největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
ovoce
ovoce
151
–
180
/
298
První strana
Předchozí strana
3
4
5
6
7
8
9
Následující strana
Poslední strana
Atlas jablek: 16 oblíbených odrůd
Podzim patří jablkům, která jsou u nás snad nejpopulárnějším ovocem. Odrůd je více než dvacet tisíc, společnost Tesco připravila praktický přehled alespoň těch nejčastějších a nejoblíbenějších odrůd ze svého sortimentu. Některá jablka se více hodí k přímé konzumaci, jiná na pečení či do salátů. Seznamte se.
Redakce
25. 10. 2016
Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?
Rozinky jsou navzdory vysokému obsahu cukru považovány za dietní stravu, protože pro změnu neobsahují prakticky žádný tuk. Víte, kolik mají kalorií a která barva rozinek je lepší pro zdraví?
Petr Havel
21. 10. 2016
Co dělat s nedozrálým pomelem? Hlavně nevyhazovat
Právě se k nám dostávají pomela z Číny. Jestli si chcete pochutnat, nechte je pořádně dozrát, jejich chuť totiž ještě nemusí být dobrá. A pokud už jste nezralé pomelo rozkrojili, poradíme, jak ho zužitkovat.
Kateřina Čepelíková
18. 10. 2016
Titbit: Bez kulicha a modrých rukavic tu salát nevyrobíte
Vyrazili jsme do výrobny společnosti Titbit, která svými saláty zásobuje prakticky celou republiku. Nahlédli jsme do všech skladů i do všech rizikových zón. A potkali jsme řadu šmoulů…
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2016
Švestky čistí játra a ledviny
Švestky se u nás pěstují po staletí a naši předci dobře věděli proč. Až pomine čas čerstvých švestek, přijdou na řadu recepty z povidel nebo sušených švestek. Třeba na tradiční černou omáčku, vyzkoušejte.
Petr Havel
7. 10. 2016
Jste průměrní Češi? Pak máte rádi červená, ne zelená jablka
Aktuální průzkum se zaměřil na jablka. Jaká kupujeme, co hraje roli při výběru a jak je nejraději jíme?
Redakce
6. 10. 2016
Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny
Exotické ovoce opuncie má blahodárné účinky na zdraví, ale musíte vědět, jak se jí a připravuje. Nejprve ji očistíme a pomocí triku oloupeme.
Redakce
1. 10. 2016
Ošklivá zelenina s 10% slevou? Není to málo?
Je stejně dobrá jako její sousedka z pole, jen má o nožičku navíc. Přesto byla ještě nedávno zralá tak akorát k zaorání, dnes už je z ní zboží prodejné. Ale je sleva deset procent to, co vás ke koupi přiměje?
Kateřina Čepelíková
27. 9. 2016
Skladování úrody: mrkev patří do písku a švestky do mouky
Ať už se vám letos urodilo na vlastní zahrádce hodně ovoce, nebo jste na trzích nakoupili mnoho kil skvělých švestek či mrkve, poradíme vám, jak úrodu skladovat, aby dlouho ve skvělé kondici vydržela.
Redakce
22. 9. 2016
Usušit se dá všechno. I meloun
Zavařujete, zamrazujete, a už vás to nebaví? Zkuste sušení. Poradíme, co sušit, kde to sušit a hlavně, jak to uchovat, aby vám sušené potraviny dlouho vydržely.
Kateřina Čepelíková
12. 9. 2016
Pitahaya: vynikající plod kaktusu
Tzv. dračí ovoce má jemnou sladkokyselou chuť a je nízkokalorické. Obsahuje také značné množství vitamínů a minerálů. Pitahaya červená a žlutá se lehce liší v chuti i složení.
Redakce
18. 8. 2016
Chcete si koupit datle? Zkuste datle Medjool
Datle, často také přezdívané chléb pouště, neboť rostou na datlových palmách převážně v pouštích nebo velmi teplém a suchém podnebí, jsou nedocenitelnou potravinou.
Redakce
17. 8. 2016
I nehezké granátové jablko je dobré
Již v minulosti bylo granátové jablko považováno za elixír mládí, krásy a zdraví a jeho omlazující účinky znali už ve starém Egyptě. Dnes se výtažky z tohoto ovoce používají v potravinových doplňcích i v kosmetice.
Redakce
16. 8. 2016
Jak otevřít mladý kokos a proč ho jíst
Mladý kokos je momentálně velký hit. Logicky vás napadá, jestli je mladý kokos vážně tak úžasný, jak všichni tvrdí. Ano, je.
Redakce
13. 8. 2016
Když kaki, tak správně zralé
Druh exotického ovoce kaki je výborné jako rychlý cukr, chutná sladce a posiluje imunitu. Jak vybrat kaki a jak se zbavit trpké chuti obsažených taninů?
