největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
481
–
510
/
785
První strana
Předchozí strana
14
15
16
17
18
19
20
Následující strana
Poslední strana
Detox organismu a na hubnutí. Má nějaký význam?
Rozhodli jste se podstoupit v novém roce detoxikační kúru, začít žít zdravěji, lépe, nebo o tom uvažujete? Pojďte se společně s námi podívat, je-li takový detox organismu jen mýtus, nebo potřebná a zdraví prospěšná záležitost.
Jana Tichá
31. 1. 2018
Pšeničné přílohy nelze házet do jednoho „nezdravého“ pytle
Obiloviny jsou neodmyslitelnou součástí lidské výživy. Poskytují jeden z nejvýznamnějších zdrojů energie, avšak liší se mezi sebou svou kvalitou.
Veronika Pourová
29. 1. 2018
Co to je? Zdravé bakterie aneb tibi krystaly
Říká se jim tibi nebo také japonské krystaly. Tibi získáte ve formě houby nebo prášku a sami si z něj můžete připravit tzv. vodní kefír. Jde vlastně o fermentovanou vodu, nápoj populární pro své zdravotní účinky.
Veronika Pourová
25. 1. 2018
Jídlo jako nepřítel. Nedonošené děti mají problémy se lžičkou i přechodem na pevnou stravu
Téma
Předčasně narozené děti mají mnohdy potíže s jídlem, někdy i celoživotní. Málo se ví, že příčina leží na samém začátku, v negativní zkušenosti s příjmem potravy v perinatologických centrech. Pomoci může vhodná klinicko-logopedická péče.
Barbora Červenková
18. 1. 2018
Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý
Komentář
Skutečně řepkový olej škodí, jak tvrdí nová studie? Její autoři podávali pokusným myším tolik oleje, že by to porazilo i brontosaura.
Petr Havel
12. 1. 2018
Z droždí připravíte i škvarky a knedlíčky do polévky
Droždí nemusí být zdaleka jen surovina na pečení. Díky svému složení obsahuje řadu živin a vitamínů. Z několika kostek pekařského droždí vykouzlíte pomalu celé menu.
Petr Havel
10. 1. 2018
Máme se bát fosfátů v potravinách? Kebabem to nekončí
Komentář
Obecně platná odpověď na výše položenou otázku zřejmě zní – částečně ano. Největší riziko příjmu těchto látek z potravy do lidského organismu ale nepředstavují masné výrobky, které byly v poslední době s fosfáty, kvůli „kauze kebab“, spojovány.
Petr Havel
8. 1. 2018
Čtyři věci, které mi po návratu z Anglie chybí
Poslední dva roky jsem prožila v Anglii. I navzdory tomu, že jsem se zpět do Brna vracela s hřejivým pocitem, že Česko je mnohem příjemnější místo pro život než Britské ostrovy, ještě v Anglii jsem si vytvářela svůj osobní seznam toho, co mi bude po návratu chybět.
Jana Kuklová
2. 1. 2018
Zuby, máslo, zuby, máslo, hubnutí: nejčtenější články roku 2017
Zajímá vás, jak žít bez bolesti a zdravotních trablů, jak se dobře najíst – a jak co nejefektivněji zhubnout. Tak by se dala shrnout témata článků, které byly na Vitalia.cz nejúspěšnější. Podívejte, které to jsou.
Lenka Krbcová
31. 12. 2017
Studentská kuchařka: Když jsme to zvládli my, zvládnete to taky
Rozhovor
Jsou tři, všichni studují a vydávají již druhou kuchařku. Po úspěchu první knihy Jíme zdravě s Fitrecepty, která původně vznikla jako online projekt, připravili pokračování.
Lenka Krbcová
21. 12. 2017
Ivan Mach: Sportovcům chybí odborníci na výživu
Rozhovor
Výživovým poradcem byl už v časech, kdy tohle povolání ještě neexistovalo. Již od sedmdesátých let se věnuje poradenství ve výživě, zejména se zaměřením na sportovce.
Lenka Krbcová
11. 12. 2017
Vařte česky, a přece zdravě
Seznamte se s benefity běžně dostupných českých potravin. Budete s nimi zdraví a štíhlí. A nakonec si můžete dát i českou klasiku, když víte, jak na to.
Redakce
9. 12. 2017
Vlákninu můžete dostat i do knedlíků a omáček
Vláknina je pro nás důležitá, ale ne každý ji má v potravinách dostatek. Pokud vám vyhovuje doplňovat vlákninu spíše z jiných zdrojů, třeba doplňků stravy, určitě je to lepší než ji úplně vynechat. Představíme si několik možností, například psyllium či inulin.
Veronika Pourová
30. 11. 2017
Má smysl nejíst po 17. hodině večer?
Určitě jste už mnohokrát slyšeli, že pokud si chcete udržet štíhlou linii, neměli byste jíst po určité hodině večerní, a to buď vůbec, nebo alespoň ne určité potraviny.
Veronika Pourová
23. 11. 2017
Jak se pozná, že je senior křehký
Tzv. křehkost u starších lidí není myšlena nijak obrazně. Výzkumy ukazují, že reálně ohrožuje více než polovinu pacientů vyššího věku.
Redakce
21. 11. 2017
Jak jíst, když sportujete? Výživa udělá i 10 % výkonnosti
Stará se jak o vrcholové, tak „hobby“ sportovce. „Sportovní výživa u nás se sice zlepšuje, ale stále ještě je to Popelka,“ říká profesor Libor Vítek.
Lenka Krbcová
20. 11. 2017
Jedno selhání neznamená konec diety
Asi to známe všichni. Ráno začíná skvěle, dopřejeme si zdravou snídani, jsme motivovaní a snažíme se být výkonní. Ale v průběhu dne stačí jediná stresová situace a už nás honí mlsná na uklidňovací koblihu nebo dort.
Susan Bowermanová
14. 11. 2017
Velký přehled: Potraviny obohacené vitamínem D
Galerie
Vitamínu D máme obecně málo, přitom je pro nás důležitý. Zdrojem je slunce a vhodné potraviny či doplňky stravy. Nedostatek vitamínu D hrozí zejména v zimě, tělu totiž docházejí „zásoby z léta“.
Redakce
10. 11. 2017
Jíte kysané zelí a nakládané okurky? Jíte zdravá probiotika
Asi už jste slyšeli o důležitých střevních bakteriích, kterým se říká probiotika a mají pozitivní vliv na naše trávení a střevní imunitu. Možná ale nevíte, které potraviny jsou významným zdrojem těchto probiotických bakterií.
Veronika Pourová
10. 11. 2017
Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá
Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje.
Redakce
8. 11. 2017
Ortorexií trpí bohatší lidé s vyšší inteligencí
Rozhovor
Samotná myšlenka, že by mělo být jídlo maximálně přírodní, a tedy zdravější, není patologií. Patologií se stává obsese ohledně jídla a stravování.
Redakce
31. 10. 2017
Test: Kde koupíte skutečně celozrnné pečivo
Test
Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký. Po čerstvém celozrnném pečivu musíme většinou pátrat a v supermarketech ho běžně nemají.
Veronika Pourová
18. 10. 2017
3 důvody, proč zdravě snídat
Jaké ráno, takový celý den. Dopřejte si dobrou a zdravou snídani, která vám pomůže vykročit do dne pravou nohou.
Susan Bowermanová
6. 10. 2017
Bílkoviny máme rádi, proteinů se bojíme. Jak s nimi zacházet při hubnutí či při sportu?
Ve společnosti stále přetrvává zvláštní paradox. Lidé vědí, že pro jejich tělo jsou velmi důležité bílkoviny. Zároveň ale panuje názor, že proteiny jsou něco tajemného, co je vyhrazeno pouze sportovcům a kulturistům s vypracovanými těly.
Jana Kuklová
29. 9. 2017
Na čem smažit a co do salátu? I „zdravé“ oleje mají úskalí
Patří mezi tzv. „zjevné“ tuky – jako je třeba sádlo nebo margaríny. Oleje zabírají dlouhé regály supermarketů a často víme jen to, že olivový je „zdravý“, ty ostatní na pečení nebo smažení vybíráme zpravidla podle ceny v akci. Jak se v nich vyznat?
Tereza Víchová
27. 9. 2017
Chyba za chybou: Výživa rekreačních sportovců a hubnoucích lidí pohledem odborníka
Rozhovor
Také rekreační sportovci by měli dbát o správnou výživu. Co jejich tělu nejvíce chybí a jak se stane, že je obézní člověk vlastně podvyživený? Jakub Přibyl upozorňuje na největší chyby, jakých se lidé dopouštějí.
Helena Singerová
23. 9. 2017
Výživa po úrazu: co se od lékaře nedozvíte
Jedla jsem a jím rozumně. Stal se mi však úraz – mnohonásobná zlomenina kostí s nutností několika operačních výkonů – a vše bylo jinak.
Hana Mojžíšová
13. 9. 2017
Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami
Vejce jsou významným zdrojem vitamínu D. Při typickém českém jídelníčku dokonce nejvýznamnějším zdrojem z potravin. Každý z nás sní v průměru dvě stě padesát vajec za rok. Je to moc, nebo málo?
Redakce
1. 9. 2017
Sója je lepší kvašená. Zkuste tempeh, natto nebo miso
Pokud chcete zařadit do svého jídelníčku sóju, vězte, že vyšší nutriční hodnotu mají produkty, které prošly fermentací. Tempeh, sufu, miso nebo natto jsou potraviny z kvašených sójových bobů.
Petr Havel
1. 9. 2017
Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné
Chtěla jsem ovesné vločky jemné, ale koupila jsem ovesné vločky instantní. Rozdíl poznáte hned, jak si uvaříte kaši. Je sice hotová rychleji, ale chutná jako bešamel a moc vás nezasytí. Víme proč.
Kateřina Čepelíková
31. 8. 2017
481
–
510
/
785
První strana
Předchozí strana
14
15
16
17
18
19
20
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji