největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
451
–
480
/
785
První strana
Předchozí strana
13
14
15
16
17
18
19
Následující strana
Poslední strana
Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit
Miso polévka je tradiční japonský pokrm, který získává stále větší popularitu i u nás. Z čeho se vlastně vaří, co obsahuje a jak ji připravit, aby byla prospěšná našemu zdraví?
Daniel Mareš
30. 4. 2018
Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce
Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.
Kateřina Ondrušová
29. 4. 2018
Hořká pravda nejen o hořké čokoládě
O čokoládě toho bylo napsáno mnoho. Mnoho kontroverzního, především ze zdravotního hlediska. Jisté je to, že čokoláda a její chuť, když se rozplývá na jazyku, nám dává pocit štěstí. Je pro nás ale čokoláda skutečně dobrá?
Kristina Vacková
26. 4. 2018
Postarejte se, aby vaši zaměstnanci dobře jedli. Vyplatí se vám to
Firemní dny zdraví a programy na podporu vitality zaměstnanců – to je rostoucí trend roku 2018. Chytrý zaměstnavatel ví, že se mu vitální zaměstnanec vyplatí.
Martin Škába
21. 4. 2018
Pamlsková vyhláška bude sladší i tučnější. Krok kupředu, nebo zpět?
Komentář
Ministerstvo zdravotnictví říká: Podle naší vyhlášky se děti mohou stravovat jen velmi komplikovaně, je příliš restriktivní. Potravináři chtějí do škol vrátit kečup a majonézu. Chystají se velké změny.
Kateřina Čepelíková
18. 4. 2018
Nejíte pohanku? Velká škoda
Pohanku můžeme připravit jako skutečně zdravou přílohu nebo ji chytře přidat do řady jídel. Vždycky nám to jen prospěje. Její účinky jsou překvapivé a recepty jednoduché.
Veronika Pourová
17. 4. 2018
Jak si objednat tu nejzdravější čínu
K čínské kuchyni se váže řada mýtů, ale také mnoho fakt, která byla vědou potvrzena. Jedním z nich je přemíra soli ve většině pokrmů, které si v „číně“ objednáme, když chceme rychle zahnat hlad. Ale stačí pár drobných změn v objednávce a můžeme vše sami napravit.
Kristina Vacková
16. 4. 2018
Běžný prášek do pečiva. Existují zdravější alternativy?
Kypřicí prášek bez fosfátů, z vinného kamene, jedlá soda… Se zdravým životním stylem se do kuchyně navracejí zapomenuté ingredience. Tento trend můžeme pozorovat i u receptů na sladké dobroty.
Lenka Formánková
14. 4. 2018
Prof. Vítek: Pozor na vysoký příjem bílkovin
Rozhovor
Nejen vrcholoví, ale i amatérští sportovci hledají informace o bílkovinách neboli proteinech. Narostou po nich svaly, pomáhají při hubnutí, podpoří lepší výkon? Expert na sportovní výživu před přehnaným příjmem proteinů varuje.
Lenka Krbcová
13. 4. 2018
Nenáročná na pěstování a zpracování: Černá ředkev je dobrá syrová i pečená
Ve srovnání se svojí blízkou příbuznou červenou ředkvičkou je černá ředkev opravdovým ošklivým káčátkem. Lidé si ale tuto černě zbarvenou zeleninu oblíbili z mnohem důležitějších důvodů, než je její vzhled.
Jana Kuklová
12. 4. 2018
V čem tkví zrada luštěnin
Čočka, fazole, hrách, cizrna… Všechny druhy luštěnin jsou zdravé, některé však nadýmají, jiné jsou náročné na přípravu, fazole v nálevu zase mohou obsahovat zbytečný cukr. Co s tím?
Veronika Pourová
9. 4. 2018
Podceňované souvislosti: Nezdravé potraviny a rozvoj deprese
Může dieta založená na nezdravých potravinách zvýšit riziko deprese? Prof. Ruprich upozorňuje na možné souvislosti.
Jiří Ruprich
7. 4. 2018
10 příkladů, jak z nezdravé svačiny udělat zdravou
Někdy stačí málo. Něco doplnit, něco ubrat a z nevhodné školní svačiny získáte jídlo, které dá dítěti vše, co potřebuje, nic zbytečného, a ještě mu bude chutnat.
Kateřina Čepelíková
5. 4. 2018
Internet je plný zdravých receptů na bulgur
Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?