Redakce
12. 8. 2016
Mango – ovoce bohů
Mango obsahuje desítky aromatických substancí, což mu dává nezaměnitelné aroma a lahodnou chuť. Správně zralé mango je navíc neuvěřitelně šťavnaté.
Redakce
11. 8. 2016
Mochyně neboli physalis
Physalis neboli také mochyně peruánská nebo židovská třešeň pochází původně z Jižní Ameriky. Plody této rostliny jsou nejenom zdraví prospěšné, ale také krásně vypadají.
Redakce
10. 8. 2016
Zralá maracuja vypadá jako pomačkaný míček
Exotické ovoce maracuja má i svůj český název – mučenka jedlá. Díky svoji výrazné chuti se hodí k dochucování dezertů nebo i nápojů. Jak maracuju vybrat a jíst?
Redakce
9. 8. 2016
Poznejte exotické ovoce: Avokádo
Avokádo je ovoce, které se těší velké popularitě. Dá se totiž konzumovat jak na slano, tak i na sladko a jíst jak čerstvé, tak i tepelně upravené. Navíc obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, hlavně zdravých tuků. Roste na stromě nazývaném hruškovec přelahodný a někdy se mu říká „aligátoří hruška“.
Redakce
8. 8. 2016
Otevřít kokosový ořech nemusí být oříšek. Stačí vám trouba
Také doma marně bojujete s kokosovým ořechem? Zdoláváte ho kladivem a kuchyň pak vypadá jako po výbuchu? Poradíme finty, díky kterým získáte kokosovou vodu i kokos bez nepořádku.
Kateřina Čepelíková
3. 8. 2016
Na ovoce mapuje ovocné stromy a keře, které jsou „ničí“
Pro jablka na Malou Stranu, do Karlína na mirabelky a na švestky na Vinohrady? Na mapě platformy Na ovoce si můžete vybrat nejbližší strom a vyrazit s košíkem pro úrodu. Ovšem jen při dodržení hesla: Nenič, neplýtvej, nekraď a poděl se!
Kamila Krbcová
9. 7. 2016
Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!
Drobné bobuloviny jsou symbolem prázdnin a léta – jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, brusinky a zejména borůvky. Navíc mají protirakovinný potenciál. Proč jsou tak zdravé?
Hana Mojžíšová
24. 6. 2016
Americká brusinka je matoucí název. Jak se liší borůvka, brusinka a klikva
Komentář
Populární americká (kanadská) brusinka přísně vzato není brusinka. A podle zákona by tak neměla být označována. Je to klikva.
Petr Havel
18. 5. 2016
Šizené džemy a povidla
Džemy, povidla, ovocné pomazánky… Nejčastějším problémem je „uvádění spotřebitele v omyl“, tedy uvádění nepravdivých informací o výrobku. Typicky o obsahu ovoce.
Redakce
1. 4. 2016
Test povidel: Ta nejlepší jsou bez éček a cukru. A nejhorší?
Test
Na výrobu kila povidel jsou výrobci povinni spotřebovat 1,7 kilogramů ovoce. Tím se povidla řadí mezi nejovocnější z ovocných zavařenin. Jak dopadla v testu?
Redakce
1. 4. 2016
Oskeruše můžete jíst čerstvé. Pověstná je ale pálenka
Oskeruše jsou již téměř zapomenutou plodinou. Na Slovácku přitom na tento tradiční strom nedají dopustit. Pálenka oskorušovica prý léčí trávicí systém a navíc je velmi vzácná.
Blanka Chocová
31. 3. 2016
5 receptů, jak naplno využít účinky grapefruitu
Grapefruity jsou bohaté na vitamíny, ale tím to nekončí. Jezte i semínka. Vykazují silné antibiotické účinky. Můžeme je používat při nachlazení, kašli, chřipce… Citrusy se hodí i k detoxikaci.
Simona Procházková
22. 2. 2016
Trápí vás bolavé klouby? Jezte kiwi
Málokdo tuší, co je aktinidie čínská. Kiwi zná každý. Plod popínavé rostliny, které se říká také čínský angrešt, má léčivé účinky. Na bolavé klouby pomáhá kombinace kiwi diety a kiwi čaje.
Simona Procházková
18. 1. 2016
Ovoce do škol stálo loni sto devadesát milionů
Aktualita
Ministerstvo zemědělství dnes oznámilo, že se mu podařilo vyčerpat na projekt Ovoce do škol více peněz z EU. Konkrétně jde o šedesát čtyři milionů. Jak je to možné?
Redakce
12. 1. 2016
Fresh džusy je lepší rozkousat, než vypít na ex
Čerstvé přírodní džusy obsahují řadu látek cenných pro naše tělo a na rozdíl od běžně prodávaných džusů v nich zbytečně nekonzumujeme konzervanty či sladidla. Chcete-li se nasytit, kousejte je!
Blanka Chocová
12. 1. 2016
151
–
180
/
298
První strana
Předchozí strana
3
4
5
6
7
8
9
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji