Hlavní navigace

Sušenky obsahují díky speciální pšenici méně lepku a chemie

31. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík jsou vyráběny z obilí, jehož produkce nepoškozuje krajinu. Základní surovinou je specifická a odolná odrůda pšenice pěstovaná za použití sníženého množství pesticidů a chemických hnojiv.

Na rostoucí rizika sucha, pokles kvality zemědělské půdy a úbytek biodiverzity v krajině reagují stále častěji nejen zemědělci, ale ve spolupráci s nimi také výrobci potravin.

Jedním z nich je nadnárodní společnost Mondelēz International, která již více než deset let uplatňuje při výběru surovin pro své produkty program Harmony. Jeho hlavním cílem je udržitelná zemědělská produkce omezující negativní dopady zemědělského hospodaření na životní prostředí.

„Udržitelná“ výroba sušenek

Iniciativu Harmony uplatňuje společnost Mondelēz i v České republice, aktuálně je do ní zapojeno šestadvacet tuzemských farmářů zejména ze severních a středních Čech, kteří dodávají pšenici do dvou regionálních mlýnů zásobujících udržitelně pěstovanou pšenicí továrny v Lovosicích a v Opavě. Z mouky Harmony se nyní v ČR vyrábějí sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík.

Základní surovinou je specifická a odolná odrůda pšenice pěstovaná za použití sníženého množství pesticidů a chemických hnojiv, prostředkem k hubení plísní je pak přípravek polyversum, což je v podstatě „houba, která likviduje houby“, tedy žádná chemická látka. A také za podmínky, že zemědělec na svých pozemcích podporuje druhovou rozmanitost organismů. A to tak, že na nich vytváří biopásy pro luční kvítí, které je zdrojem potravy pro hmyz, a zlepšuje tak také podmínky pro výskyt ptáků, případně jinou drobnou zvěř.

Tato opatření sice na jednu stranu znamenají pro zemědělce vyšší náklady a nižší výnosy, tyto ztráty jim ale společnost Mondelēz finančně kompenzuje, takže v součtu zemědělci netratí a příroda a půda jsou v lepším stavu.

Výhody i pro spotřebitele

Použitá surovina a technologie výroby představují navíc vyšší nutriční hodnotu výsledného výrobku, mezi které patří nižší obsah lepku, vyšší obsah škrobu a příznivější složení cukrů. V mouce i v sušenkách je také logicky menší množství reziduí (pozůstatků) chemických látek, navíc vlastní firemní normy na maximální obsah těchto látek jsou přísnější, než jaké stanovuje evropská, ale i samotná česká legislativa.

Potraviny vyrobené podle parametrů Iniciativy Harmony budou postupně označovány logem projektu, jako první by se mělo logo objevit na již zmíněných sušenkách BeBe. V současné době ale na nich spotřebitelé logo nenajdou, stát by se tak mělo zhruba v průběhu letošního září.

Harmony není přitom ani zdaleka jediná iniciativa usilující o snížení negativních dopadů intenzivní zemědělské produkce na krajinu. Udržitelnost produkce je hlavním mottem hospodaření biozemědělců, ale i jiných potravinářských podniků i maloobchodních prodejců. A snaží se i vědci, například v rámci právě odstartovaného nadnárodního projektu Ecobreed, který by měl rozvíjet metody šlechtění, přičemž výsledkem by měly být nové odrůdy se zvýšenou odolností proti stresu, s lepším využíváním živin a vyšší kvalitou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).