Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
chemie v jídle
chemie v jídle
1
–
30
/
49
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Jak uvařit rýži bez arsenu
Arsen v rýži je strašákem, který znepokojuje spotřebitele po celém světě. Týká se to i České republiky, přestože patří mezi země, ve kterých je jeho maximální povolený obsah upraven legislativou. I malé množství, které je v rýži na tuzemském trhu obsaženo, lze však ovlivnit správnou úpravou.
Kateřina M. Košutová
21. 12. 2020
Počet nových komentářů
1
Nakolik jsou pole v Česku plná zemědělských jedů?
Komentář
KOMENTÁŘ – Ačkoli se spotřebitelé v ČR dozvídají z různých zdrojů téměř denně o nadměrném, nebo prostě o nějakém používání zemědělské chemie na našich polích, reálná skutečnost je trochu jiná.
Petr Havel
9. 9. 2020
Počet nových komentářů
6
Budeme mít v obchodech více eko potravin bez chemie? Správný cíl, za který zaplatíme
Komentář
KOMENTÁŘ – Poroste v našich obchodech podíl biopotravin? Pokud by se měly skutečně naplnit před několika dny zveřejněné cíle Evropské komise v oblasti biodiverzity a podpory trvale udržitelného zemědělství, zněla by zřejmě odpověď na otázku kladně.
Petr Havel
27. 5. 2020
Počet nových komentářů
2
Chemii v zemědělství zvoní definitivně hrana
Komentář
Evropa přijímá pod tlakem veřejnosti a ochránců přírody opatření pro chov a pěstování bez chemických látek. Cílem je úplný zákaz chemie, což mimo jiné může zkomplikovat byznys firem zaměřených na tuto produkci s Agrofertem v čele.
Petr Havel
4. 3. 2020
Počet nových komentářů
14
Tvrzení o vejcích jsou hoax. Data to dokazují
Slepice jsou prý vykrmovány „zesilovači“, což vede k vyšší snůšce vajec a současně jejich nižší kvalitě. Dokonce tato vejce mohou obsahovat pozůstatky chemických látek. To vše se lze dočíst v jednom, údajně erudovaném, článku. Problém je, že to není pravda.
Petr Havel
12. 2. 2020
Počet nových komentářů
2
Zahrádkáři aplikují chemii a nečtou návody, říká autor botanických pesticidů
Rozhovor
V práci je každý den od šesti hodin ráno, rád ale přemýšlí třeba i na zahradě v houpací síti a zajímá ho vše, bez ohledu na obor. Je z toho spousta pokusů a mylných cest, ale mnohdy se ze zdánlivě nereálného nápadu vyklube užitečný produkt s obchodním potenciálem. Roman Pavela je mj. držitelem ocenění Česká hlava z r. 2013 za vývoj přípravků na ochranu rostlin a minulý rok byl zařazen do prestižního seznamu nejcitovanějších vědců světa.
Lenka Krbcová
30. 1. 2020
Počet nových komentářů
5
Genetika místo chemie: nové šlechtitelské metody mění potraviny
Veřejnost obvykle žije v představách, že mezi geneticky modifikované plodiny patří především sója nebo kukuřice, spektrum upravených komodit je ovšem mnohem širší. A nejde zdaleka jen o GMO (geneticky modifikované organismy). Mezi nové techniky šlechtění rostlin patří například metoda CRISPR (editace genů).
Petr Havel
8. 1. 2020
Chia semínka – mýlíme se v tom, že jsou zdravá?
Superpotravina s blahodárnými účinky, vhodná i pro hubnutí. Nebo chemický koktejl s nežádoucími dopady a nově zmiňovaným rizikem tvorby akrylamidu? Jak to bývá, pravda o chia semínkách je někde uprostřed.
Petr Havel
17. 12. 2019
Počet nových komentářů
1
Vyhyneme bez včel?
Komentář
KOMENTÁŘ – Katastrofické zprávy jsou atraktivní, to je známá věc. Bohužel, snahy o co nejděsivější sdělení ústí v poslední době stále častěji do závěrů, které jsou hodně vzdálené realitě. Teze o úbytku včel a potravin jsou zkrátka mylné.
Petr Havel
20. 9. 2019
Počet nových komentářů
1
První opravdová žvýkačka byla vyrobena v USA před 150 lety
Na rozdíl od mnoha jiných vynálezů nepřišla žvýkačka jako taková na svět ve Spojených státech, jak by se mohlo zdát z vyprávění pamětníků. Vzpomínají na osvobozování západních Čech po druhé světové válce, kdy jim američtí vojáci rozdávali věc u nás dosud nevídanou – žvýkací gumu.
Bohumil Tesařík
19. 9. 2019
Co hrozí a nehrozí při hubení hrabošů jedem
Komentář
V komentářích, které se týkají rizik plošné aplikace přípravku Stutox II na pole jako prostředku k hubení přemnožených hrabošů, se zmiňují především rizika pro polní zvěř nebo ptáky. Leckoho může také napadnout (a napadá), zdali tím také nemůže dojít ke kontaminaci porostů hospodářských plodin a následnému průniku pozůstatků tohoto přípravku do potravinového řetězce.
Petr Havel
12. 8. 2019
Počet nových komentářů
2
V potravinách máme pesticidů víc než jiné země. Dovážíme si je
Komentář
KOMENTÁŘ – Pokud se našinec ponoří do dostupných statistických dat, které se snaží porovnat míru používání pesticidů v zemědělství a přítomnost pozůstatků těchto látek v potravinách, vyjdou mu dost protichůdné závěry.