Veronika Pourová
3. 4. 2018
Co všechno děláme o Velikonocích špatně a pak je nám zle
Doba velkého hodování o Velikonocích je už za dveřmi. Nejde o odpočinek, ale o extrémní zátěž pro lidský organismus.
Šárka Kuželová
29. 3. 2018
Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět
Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.
Petr Havel
28. 3. 2018
Nejchudší je bílá rýže
Množství pro tělo užitečných látek ovlivňuje spíše způsob zpracování než odrůda rýže. Parboiled si uchová vyšší obsah vitaminů a minerálů, skvělá je rýže celozrnná. Roli hraje i to, jak ji uvaříte.
Veronika Pourová
26. 3. 2018
Zdravá strava je drahá, nemůžeme si ji dovolit. Pravda, nebo mýtus?
Často slýchávám, že si lidé nemohou dovolit jíst zdravě. Je to ale pravda, nebo stále opakované klišé? Podívejte se na ukázkový jídelníček s cenami.
Martin Škába
25. 3. 2018
Potraviny proti jarní únavě
Zatočte s jarní únavou – načerpejte energii ze správných potravin.
Susan Bowermanová
21. 3. 2018
Ryby z „rybích továren“ jsou kvalitnější než ty z přírody
Komentář
Poptávku po rybách z farem omezují různé mýty. Například, že maso ryb z intenzivních chovů „pod střechou“ je méně kvalitní nebo že jsou ryby krmeny nepřirozeným způsobem. Pravdou je ale úplný opak, alespoň u nás.
Petr Havel
20. 3. 2018
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.
Veronika Pourová
19. 3. 2018
Proč se stáváme závislými na sladkém
Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.
Redakce
14. 3. 2018
Kuskus má pověst zdravé přílohy – zaslouží si ji?
Kuskus je často vnímán jako typicky zdravá příloha, proto někoho možná překvapí, že jde v podstatě o těstovinu a opět záleží, zda je kuskus celozrnný, nebo klasický a na jaký způsob si ho připravíte.
Veronika Pourová
12. 3. 2018
Kokosový cukr, nebo palmový? Cena je podobná, složení se liší
Obsah výživových látek mají kokosový a palmový cukr mírně rozdílný. Jejich použití je pestré a některé recepty již přímo počítají s těmito variantami sladidel. Kokosový cukr má svůj význam i pro diabetiky a při hubnutí.
Kateřina Čepelíková
6. 3. 2018
Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií
Knedlíky – pro mnohé ztělesnění nezdravého jídla. Když se však podíváme na složení, zjistíme, že nic tak hrozného neobsahují, a pokud použijeme celozrnné pečivo a mouku, dokonce můžeme získat přílohu velmi vhodnou.
Veronika Pourová
5. 3. 2018
Jsou těstoviny vhodná příloha, nebo dietní chyba?
Těstoviny jsou zdravá příloha – omyl. Těstoviny jsou nezdravá příloha – taky omyl. Nejde ani tak o těstoviny samotné, jako o to, s čím – a nebo bez čeho – je servírujeme.
Veronika Pourová
26. 2. 2018
Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst
Nadační fond Albert vyhlašuje další ročník soutěže Zdravá 5. Dětské týmy se v ní již pošesté utkají při přípravě správné svačiny.
Redakce
23. 2. 2018
5 základních potravin pro jarní očistu organismu
Blíží se konec zimy a s ní i náročné období pro většinu z nás. Že vám to nepřijde? Sezóna plesů a večírků, silvestrovská tabule plná nezdravých jídel, jídelníček chudý na čerstvé ovoce a zeleninu, nedostatek pohybu, minimum slunce a tepla – to vše nám dalo pořádně zabrat a je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice.
Susan Bowermanová
20. 2. 2018
Hmyz je zdroj proteinů, má jich víc než maso
Hrst hmyzu prý stačí na to, aby lidské tělo fungovalo celý den. Nově bude hmyz právně zařazen mezi hospodářská zvířata. Co to znamená pro jeho chovatele či výrobce potravin a co tato úprava přinese těm, kteří by ho chtěli jíst?
Petr Havel
7. 2. 2018
Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test
Test
Kysané zelí nesmí být sterilované, aby si zachovalo tělu prospěšné látky – vitamín C a probiotické bakterie. Takové vlastnosti očekáváme od zelí v sáčku. Test odhalil, jak moc se pleteme.
Redakce
6. 2. 2018
451
–
480
/
785
První strana
Předchozí strana
13
14
15
16
17
18
19
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Zahoďte všechny cigarety. Nezkoušejte jen snížit počet
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji