Hlavní navigace

Je libo koláče s myšími bobky? Měli je v pekařství Ječmínek, ale už nejsou...

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
V pekařství Ječmínek našla inspekce plno myšinců po celé ploše prodejny, i přímo ve vitríně mezi pečivem nabízeným k prodeji. Přestože byla prodejna včera uzavřena, zákazu nikdo nedbal.

14. března 2013 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila rozsáhlý výskyt myšího trusu, pohryzků a dalších stop přítomnosti hlodavců přímo v prodejně i mezi potravinami v zázemí, kde provozovatel Pekařství Ječmínek vyrábí pekařský, cukrářský a lahůdkářský sortiment. Stopy po činnosti hlodavců a myší trus inspekce zjistila v celé ploše provozovny, mimo jiné uvnitř chladící vitríny s nebalenými cukrářskými a lahůdkářskými výrobky, které zde byly nabízeny k prodeji, v lednici se surovinami pro výrobu potravin, na prodejním stojanu s preclíky, na chladících a mrazících zařízeních, v krabičce s čajovými sáčky a v přepravce se starším pečivem.

Zákazy jsou od toho, aby se porušovaly

Téhož dne, tedy včera 14. března 2013 SZPI uložila zákaz užívání prostor Pekařství Ječmínek ve vestibulu stanice Luka na trase metra B v Praze 5 pro závažná a opakovaná porušení hygienických předpisů.

Provozovatel – společnost MIMO Bohemia a.s. však zákazu inspekce nedbal a dnes v uvedené prodejně opět zahájil činnost, aniž by požádal příslušný inspektorát o uvolnění zákazu. Podle zákona je oprávněn uvolnit zákaz na užívání prostor pouze příslušný inspektorát na základě kontroly odstranění nedostatků. Což se nestalo. Pro porušení zákazu užívání prostor a porušení hygienických předpisů bude se společností MIMO Bohemia zahájeno správní řízení.

Společnost MIMO Bohemia nestojí na pranýři prvně, už loni v listopadu v její nedaleké provozovně na stanici metra trasy B Nové Butovice 1 inspektoři našli Šlehačkové kuličky, které jevily známky kažení – náplň byla žluklá a nakyslá.

Čtěte téma: Uslintaná madla, špinavé vozíky a mrtvolky myší pod pokladním pásem

Zdroj: SZPI, potravinynapranyri.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).