Petr Havel
19. 6. 2019
Sušenky obsahují díky speciální pšenici méně lepku a chemie
Sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík jsou vyráběny z obilí, jehož produkce nepoškozuje krajinu. Základní surovinou je specifická a odolná odrůda pšenice pěstovaná za použití sníženého množství pesticidů a chemických hnojiv.
Petr Havel
31. 5. 2019
Tisíce nebezpečných pstruhů. Obsahují leukomalachitovou zeleň
Státní veterinární správa upozorňuje, že se na českém trhu objevili pstruzi původem z Itálie, v jejichž svalovině vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb bylo 4200 kg, což představuje 10 500 pstruhů.
Redakce
23. 4. 2019
Méně antibiotik a chemie v jídle
Snahy o eliminaci rizikových látek v potravinách sílí. Ať již jde o antibiotika a další léčiva v chovech hospodářských zvířat, či chemické přípravky využívané zemědělci při pěstování.
Petr Havel
10. 4. 2019
Chemie proniká do vody. Zákaz glyfosátu poznáme až za dlouho
Komentář
Rostoucí tlak na omezení chemických látek používaných v zemědělství, ale také třeba při zahradničení, začíná přinášet své plody. Ministerstvo zemědělství hodlá od příštího roku výrazně omezit používání prostředků na hubení plevelů, jejichž složkou je glyfosát, nadnárodní maloobchodní sítě upouštějí od prodejů Roundupu obsahující stejnou látku.
Petr Havel
27. 9. 2018
Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci
Aktualita
Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.
Jiří Ruprich
18. 8. 2018
Zeleninová ochucovadla obsahují 3× víc soli než zeleniny
Test
Spotřebitelský časopis dTest porovnával složení ochucujících přípravků se sušenou zeleninou. Zjistil, že v průměru obsahují téměř 60 % soli, ale jen 20 % zeleniny. A nejen to.
Redakce
16. 8. 2018
Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách
Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.
Petr Havel
3. 7. 2018
Test: Kupujete „sušenou smetanu“ do kávy? Je to bělidlo
Test
S mlékem či smetanou mají pramálo společného, jedině snad efekt zbělení kávy. Instantní přípravky do kávy se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Co je však od opravdové smetany dělí?
Redakce
20. 2. 2018
Počet nových komentářů
1
Bylinné čaje v testu zcela propadly: jedy jsou i v čajích pro děti
Test
Že čaje jsou bohatým zdrojem pesticidů, je veřejným tajemstvím. Aktuální výsledky, které zveřejnil časopis dTest, odhalily množství pesticidů a jedovatého plevele i v bylinných čajích, včetně těch speciálně určených dětem.
Redakce
15. 2. 2018
Počet nových komentářů
2
Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii
Komentář
Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?
Petr Havel
27. 10. 2017
Počet nových komentářů
1
Pochutnáváme si na přípravcích proti hmyzu? Stopy po insekticidech v jídle zůstanou
Jak je to s chemií v živočišných potravinách? Často se mluví o antibiotikách či hormonech, ale zapomíná se přitom na jiné, běžně používané chemikálie. Skutečnou časovanou bombou mohou být insekticidy, přípravky používané k hubení hmyzu v chovech hospodářských zvířat.
Petr Havel
20. 1. 2017
Počet nových komentářů
2
Vědci: Hnojení chemií je možná zbytečné
Komentář
Už za několik dní padne na půdě EU rozhodnutí, zdali bude, nebo nebude možné nadále používat v zemědělství chemické přípravky, jejichž součástí je glyfosát. Riziková látka přitom není jen na polích, ale i ve vodě a zelenině. Rýsuje se lepší řešení.
Petr Havel
15. 6. 2016
Počet nových komentářů
1
Zabíjejí plevel a způsobují rakovinu: Dva jedy na evropských polích končí
Komentář
Mohou způsobit rakovinné nádory, poškozují nenarozené děti, mají toxické účinky na štítnou žlázu a negativní vliv na plodnost. Dosud se směly používat, nyní končí – další nebezpečné látky ale zůstávají.
Richard Šedý
18. 5. 2016
Přijmou prodejci pesticidů kodex jako farmaceuti?
Existuje nepřeberné množství mezinárodních dnů něčeho. Některé jsou všeobecně známé (žen, dětí,…), jiné méně. Mezi ty druhé určitě patří 3. prosinec coby Mezinárodní den bez pesticidů.
Richard Šedý
4. 12. 2015
Skutečně se snižuje spotřeba pesticidů? Jak kdy a jak kterých
Pokud bychom naložili nebezpečné chemikálie určené k ochraně rostlin mezi lety 2009 až 2013 na kamiony, každý rok by jich jelo zhruba dvě stě šedesát devět a vytvořily by přes pět a čtvrt kilometru dlouhou kolonu.
Richard Šedý
3. 11. 2015
Kde se bere chemie v potravinách? Nejde jen o hnojiva
Všichni znají pesticidy. Prostředí pro výrobu potravin ale nezatěžují chemií jen chemická hnojiva, nežádoucích látek je víc – a z více zdrojů.
Petr Havel
11. 9. 2015
Počet nových komentářů
6
Pokud systém kontroly ochrany rostlin kulhal, nyní se stal zcela chromým
Chemie je přece i v kosmetice, tak proč vám vadí v jídle, podivili se zástupci ministerstva zemědělství na semináři o pesticidech. Vlajky chemických obrů při vchodu do objektu naznačovaly ráz celé akce.
Richard Šedý
7. 9. 2015
Zpráva: 84 % podzemních vod je kontaminováno
Ty tam jsou doby, kdy byla podzemní voda symbolem nejčistší tekutiny, které se mohl člověk v přírodě napít. Kontaminace podzemních vod v ČR stále roste, zem je zatížena chemií.
Petr Havel
4. 9. 2015
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
49
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji