Hlavní navigace

Test vánoček: Kolik je v rozinkové rozinek? Tipněte si

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Vánočky z obchodu berou dech. Jsou tak suché a dusivé. Vypadají skoro stejně, uvnitř je ledacos. Od éček po papayu. Od margarínu po máselný tuk. Ale najdou se i výjimky.

Vánočky patří k Vánocům stejně jako kapr a bramborový salát. Někdo je peče každoročně pro celou rodinu, druhý si s kynutým těstem netyká a vánočku kupuje v obchodě. Jen aby se dodržela tradice. Co všechno nám pekaři do zamotaného těsta přidali? Vyrazili jsme na nákup a v košíku skončilo pět vánoček, na jejichž složení jsme se podívali podrobněji, než by naší chuti bylo milé. Na konci si ji můžete spravit osvědčeným receptem na vánočku od babičky.

Vánočka podle vyhlášky 333/97 Sb. spadá mezi jemné pečivo: „Jemným pečivem se rozumí pekařské výrobky získané tepelnou úpravou těst nebo hmot s recepturním přídavkem nejméně 8,2 % bezvodého tuku nebo 5 % cukru na celkovou hmotnost použitých mlýnských výrobků.“

Ve výše uvedené definici doporučuji zaměřit zrak na slovo „nebo“, znamená totiž pro pekaře značnou úsporu. Nabízí jim možnost snížit podíl tuku v jemném pečivu a nahradit ho cukrem. Určitě ne v plném objemu, ale používají většinou jen nezbytně nutné množství a vyhlášku snadno dodrží přidáním 50 g cukru na kilo.

Vzhledem k tomu, že tuk je obecně vzato nositelem vláčnosti, po našem průzkumu je jasné, že se s ním většina pekařů nepředala. Podle toho taky vánočky chutnají.

Čtěte také: Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm

Co v těch holkách zamotaných je?

Čtyři z pěti vánoček obsahují rozinky. Jejich množství však milovníkům sušené révy vinné může zkazit potěšení. Zatímco německý výrobce do své vánočky nasypal skoro celý pytlík sultánek, jedna česká pekárna jejich počet snad odměřovala na diabetické váze. Do čtyřsetgramové vánočky přidala „celých“ osm gramů.

Když se chcete dozvědět něco víc o obsahu tuku, moc nepochodíte. Procentuelní podíl tuku je uváděn jen u máslových vánoček. Podle výše zmíněné vyhlášky může být výrobek nazvaný máslovým pouze „je-li tukem použitým do těsta výhradně máslo“. Ale nedělejme si iluze, osminku v půlkilové vánočce určitě nenajdeme.

Na scestí vás mohou zavést i pojmenovaní jako Tuková vánočka nebo Tradiční vánočka, neznamenají ale vlastně nic konkrétního. Tuková vánočka je každá, protože bez tuku vánočku nevyrobíte. Stejně nic neříkající, ale možná marketingově lákavé je označení slovem „tradiční“ (mimochodem, výraz „domácí“ je v názvu zakázán, na což producenti potravin často a rádi zapomínají). Při přípravě těst se také nešetřilo emulgátory.

1. Vánočka Ölz 500 g

Ručně pletený cop rakouského výrobce, s jehož vánočkou se v našem testu setkáme ještě jednou. Zde se jedná o variantu bez rozinek, jinak mají stejné složení. Vrásky na čele může přidělat snad jen kyselina sorbová, která je zodpovědná za to, že vánočka vydrží více než měsíc. V Česku je její užití povoleno, najdete ji i v zubní pastě, džusech i margarínech. Výjimečně vyvolává alergické reakce.

2. Vánočka máslová s rozinkami a posypem mandlové lupínky 450 g

Pochutnáváte-li si na rozinkách, mám pro vás sympatického parťáka na sváteční rána, obsahuje jich 81 gramů. Mandlových lupínků je také krapet víc než u některých jiných vánoček, celkem 18 gramů. Použitá aditiva jsou přírodního původu a do vánočky byla vyklepnuta vejce ze skořápky, ne odsypána z pytle. 10% obsah másla je znát, vánočka je vláčná a chutná.

Dále čtěte: Pětina testovaných másel propadla

3. Vánočka máslová s rozinkami sypaná mandlemi 400 g

Honosný název, ale realita už tak máslová a mandlová není. Podle údajů na obale bylo na čtyř set gramovou vánočku použito 28 g másla (při domácí výrobě se běžně přidává přes sto gramů na půl kila výrobku). Dále čteme: Posyp mandle: 1 %. Ano, celé čtyři gramy mandlí. Proč je tato složka uvedena v názvu, když je jí podstatně méně než třeba pšeničné mouky a citropasty? Opět, nevypadalo by to tak dobře. I obsah rozinek je k pousmání, dvě procenta, tedy 8 gramů. Název jednoduše není vše, mandle, máslo i rozinky sice ve vánočce jsou, ale v tak zanedbatelném množství, že pak její název sklouzává na hranu fikce a reality. To je jak upéct třípatrový vaječný dort a použít jedno eskové vejce.

