Hlavní navigace

Zuby, máslo, zuby, máslo, hubnutí: nejčtenější články roku 2017

31. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zajímá vás, jak žít bez bolesti a zdravotních trablů, jak se dobře najíst – a jak co nejefektivněji zhubnout. Tak by se dala shrnout témata článků, které byly na Vitalia.cz nejúspěšnější. Podívejte, které to jsou.

Děkujeme, že jste nás i v roce 2017 četli. Pro server Vitalia.cz to byl rok rekordní, společně se nám podařilo stát se jedničkou v kategorii Zdraví na českém internetu. Těchto dvacet článků bylo nejčtenějších:

1. Brnění prstů: Když se opakuje, je to varování

S brněním rukou se podle lékařů i čtenářského ohlasu setkává velké množství lidí. Může jít o banalitu i projev mnoha chorob. Běžných i velmi vážných. Zmapovali jsme, jaké mohou být příčiny a kdy je potřeba konzultovat problém s odborníkem.

2. Taky děláte bramborovou kaši špatně?

Provokativní otázka. Co se dá na tak obyčejném jídle udělat za chyby, říkáte si možná. Připravit kaši jemnou jako samet je přitom velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami.

3. Metoda, která odstraní i ty nejúpornější bradavice

Bradavice jsou dalším z problémů, které trápí mnoho z nás. Je určitě dobré začít je řešit co nejdříve, od prvních příznaků. Likvidace bradavic není rychlý proces a lékařka poradí, jak na to.

4. Bačkory na českých školách. Tohle je realita

Podívali jsme se na školní přezůvky u žáků první, třetí a osmé třídy na jedné české základní škole. Někteří měli bačkory malé, nebo naopak velké, děravé, nebo prostě neměli žádné. Rodiče si neuvědomují, co taková nevhodná obuv způsobí a proč se bačkory nemají dědit.

5. Test másel: Proč jsou některá měkčí než dřív

V souvislosti se zdražováním másla jsme se zajímali nejenom o ceny oblíbeného mléčného výrobku, ale také o jeho kvalitu. Zjistili jsme například, proč je jedno máslo měkké a druhé tvrdé a jak to poznat.

6. Domácí máslo – odpověď na drahé máslo v obchodech?

Vysoké ceny másla přivedly mnohé k pokusům o jeho domácí výrobu. Hledali jsme odpověď na to, zda domácí máslo skutečně vyjde levněji než to kupované a jak je to s jeho kvalitou.

7. Také si pletete kebab a gyros?

Málokdo tuší, jaký je rozdíl mezi populárními pokrmy rychlého občerstvení. Kolem terminologie řecké i turecké kuchyně kolují nejasnosti, což nic nemění na tom, jak moc nám chutná.

8. Příčina smrti? Zkažený zub

Možná si myslíte, že je to nesmysl. Není. Že jsou zuby mrchy, to víme všichni. To, že mohou i zabít, už ví ale málokdo. Život ohrožující stavy způsobené následky zubního kazu jsou podle zubního lékaře velmi časté.

9. Sedy, lehy? Zapomeňte! Jak správně cvičit břicho a kde děláme chyby

„Pekáč buchet“ je sen většiny mužů, „přesýpací hodiny“ meta žen. Přestaňte o ně bojovat a břicho cvičte zdravě a efektivně. Jinak si zaděláváte na řadu potíží včetně bolesti zad a zácpy.

10. Historie porodnictví: Málokteré dítě přežilo

Dnešní žena si těžko dokáže představit, že rodí své dítě za asistence medika ve špinavé zástěře zastříkané cizí krví, se špinavýma rukama, kterýma ještě před chvílí pitval nebožtíka. Přitom to není tak dávno.

11. Jak zbavit muže většího břicha?

Kdo čekal radu z říše zázraků, mohl být zklamaný. Výrazné pánské bříško opravdu nelze téměř nikdy zmenšit žádnou liposukcí. Plastická chirurgie přesto může pomoci, nicméně bez redukce váhy a zpevnění břišních svalů to nepůjde.

12. Bosé boty obujete a už nechcete jinak

Před pár lety tzv. bosoboty nosilo pár „alternativců“ na běhání. Dnes se „barefooty“ prodávají ve velkém. Mají je děti i manažerky do kanceláří. Čím to, že je bosé obouvání čím dál víc v kurzu, jsme zjišťovali u zástupce nejznámější značky bosých bot u nás.

13. Jen ať si cucne. Škodí, nebo neškodí trochu piva dětem?

Česká společnost je značně proalkoholově zaměřená. Pití i poměrně vysokých dávek alkoholu se považuje za normální. Vidí to i naše děti, kterým vcelku běžně nabízíme cucnutí piva po obědě… prý je to dobré na trávení a vlastně se nic neděje. Je to pravda?

14. Necháte si ošetřit zubní kanálky „na pojišťovnu“, nebo za své čtyři tisíce?

Ošetření zubních kanálků vás může připravit o čtvrtinu výplaty, ale taky může být zdarma. Která varianta je lepší a proč? Ptali jsme se jak lékařů, tak pojišťovny, ale i České stomatologické komory.

15. Co znamená, když je váš pot kyselý

Pocení sice nemáme rádi, pot je však pro naše tělo hodně důležitý. Zajímali jsme se o to, co všechno obsahuje, co ho způsobuje a co to znamená, když je pot tzv. kyselý.

16. Má smysl nejíst po 17. hodině večer?

Určitě jste i vy už mnohokrát slyšeli, že pokud si chcete udržet štíhlou linii, neměli byste jíst po určité hodině večerní, a to buď vůbec, nebo alespoň ne určité potraviny. Není to tak jednoznačné.

17. Na hubnutí platí jen jednoduchá doporučení

Zajímá vás, jak se dobře najíst – a pak jak co nejefektivněji zhubnout. Články o hubnutí patří dlouhodobě k nejčtenějším, a to přesto, že se u nás nedočkáte nesmyslů typu „jak zhubnout snadno a rychle“. Ale dozvíte se, jak na to sice pomalu, ale jistě a s dlouhodobým efektem.

18. Má léčba starších pacientů vždy smysl? Lékaři na to mají index

Zdravotníci jsou často postaveni před otázku, jestli seniorovi určitou léčbu vůbec poskytovat, zda pomůže, nebo pacienta jen zatíží. Nový index k upřesnění prognózy je jednou z novinek z akademického světa, které pravidelně sledujeme v seriálu Co na to věda.

19. Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Brambory u nás patří k „základním potravinám“, což se projevuje i na čtenářském zájmu. Články věnované problematice zpracování či benefitům brambor jsou populární, obzvláště když se jedná o tak praktickou záležitost, jakou je jejich nákup a skladování.

20. Jíte kysané zelí a nakládané okurky? Jíte zdravá probiotika

Kdo je chytrý, dělá pro své zdraví něco preventivně a nečeká, až přijdou potíže. A ví, že vhodná strava je nad mnohé preparáty z lékárny.

Přejeme vám pokojný a radostný nový rok. Žijte chytře!

Níže najdete další úspěšná témata roku 2017, všechny články si můžete přečíst v archívu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).