Hlavní navigace

ovoce

Suší jídlo mrazem. Lyofilizace potravin má budoucnost, věří výrobce

Lyofilizované potraviny nepotřebují chlad ani mráz. Pokud jsou dobře usušené a zabalené, vystačí si s pokojovou teplotou. „Potenciál takto upravených potravin je velký a nedovedu dohlédnout na jeho konec,“ říká Karel Schmiedberger.

Doba čtení: 7 minut

Pesticidy v ovoci a zelenině 2018: Kolik už jich bylo?

Jablka z Polska, meruňky, sušené ovoce, například rozinky nebo goji, ale i čerstvá zelenina… Podívejte se na případy, v nichž byly překročeny bezpečné limity pro rezidua pesticidů.

26. 10. 2018 18:48
Doba čtení: 3 minuty

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci

Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.

18. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Prodlužte si opálení jídlem

Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.

11. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Strach z lesních borůvek: Už ani jednu bez umytí?

Čas od času narazíme na různé varovné až poplašné zprávy. Několikrát se dostaly na tapetu i borůvky. Sběrači a nadšení konzumenti sametově tmavých plodů jsou prý ve velkém ohrožení, a to kvůli infekci šířené tasemnicí liščí. Opravdu? Podívali jsme se, co říkají fakta.

8. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Voda s citronem a další letní potraviny, které škodí zubům

Dokonce i takové potraviny, které považujeme za zdravé, mohou poškodit náš chrup.

5. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce

Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Doba čtení: 7 minut

Romana Šafránková: Vaří nejlepší marmeládu na světě. Tak trochu náhodou

Uvařit marmeládu dokonalé chuti se někomu nepodaří za celý život, Romaně Šafránkové se to podařilo po měsíci testování a ochutnávání. Své marmelády poslala do britské soutěže a vyhrála na plné čáře v celosvětové konkurenci. Od té doby ji marmelády živí.

4. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

17 benefitů citronové vody podle vědců

Šťáva z citronu může být při každodenním užití stejně efektivní jako cvičení. Je zdrojem zdraví prospěšných látek a vědecké studie dokonce potvrzují, že je užitečná i v boji proti rakovině.

27. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 12 minut

5 základních potravin pro jarní očistu organismu

Blíží se konec zimy a s ní i náročné období pro většinu z nás. Že vám to nepřijde? Sezóna plesů a večírků, silvestrovská tabule plná nezdravých jídel, jídelníček chudý na čerstvé ovoce a zeleninu, nedostatek pohybu, minimum slunce a tepla – to vše nám dalo pořádně zabrat a je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice.

Doba čtení: 3 minuty

dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída

„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.

9. 1. 2018 14:00
Doba čtení: 3 minuty

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

Sušené banány, které si přidáváme do müsli či zobeme u televize v domnění, jak krásně šetříme kalorie, jsou až na výjimky lupínky smažené v kokosovém oleji. Více zjišťoval dTest.

14. 12. 2017 15:11
Doba čtení: 2 minuty

Ochutnali jste už někdy hruškový cider? Hledejte poiré nebo perry

Nízkoalkoholický nápoj z hrušek má zhruba pět až sedm procent alkoholu. Vyrábí se tradičním způsobem i průmyslově z koncentrátu a mnohdy se jedná o luxusní výrobky v lahvích šampaňského typu.

28. 11. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Ve srovnání s loňským rokem se prodej křivé zeleniny zvýšil o 300 %

Kdybychom si měli vybrat mezi křivou a hezkou zeleninou, většina lidí si vybere tu souměrnou. I tak se ale křivá zelenina docela slušně prodává, dle průzkumu ji preferuje stále více lidí. Víme, co je k nákupu nevzhledné zeleniny vede i jak narůstá odbyt křivé zeleniny u pěstitelů.

Doba čtení: 4 minuty

Některé plody loupete úplně zbytečně

Loupeme ovoce a zeleninu, kterou bychom ani loupat nemuseli. A tu, o jejímž zpracování nic nevíme, si raději ani nekoupíme. Vybrali jsme pro vás osm druhů, u kterých často nevíme, jestli jim slupku nechat, nebo se jí zbavit.

24. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kuře s broskví? Nuda. Zkuste radši kuře s kaki

Exotické ovoce kaki churma má mnoho názvů a mnoho způsobů využití. Pro všechny platí, že kaki obsahuje řadu prospěšných látek. Naučte se jej nakupovat a zpracovávat.

17. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak nasušit křížaly a další úrodu ze zahrádky

Domácím sušením ovoce lze ušetřit peníze i obohatit jídelníček. Pro klasické křížaly z jablek či hrušek i další druhy ovoce či zeleniny platí několik důležitých pravidel.

25. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv

Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.

16. 8. 2017 9:41
Doba čtení: 2 minuty

Nedokonalá zelenina: místo na kompost míří k zákazníkům

Malé, křivé, nehezké. Takové plody donedávna do obchodů nesměly. Obchodní řetězce postupně mění přístup a prodej „dokonale nedokonalé“ zeleniny a ovoce začínají podporovat.

23. 6. 2017 14:35
Doba čtení: 2 minuty

Druhy melounů: jak se liší vodní a cukrový a který se hodí na gril

Klasikou mezi melouny je vodní meloun – červená dužina, zelená slupka, černá jadérka. I když bývá nejlevnější, Češi začínají ochutnávat i další druhy melounů, žlutý, cukrový, bezpeckový, baby, Galia, Cantaloupe, Piel de sapo…

22. 6. 2017 12:16
Doba čtení: 4 minuty

Co jsou smoothie misky a co do nich použít

Už jste slyšeli o novém trendu v přípravě smoothie? Dáte je do misky a promícháte s ovesnými vločkami, se semínky, zeleninou, čerstvým či sušeným ovocem nebo s čokoládou. Vaše oblíbené smoothie se změní ve skvělé jídlo, výživné a velmi zdravé.

11. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Jahodová mapa: Kam na jahody

Začíná prodej českých jahod i samosběr. Na webu najdete užitečnou pomůcku, která vám najde nejbližšího prodejce nebo pole s jahodami.

31. 5. 2017 11:14
Doba čtení: 1 minuta

Zavařování je nejméně šetrná metoda ze všech

Zachovat co nejvíc vitamínů, nevyhazovat přebytky, pochutnat si během celého roku. Ovoce a zelenina pomalu zaplavuje zahrádky nebo farmářské trhy. Jak je můžeme uchovat a která metoda je nejlepší?

Doba čtení: 4 minuty

Pochutnejte si na méně známém exotickém ovoci

Na české ovoce si ještě chvíli počkáme, pro chuť i pro zdraví jsou tu však i exotické plody. Zdravě si zamlsáte, a především prokážete vaší imunitě královskou službu.

5. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Koupit kandovanou kůru nestojí žádné úsilí, mají ji všude a za pár korun, ale stojí vám to za to? Nevíte, z jakých citrusů byla vyrobená, a ta chuť vlastně také není bůhvíjaká. Zkuste s námi dva způsoby přípravy kandované kůry, hodí se třeba do velikonočního beránka.

29. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bez odpadu: 8 tipů, jak použít zbytky potravin

Při vaření často vyhazujeme potraviny, které je možné ještě využít k přípravě něčeho chutného nebo užitečného. Zde je osm tipů na to, jak jednoduše zpracovat suroviny, jež často zbytečně končí v odpadkových koších.

Doba čtení: 5 minut