Hlavní navigace

chemie v jídle

Chemie proniká do vody. Zákaz glyfosátu poznáme až za dlouho

Rostoucí tlak na omezení chemických látek používaných v zemědělství, ale také třeba při zahradničení, začíná přinášet své plody. Ministerstvo zemědělství hodlá od příštího roku výrazně omezit používání prostředků na hubení plevelů, jejichž složkou je glyfosát, nadnárodní maloobchodní sítě upouštějí od prodejů Roundupu obsahující stejnou látku.

27. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny

Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.

16. 8. 2018 17:55
Doba čtení: 3 minuty

Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách

Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.

3. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Test: Kupujete „sušenou smetanu“ do kávy? Je to bělidlo

S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Co je však od opravdové smetany dělí?

20. 2. 2018 11:02
Doba čtení: 3 minuty

Bylinné čaje v testu zcela propadly: jedy jsou i v čajích pro děti

Že čaje jsou bohatým zdrojem pesticidů, je veřejným tajemstvím. Aktuální výsledky, které zveřejnil časopis dTest, odhalily množství pesticidů a jedovatého plevele i v bylinných čajích, včetně těch speciálně určených dětem.

15. 2. 2018 13:37
Doba čtení: 3 minuty

Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii

Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?

Doba čtení: 3 minuty

Pochutnáváme si na přípravcích proti hmyzu? Stopy po insekticidech v jídle zůstanou

Jak je to s chemií v živočišných potravinách? Často se mluví o antibiotikách či hormonech, ale zapomíná se přitom na jiné, běžně používané chemikálie. Skutečnou časovanou bombou mohou být insekticidy, přípravky používané k hubení hmyzu v chovech hospodářských zvířat.

Doba čtení: 3 minuty

Vědci: Hnojení chemií je možná zbytečné

Už za několik dní padne na půdě EU rozhodnutí, zdali bude, nebo nebude možné nadále používat v zemědělství chemické přípravky, jejichž součástí je glyfosát. Riziková látka přitom není jen na polích, ale i ve vodě a zelenině. Rýsuje se lepší řešení.

Doba čtení: 3 minuty

Zabíjejí plevel a způsobují rakovinu: Dva jedy na evropských polích končí

Mohou způsobit rakovinné nádory, poškozují nenarozené děti, mají toxické účinky na štítnou žlázu a negativní vliv na plodnost. Dosud se směly používat, nyní končí – další nebezpečné látky ale zůstávají.

18. 5. 2016 16:07
Doba čtení: 2 minuty

Přijmou prodejci pesticidů kodex jako farmaceuti?

Existuje nepřeberné množství mezinárodních dnů něčeho. Některé jsou všeobecně známé (žen, dětí,…), jiné méně. Mezi ty druhé určitě patří 3. prosinec coby Mezinárodní den bez pesticidů.

4. 12. 2015 10:21
Doba čtení: 3 minuty

Skutečně se snižuje spotřeba pesticidů? Jak kdy a jak kterých

Pokud bychom naložili nebezpečné chemikálie určené k ochraně rostlin mezi lety 2009 až 2013 na kamiony, každý rok by jich jelo zhruba dvě stě šedesát devět a vytvořily by přes pět a čtvrt kilometru dlouhou kolonu.

3. 11. 2015 10:25
Doba čtení: 3 minuty

Kde se bere chemie v potravinách? Nejde jen o hnojiva

Všichni znají pesticidy. Prostředí pro výrobu potravin ale nezatěžují chemií jen chemická hnojiva, nežádoucích látek je víc – a z více zdrojů.

Doba čtení: 4 minuty

Pokud systém kontroly ochrany rostlin kulhal, nyní se stal zcela chromým

Chemie je přece i v kosmetice, tak proč vám vadí v jídle, podivili se zástupci ministerstva zemědělství na semináři o pesticidech. Vlajky chemických obrů při vchodu do objektu naznačovaly ráz celé akce.

7. 9. 2015 16:29
Doba čtení: 4 minuty

Zpráva: 84 % podzemních vod je kontaminováno

Ty tam jsou doby, kdy byla podzemní voda symbolem nejčistší tekutiny, které se mohl člověk v přírodě napít. Kontaminace podzemních vod v ČR stále roste, zem je zatížena chemií.

Doba čtení: 3 minuty

Bodový systém: Průměrný řidič a průměrný zemědělec

Nový bodový systém vypadá, jako by si jej přímo na míru napsala chemická lobby výrobců pesticidů. A důsledek?

24. 6. 2015 14:25
Doba čtení: 3 minuty

Vědci o rakovině: Efekt chemikálií kolem nás se musí sčítat

Účinky chemických látek, jimž jsou lidé pravidelně vystaveni, a jejich karcinogenní potenciál byly dosud posuzovány spíše jednotlivě. Je třeba zabývat se kombinacemi všudypřítomných chemikálií a vývojem rakoviny, upozorňují nyní odborníci.

23. 6. 2015 13:50
Doba čtení: 3 minuty

Nejvíce pesticidů mohou obsahovat jahody, pozor i na slupku citrusů

Portfolio pesticidů je bohaté a proměnné. Objevují se nové druhy, některé se najdou v dovezených potravinách. „V praxi se sleduje kolem čtyři sta padesáti látek,“ říká profesorka Jana Hajšlová.

28. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Citlivější přístroje odhalí nelegální používání pesticidů na polích

Odborníci hledají způsob, jak odhalovat nezákonné praktiky při používání přípravků k ochraně rostlin. Nyní představili novinku pro zjišťování pesticidů přímo na polích.

9. 2. 2015 8:30
Doba čtení: 2 minuty

Ošetření bez chemie nemusí zvyšovat cenu potravin

Používání alternativních nechemických prostředků nemusí nutně vést ke zdražení produkce. Bohužel benevolentní přístup k dodržování zákonů nahrává výrobcům chemie a tím i jejímu používání.

17. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Intenzivní zemědělství zhoršilo kvalitu potravin

Jedovaté ovoce a zeleninu opravdu nejíme, ale chemie by mohlo být na polích méně. Navíc průmyslově a za pomoci chemických přípravků pěstované produkty již dávno neobsahují to, co dříve.

Doba čtení: 5 minut

Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

„Chemicky ošetřeno. Doporučujeme opláchnout.“ Tato cedulka u bedny citronů v pražském supermarketu mě zaujala. Nakolik pomůže takové „opláchnutí“, abychom citrusy zbavili nežádoucí chemie?

Doba čtení: 7 minut

Je bezpečné jíst kůru citrusů? Limetky z Alberta ne

TEST – Citrony, limetka, máta – ingredience oblíbených letních nápojů. Test zjišťoval, zda jsou zdravotně nezávadné a jestli konzumace chemicky ošetřené kůry představuje riziko.

Doba čtení: 2 minuty

To aseptická linka vyrobí trvanlivé mléko, ne chemie

Balené vody, ledové čaje, mléko, smetana, to jsou výrobky, které v uzavřeném obalu vydrží na krámě třeba půl roku. Jsou za tím kouzla a čáry, nebo jsou důvody mnohem prozaičtější?

Doba čtení: 4 minuty

Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele

Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.

Doba čtení: 3 minuty

Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný

Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.

Doba čtení: 7 minut

Anticena: Vybírá se nej-ÉČKO-vější potravina. Zapojte se!

Blog o jídle, éčkách a potravinách CoJíme.cz vyhlásil anketu o nej-ÉČKO-vější potravinu, kterou je možné koupit v českých supermarketech.

31. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.

11. 10. 2012 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.

Doba čtení: 5 minut

Nádory z geneticky modifikované kukuřice?

Kontroverzní studie francouzských vědců má prokazovat rakovinotvorné účinky GM kukuřice. Podle jejích kritiků však byla použita velmi nestandardní statistická metoda.

Doba čtení: 5 minut