Hlavní navigace

Studentská kuchařka: Když jsme to zvládli my, zvládnete to taky

21. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Fitrecepty.info
Jsou tři, všichni studují a vydávají již druhou kuchařku. Po úspěchu první knihy Jíme zdravě s Fitrecepty, která původně vznikla jako online projekt, připravili pokračování.

Každý recept do kuchařky uvařili celkem třikrát a ochutnávat dávali i mamince. Jak probíhá vznik studentské kuchařky, popisuje Barbora Hlubučková, doplňují ji Barbora Kravková a Petr Novák. Suroviny pro vaření podle Jíme zdravě s Fitrecepty jsou běžně dostupné a jednotlivé recepty zvládne opravdu každý, tvrdí trojice autorů, kterým jde hlavně o to, aby jídla byla zdravá a jednoduchá na přípravu.

Všichni jste hodně mladí. Co vás baví na vaření a kdy jste se do něj pustili?

Vařit jsem začala ve svých asi šesti letech. Baví mě hlavně pečení, protože se při něm odreaguji a trochu i kreativně „vyblbnu“.

Co je pro vás nejtěžší uvařit?

Za největší noční můru považuji makronky, jelikož ve většině případů popraskají. Ze zdravých receptů je pro mě noční můra pečení z cukety nebo mrkve – pokaždé těsto vyjde jinak, přestože dodržuji stejné množství surovin.

Jsou recepty z knihy skutečně tak jednoduché, že jsou pro každého?

Ano. Někoho, kdo je ve zdravém stravování úplný laik, mohou na první pohled překvapit neznámé suroviny. My ale vybíráme z těch zdravých ty skutečně nejznámější a snadno dostupné. Stačí se tedy jen zeptat a s nejvyšší pravděpodobností je budou mít i v menším supermarketu v okolí. Většinou se jedná o trvanlivé suroviny – mouky, ořechy ap., takže není problém si je objednat na internetu.

Můžete popsat postup vzniku jednoho receptu? Kdo přijde s prvním nápadem,  kolikrát vaříte a ladíte? 

S nápadem přicházím já, a pokud je čas, zkusím ho v několika variantách. Vyberu jednu z nich, zvážím ingredience, popřípadě změřím čas pečení atd. Recept předám Báře, která ho zkusí, vyfotí a přidá komentáře nebo nápady na vylepšení. Rovněž nám s testováním pomáhá Petrova máma Jana.

Stalo se, že některé jídlo „neprošlo“, nezařadili jste ho?

Barbora Hlubučková: Stalo se to už víckrát. V živé paměti mám truffles.

Barbora Kravková: Stalo, někdy příprava nevyjde a na talíři vypadá jídlo špatně.

Petr Novák: Několik receptů jsme také vyřadili po opakovaném testování.

Co je pro vás na jídle nejdůležitější?

Barbora Hlubučková: To, jak chutná.

Barbora Kravková: To, jak vypadá.

Petr Novák: Snažím se najít kompromis mezi tím, jak jídlo chutná a co do svého těla dostávám z hlediska výživového hodnoty. Také je pro mne důležité, jak se po jídle cítím. Jídla, na kterých si pochutnám, ale jsem po nich tak unavený, že bych si mohl jít lehnout – např. tradiční českou kuchyni, si moc často nedávám.

Jak se jedlo u vás doma?

U nás všech se jedla právě tradiční česká kuchyně – omáčky, knedlíky, knedlo-vepřo-zelo ap.


Autor: Fitrecepty.info

V knize najdete i recepty na zdravé vánoční cukroví

Pohádali jste se někdy při přípravě kuchařky, neshodli?

Barbora Hlubučková: Hádku si nepamatuji. Spíš naopak, pracujeme až podivuhodně klidně. Jediný problém, na který si vzpomínám, bylo, když mi Bára nevěřila, že se mi její fotky opravdu líbí – protože fakt jo!

Barbora Kravková: Někdy se snažím Báru naštvat, ale nějak si to nebere. Petr mě štve často – obzvlášť svými připomínkami.

Petr Novák: Nehádáme se v tom smyslu, že bychom se na sebe zlobili a zásadně se neshodovali. Někdy se rozohníme, ale debatu vedeme konstruktivně a vždy to držíme na pragmatické úrovni. Při přípravě kuchařky pro nás bylo nejnáročnější se shodnout na rozložení a obálce – to nám trvalo velmi dlouho a v případě rozložení detailu receptu jsme měli připravených několik desítek variant.

Vždycky mě zajímalo – když a než se jídlo do kuchařky nafotí, je ještě k jídlu? Jaký je postup focení?

Jak se jídlo uvaří, tak se nafotí a také se tak sní. Nepoužíváme žádné speciální preparáty ani náhražky pro focení.

TIP: Food stylista je tak trochu podvodník

Kuchařek je na trhu hodně, jak byste doporučili tu vaši, proč si ji vybrat?

Naše kuchařka vyniká svou praktičností a zpracováním. Celou knihou prostupuje primárně jednoduchost – projevuje se jak v grafickém zpracování, kde nepoužíváme výrazné barevné prvky, ale čistě černobílou grafiku s přehlednou strukturou, tak i v samotných receptech, které jsou jednoduché na přípravu tak, aby je zvládli i kuchaři začátečníci, a zároveň nejsou z ingrediencí, pro které by se běžný člověk musel vypravit na opačnou stranu světa. Podle ohlasů našich fanoušků z knihy často vaří a pečou a není to tedy jedna z kuchařek, kterou by si člověk koupil pouze pro okrasu na polici. Naopak. Jak také napovídá název – recepty jsou ze zdravých ingrediencí. A přestože jeden z mýtů o zdravém stravování je, že recepty nejsou dobré – alespoň o těch našich to určitě neplatí. Testovali jsme i s kategorickými odmítači zdravého životního stylu a i ti si pochutnali.

Vánoční salát s avokádovou majonézou

Nutriční informace na 1 porci: 586 kcal, 13 g bílkovin, 39 g sacharidů, 42 g tuků

Suroviny:

  • 800 g brambor (nejlépe těch na salát)
  • 1 cibule
  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované krájené mrkve
  • 5 vajec

Na avokádovou majonézu:

  • 3 zralá avokáda
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli a špetka pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice

Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor).  Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo.

TIP: Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).