4. Vánočka tuková s rozinkami a mandlemi balená 400 g

Už ten název: Ano, je tam tuk, margarín a rostlinné oleje. Vánočka margarínovo-olejová, to by asi tak neznělo. Dle uvedených informací obsahuje mandle i rozinky nedefinovaného množství. Nádavkem pak přijdeme i k arašídům a papaye. Nezbytnou součástí je i čtrnáct éček. Většina z nich je neškodných a přírodního původu, ale barviva E 124, E 102 a E 133 by mohly činit potíže alergikům, jsou také dávány do souvislostí s hyperaktivitou. A E 920 by nemuselo přijít vhod těm, kteří četli náš článek: Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů.

5. Vánočka s rozinkami Ölz 600 g

Rozinek jak pecek v melounu, sto osm gramů celkem. Celé vejce, sypaná mandlemi (střídmě, buďme upřímní). Máselný tuk, který je v receptuře, české potravinářství nezná. Pravděpodobně se jedná o formu přepuštěného másla. Je ze všech vánoček nejdražší, ale rozhodně i nejchutnější, vláčná a jemná.

Čtěte také: Nejhorší předvánoční nákup

Kupujeme vánočku

  • názvy jsou často velmi zavádějící, uvedené suroviny sice ve vánočkách jsou, ale v zanedbatelném množství
  • označení „tuková vánočka“ negarantuje vůbec nic, tuk je v každé vánočce
  • název „máslová“ smí použít jen taková vánočka, kde je máslo jediným použitým tukem
  • tuk je nositelem vláčnosti, vánočky s malým množstvím tuku budou suché
  • mandle a rozinky v názvu znamenají jen to, že jsou ve výrobku použity, ale ne v jakém množství; často je to naprosté minimum
  • hledejte ve složení výrobku obsažená éčka, někdy jsou zbytečná a je jich příliš

Podle naší malé sondy to vypadá, že česká vánočka z obchodu se neobejde bez zbytečných bílých prášků začínajících na E. Zato se často téměř obejde bez přísad, které bychom v ní rádi viděli ve větším množství. A to i jinde než velkým písmem na obalu.

Dobrou zprávou tak zůstává skutečnost, že přestože pečení vánočky není úplně jednoduché a rychlé, dá se zvládnout. Zkuste to letos s prověřeným receptem a postupem bez kupovaných konvenčních rychlokvašek. A jestli se na pečení necítíte, doporučujeme vánočky nakupovat v menších pekárnách, cukrárnách nebo na farmářském trhu.

Vánočka podle babičky

Suroviny na 2 vánočky:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg másla
  • 20 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • ½ l mléka
  • 7 dkg droždí
  • 3 žloutky + 2 žloutky na pomašlování
  • 10 dkg mandlí na nudličky (případně další navrch na ozdobení)
  • 10 dkg rozinek

Připravte si droždí, přidejte jednu lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Nechte chvíli vzejít kvásek. Tři žloutky utřete s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, cukrem a změklým máslem. Postupně přidávejte mouku se solí a mléko. Těsto zpracovávejte rukama. Dále do těsta zapracujte kvásek, mandle a rozinky. Výsledné těsto se nelepí, není moc tuhé. Nechte zakryté vykynout 1,5 – 2 hodiny.

Z poloviny těsta upleteme vánočku, tři řady – spodní se plete ze čtyř pramenů (ukázky pletení najdete na internetu, např. zde: http://www.youtube.com/wat­ch?v=ecVZYsIlIj0), další ze tří jako cop, vrchní dva se zatočí. Připravenou řadu vždy po délce v prostředku trochu vytlačíme do šířky a připravíme tak místo dalšímu patru. Hotové řady postupně klademe na plech s pečicím papírem.

Vánočku zajistíme zhruba pěti špejlemi, kterými propíchneme na několika místech všechny řady na sobě. Špejle musí být tak vysoké, aby se vešly s vánočkou do trouby, ale nechte rezervu, těsto ještě nabude.

Necháme vykynout ještě cca 0,5 hod., pomašlujeme žloutkem, případně podle chuti ještě posypeme mandlemi. Pečeme v troubě předehřáté na cca 180 °C (elektrická trouba) cca 1 hodinu, pak opatrně vyndat špejle a na teplotu 150 °C ještě nechat chvíli dojít. Mezitím, co se peče první vánočka, pustíme se do pletení druhé (nebo suroviny vydělíme dvěma a děláme jen jednu, ale je to škoda).

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).