Hlavní navigace

mléčné výrobky

Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie

TEST – Šlehačky ve spreji vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Některé jsou ze smetany, jiné z odstředěného mléka a další z tuku a vody. Test ukázal, kterou sprejovou šlehačku má cenu kupovat a jakým se vyhnout.

9. 10. 2018 12:55
Doba čtení: 3 minuty

Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý

Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?

Doba čtení: 4 minuty

Změna pamlskové vyhlášky do škol ovocné složky nepřinesla

Počátek školního roku je každoročně ve znamení diskusí o správném stravování našich dětí v místech, kde tráví podstatnou část svého dne mimo domov – ve školních zařízeních.

Doba čtení: 3 minuty

dTest: Mléčné tyčinky mají k dokonalosti daleko

dTest hodnotil mléčné tyčinky, které najdete v chladicích pultech supermarketů. Zajímalo ho, kolik obsahují tuku, cukru, bílkovin, ztužených tuků, konzervantů a zda jsou slazené glukózo-fruktózovým sirupem.

3. 8. 2018 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Za kvalitním českým mlékem stojí hlavně mlékárny, až poté chovatelé krav

Abychom si mohli pochutnávat na chutných mléčných výrobcích, musí mít mlékárny kvalitní mléko; a aby ho měli, tak do chovu a krmení krav dost mluví. Co všechno předchází tomu, než se mléko od farmáře dostane do mlékárny?

Doba čtení: 5 minut

Jogurtové smoothie: Novinka s hromadou cukrů

Mezi jogurtovými drinky a nápoji se v obchodech před krátkým časem objevila zajímavá novinka. Jogurtové smoothie. Na český trh jej dodávají hned dva výrobci v celkem sedmi příchutích. Víte, co pijete, když si dáte jogurtové smoothie?

9. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Návrat jahodového koktejlu? Jogurtové smoothie se přeci jen liší

Jahodový koktejl z automatu Koruna se stal legendou. Nyní má zmodernizované nástupce – mléčné nápoje smoothie s ovocem. Jogurtové smoothie ale přece jen zcela identické s retro koktejlem není.

13. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí

Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?

Doba čtení: 3 minuty

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Skyr není jogurt a skyramisu není tiramisu

Skyr je tu tisíc let, v ČR dva roky. Přestože se v mnohém podobá jogurtu, jeho výroba a složení se liší.

Doba čtení: 5 minut

Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět

Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.

28. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 věcí, které se dají říct o tvarůžcích

Syrečky se kdysi vyráběly podomácku, současná výroba Olomouckých tvarůžků je modernizovaná, ale jejich benefity zůstávají.

28. 11. 2017 10:03
Doba čtení: 2 minuty

Skyr: je to jogurt, není to jogurt?

Na českém trhu se objevil teprve loni, ale už teď si získal řadu příznivců zejména mezi sportovci, seniory a malými dětmi. V čem tkví unikátnost skyru a jak se vůbec liší od jogurtu?

Doba čtení: 3 minuty

Olomoucké tvarůžky: Proč už syrečky nesmrdí?

Vůbec se nevyrábí v Olomouci, a přesto nesou označení olomoucké, dříve se pro svůj odér musely jíst na prahu domu, dnes si je dáme klidně u jednoho stolu s ostatními členy rodiny. Poodhalíme vám tajemství olomouckých syrečků.

Doba čtení: 4 minuty

Můj sýrový život

Uvědomil jsem si, že nejvíce kontroverzní jídlo je pro mě sýr. Může to být gurmánská lahůdka i odporná záležitost. Ten druhý případ se mi vybavuje nejenom v souvislosti s dětstvím, ale i při ochutnávání současných novinek.

Doba čtení: 3 minuty

Kudy ven z mléčné krize?

Nejen v naší zemi, ale také v rámci celé EU protestují již nějakou dobu producenti mléka proti nízkým výkupním cenám této pro zemědělce strategické komodity.

Doba čtení: 6 minut

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu zmrzlin s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.

14. 7. 2015 11:37
Doba čtení: 4 minuty

Deset jídel, která vás v horku ochladí

Ačkoli při pomyšlení na horké dny člověku vytane na mysli zmrzlina nebo pití s ledem, jídla a nápoje, která nás skutečně mohou ochladit, vypadají úplně jinak.

Doba čtení: 5 minut

Mléko – zabiják?

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják. Revoluční studie: Pravidelné pití mléka vás zabije. Mléko – pomalý zabiják? Nová studie otřásá dosavadní medicínou…

Doba čtení: 4 minuty

Je ten sýr plísňový, nebo už plesnivý?

Můžeme bílou plíseň na sýru odkrojit, nebo se náš mléčný výrobek musí poroučet do koše? Jak optimálně skladovat tvrdé a jak měkké sýry?

Doba čtení: 4 minuty

Kojení a kravské mléko? Co je dobré pro děti

Přechod z mateřského mléka na mléko kravské není pro děti moc snadný. Ani kombinace obou mlék se příliš nedoporučuje. Proč?

Doba čtení: 4 minuty

Pro mlékárnu jsou antibiotika v mléce velký problém

Každý dodavatel a každá mlékárna si mléko otestuje na rezidua antibiotik. Dodavatel kvůli riziku citelného postihu. Mlékárna proto, že z mléka s antibiotiky nevyrobí jogurt ani mlékárenský pánbůh.

Doba čtení: 4 minuty

Proč vám vadí mléko? Intolerance a alergie mají odlišné příčiny

Dáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Doba čtení: 5 minut

Vyrobte si domácí jogurt raz dva

Koupit jeden jogurt v obchodě si dneska může každý, kdo má v kapse aspoň pětikorunu. Jestli ale chcete jogurtů víc, podívejte se na náš domácí recept a nasajte inspiraci.

Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější mléčný výrobek v Česku? Máslo

Zatímco Afričan ročně zkonzumuje 50 kg mléčných výrobků za rok, Čech jich spořádá skoro pětkrát více. Je to zpráva pozitivní nebo negativní? Podívejte se na celosvětové srovnání.

Doba čtení: 3 minuty

Osteoporózy se dožije každý, říká primářka

Pokud jste do svých 22 let neřešili přísun vápníku a vitaminu D, počítejte na stará kolena s osteoporózou. Tedy s řídnutím kostí, tudíž s častými zlomeninami i po banálních traumatech.

Doba čtení: 3 minuty

Každá čtvrtá zakysaná smetana je šizená

Čtvrtina zakysaných smetan uvádí spotřebitele v omyl, zjistil dTest. Obsahují méně tuku, než tvrdí na etiketě. Na chuti mnohým z testovaných výrobků ubírá přidaný škrob.

4. 2. 2014 10:47
Doba čtení: 2 minuty

Neplaťte za chemii, poznejte opravdový jogurt

V čem se liší jogurty zrající kelímcích a v tanku a proč jsou konvenční jogurty homogenizované? Technoložka minimlékárny Sklizeno poradí, jak si vybrat dobrý jogurt.

10. 1. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Jídlo, které nám jde naproti

Jídlo koupíme v prodejně, rychlý posel ho dopraví až k našim dveřím, ale existují i jiné, nové formy prodeje. Food trucky s kvalitním občerstvením i potravinami křižují ČR. Co nabízejí?

Doba čtení: 4 minuty

Tavené sýry už nepatří na pranýř

GALERIE: Výrobci ještě loni falšovali tavené sýry jako o závod. Letos je však situace výrazně lepší. Inspekce prověřovala dvacítku tavených sýrů. Podívejte se na výsledky kontroly.

Doba čtení: 2 minuty