je určitě neznáte

12. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
GALERIE – Cukr, sladidla, pekařské droždí, maso, káva a další důvěrně známé potraviny k nepoznání. Ojedinělá výstava přibližuje naše jídlo v opravdu detailním pohledu.

Odborníci z Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP) připravili kolekci mikrofotografií, v nichž modelem byly složky naší potravy. Soubor těchto snímků pak koncem minulého roku představili na výstavě Potraviny, jak je neznáte na střešní terase Národního zemědělského muzea v Praze a nyní také na internetu.

„Protože cesta nejen za kulturou je v této době složitá, jsou fotografie k dispozici i online,“ zve k prohlídce unikátních snímků Helena Kavanová z VÚPP:

KL24

Fotografie vznikly v Laboratoři elektronové mikroskopie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a jejich autorem je Martin Hrubý. Díky mnohonásobnému zvětšení (250–2000×) nahlédneme do světa krásy potravin a tajů přírodních věd.

Mikrosnímky nejrůznějších přírodních i syntetických látek, ze kterých vznikají potraviny, navíc doprovází komentář odborné garantky výstavy Jany Rysové z Oddělení chemie, biochemie a mikrobiologie potravin VÚPP. Máme tak možnost nejen prohlédnout si pouhým okem neviditelné částečky cukru či droždí, vitamínů, bílkovin, škrobů, vlákniny, sladidel i užitečných hub, ale současně příležitost se o těchto běžných složkách naší potravy něco dozvědět.

Výstava Potraviny, jak je neznáte nabízí na dvaceti velkoformátových fotografiích pohled na vitamíny, bílkoviny, škroby, vlákniny, sladidla i užitečné houby. Přibližuje nám pouhým okem neviditelné částečky cukru, droždí nebo bambusové vlákniny. V online verzi je ještě několik fotografií navíc. Fotografie: MgA. Martin Hrubý, produkce: Mgr. Helena Kavanová, popisky: Ing. Jana Rysová. Výstavu připravil Výzkumný ústav potravinářský v rámci projektu Metrofood.cz.

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).