největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
511
–
540
/
785
První strana
Předchozí strana
15
16
17
18
19
20
21
Následující strana
Poslední strana
Kvalitu potravin našich předků si idealizujeme, říká historik
V tuzemských jídelníčcích 19. století dominovala moučná jídla. Strava venkovanů byla jednotvárná s velkým podílem konzervované potravy. Na druhou stranu se již tehdy objevovaly módní trendy, stejně jako dnes spojené s pojetím zdravé výživy. Co všechno Češi jedli?
Daniel Mareš
29. 8. 2017
Jak nasušit křížaly a další úrodu ze zahrádky
Domácím sušením ovoce lze ušetřit peníze i obohatit jídelníček. Pro klasické křížaly z jablek či hrušek i další druhy ovoce či zeleniny platí několik důležitých pravidel.
Petr Havel
25. 8. 2017
Lžička soli na den je maximum
Rozhovor
Představte si čajovou lžičku soli. To je vaše optimální denní porce. „Přitom pouze obsah její špičky bychom měli použít k dosolení, zbytek přijímáme ve výrobcích,“ říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.
Jana Kuklová
24. 8. 2017
Výrobci přesnídávek: To, co chce zákazník, není třeba vždy poslouchat
Před dvěma lety prodali svých prvních sto osmdesát skleniček přesnídávek a od té doby vaří, vymýšlejí a testují nové receptury. Pod značkou Mami, dej mi manželé Klembarovi připravují sladké i slané přesnídávky pro ty nejmenší.
Kateřina Čepelíková
22. 8. 2017
Českým dětem chybí vitamín D, ukázala studie. Mají málo slunce
Jsou české děti dostatečně zásobeny vitamínem D? Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu.
Redakce
17. 8. 2017
Na hubnutí platí jen jednoduchá doporučení
Kdyby se dělal žebříček nejčastějších témat, hubnutí by bylo v první desítce. A počet zaručených receptů, jak rychle zhubnout? Nepočítaně. Shazování přebytečných kil ovšem obvykle nepatří do kategorie „snadno a rychle“. Univerzální návod neexistuje a řada nápadů může tělu naopak ublížit.
Šárka Kuželová
14. 8. 2017
Zakazuje EU hranolky? Pravda o akrylamidu
Akrylamid je přítomný v celé řadě běžně konzumovaných potravin. Evropská komise chce snížit jeho příjem pomocí vhodnějších technologických postupů. Tak ministerstvo komentuje zprávy, které se kolem „zákazu hranolků“ objevily.
Redakce
11. 8. 2017
Běhat ráno, nebo večer? Rozdíly tu jsou
Otázku, zda je lepší běhat ráno, nebo večer, si kladou všichni běžci, rekreační, výkonnostní i ve vrcholové přípravě. Obě varianty jsou možné s tím, že smysl se může lišit.
Lenka Krbcová
10. 8. 2017
Správně jíst neznamená počítat kalorie, říká odborník na výživu
Různých rad a tipů, jak se zdravě stravovat, je celá řada, ale ne všechny jsou správné. Odborník na výživu Pavel Suchánek mnoho z nich vyvrací.
Redakce
3. 8. 2017
Rostlinné sirupy místo cukru: odborníci nesouhlasí
Vypadají TAK zdravě. Jsou přírodní, a navíc bio. Podle odborníků jde ale o omyl zdravé výživy, minimálně u některých druhů rostlinných sirupů.
Lenka Krbcová
3. 8. 2017
Přemíra chia semínek způsobí zažívací potíže
Jak na zdravá semínka v našem jídelníčku? Dnešní „superpotraviny“ znali lidé už před stovkami let. Přesto se musíme učit, jak s nimi zacházet.
Šárka Kuželová
2. 8. 2017
Hranolky jsou snadný terč. Unie je chce zakázat
V Evropské unii vzniká plán na zákaz výroby hranolků. Jsou symbolem potravin s akrylamidem, tedy karcinogenní látkou.
Petr Havel
28. 7. 2017
Petra Malaníková z MyRaw Food: Klasický vitarián neexistuje
Rozhovor
Právnička a kavárnice Petra Malaníková pověsila tradiční stravování na hřebík a stala se vitariánkou. Proč to udělala a jak se jí daří provozovat kavárny MyRaw Food zaměřené na syrovou stravu?
Daniel Mareš
27. 7. 2017
Zeleninový salát k obědu? Určitě ne
Saláty k obědu jsou letní stálicí, natrháte salát, přidáte rajčata, nějaký dresing a slečny z kanceláře mají hlavní jídlo dne hotové. Jenže tohle je málo, na plnohodnotný oběd to nestačí, a to ani když hubnete. Máme tipy na skvělé saláty k obědu.
Kateřina Čepelíková
24. 7. 2017
Sušené maso je bez tuku a nabité bílkovinami
Pojem „jerky“ obecně označuje syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk a následně je nakrájeno a vysušeno. Sušené maso je vhodné pro sportovce, děti i turisty.
Petr Havel
20. 7. 2017
Proteinové tyčinky nejsou ani zdaleka tak zdravé, jak se tváří
Test
Proteinové tyčinky se v mnoha případech vydávají za výrobky, které by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměly chybět. Časopis dTest porovnal třiatřicet proteinových tyčinek dostupných na našem trhu a zjistil, že vše je jinak.
Redakce
18. 7. 2017
Smažené hranolky skoro bez tuku? Jde to
Usmažit domácí hranolky v oleji, a přesto nemít výčitky svědomí? Proč ne, když víte, jak hranolky předpřipravit. Nenasají pak tolik tuku, který bývá zejména v letním období velkým strašákem.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2017
Ochucené minerálky jsou méně sladké
Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.
Petr Havel
14. 6. 2017
Iontové nápoje při sportu většina z nás nepotřebuje
Chodíte do fitka, na pilates nebo jezdíte na kole? A co přitom pijete? Iontové nápoje jsou v kurzu. A dost často se jimi proléváme úplně zbytečně.
Tereza Víchová
13. 6. 2017
Co jsou smoothie misky a co do nich použít
Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.
Redakce
11. 6. 2017
Ani senioři by neměli ze stravy vylučovat maso
Stejně jako produktivní generace by měli také přiměřeně zdraví a běžně se pohybující senioři přijímat dostatek pestré stravy, včetně živočišných bílkovin – tedy i masa.
Petr Havel
31. 5. 2017
Jídlo v domech pro seniory: málo zeleniny, hodně soli a instantních směsí
Průzkum
Co jedí senioři v zařízeních sociálních služeb? To zjišťovala Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje. Výsledky nepotěší, ale vlastně ani nepřekvapí.
Redakce
23. 5. 2017
Chleba se salámem je out. Školním svačinám vévodí hamburger
Každý den mezi dva máslem mazané chleby vkládáte kolečko salámu a divíte se, že potomek prská? No aby ne, když spolužáci mají ke svačině hamburgery nebo wrapy, ale pozor, ve zdravých a lákavých variantách. Připravte svačinu líp než vaši rodiče.
Kateřina Čepelíková
22. 5. 2017
Hanka Zemanová: Jak žít zdravě a nezblbnout
Čím více informací se na nás valí, čím více se objevuje nových výživových trendů a čím více se nám nabízí zázračných potravinových doplňků, tím více si potřebujeme osvojit umění rozlišovat.
Redakce
21. 5. 2017
Jak se stravovat před a po cvičení: Vynechání jídla je chyba
Rozhovor
„Důležité je brát v úvahu dobu, kdy chodíme cvičit, a cíl našeho snažení,“ doporučuje nutriční terapeutka a osobní trenérka a uvádí tři nejčastější chyby, které lidé dělají.
Veronika Řeháková
18. 5. 2017
Sestra pomáhá bratrovi, aby nebyl obézní
Pro bratra bojujícího s nadváhou, pro holčičku, která bude opakovat první třídu kvůli onkologické léčbě, pro osamělou starou paní i pro místního myslivce… Děti připravovaly svačiny, ale hlavně dělaly radost jídlem.
Redakce
3. 5. 2017
Syntetická barviva mizí z cukrovinek pro děti
Na pestrobarevné potraviny zabírají nejvíce děti. Přitom právě pro ně mohou být určitá barviva nevhodná. Potravinářský kolos Nestlé mění syntetiku za přírodní koncentráty.
Petr Havel
28. 4. 2017
Jakub Přibyl o katastrofální výživě dětí: Bílé pečivo považuji za hračku
Rozhovor
Konzultant pro personalizovanou výživu ostře kritizuje doporučení pro dětský jídelníček: „Informace jsou povrchní a nedotažené. Doporučení z oficiálních institucí jsou hnána byznysem,“ tvrdí.
Veronika Řeháková
25. 4. 2017
Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci
Semena exotické trávy mají téměř univerzální použití. Tradiční čínská medicína ji doporučuje k detoxikaci a přípravě léčivého čaje. Nejen vegetariáni a vegani využívají recepty k běžnému vaření slzovky. Hodí se i na pečení. Slzovková mouka neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky.
Petr Havel
21. 4. 2017
Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu
Rousky jsou vysušená zrna pylu. Tzv. rouskový, rouskovaný nebo také květový pyl je mnohem menší alergen než pyl volně poletující vzduchem. Ještě lepší je pyl perga.
Petr Havel
19. 4. 2017
511
–
540
/
785
První strana
Předchozí strana
15
16
17
18
19
20
21
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji