největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
cukr
cukr
31
–
60
/
126
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
ČR nemá data o tom, jak lidé jedí. Nevíme skoro nic, kritizuje vědec
K hodnocení zdravotních rizik a prevenci chybí v ČR údaje o individuální spotřebě potravin. „Data chybí už 18 roků,“ upozorňuje profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu. V zemích EU přitom probíhá sběr dat nejméně jednou za 5–10 let.
Petr Havel
21. 1. 2022
Z kafe a cukru vyrobili Kafánek, zcela nové české sladidlo
Rozhovor
Směs kávy a třtinového cukru smícháno ve správném poměru a doladěné podle receptury Michala Perny dohromady tvoří nové sladidlo zvané Kafánek. Kde se prodává a co všechno se s ním dá osladit?
Redakce
15. 12. 2021
Sirup z agáve není tak zdravý, jak se myslelo
Agáve je léčivou bylinou i okrasou zahrádek nenáročnou na pěstování, sirup z ní ale příliš zdravý není. V minulosti měla agáve velký význam, po staletí se tato rostlina využívá i v lidovém léčitelství.
Kateřina M. Košutová
22. 11. 2021
Výrobci nápojů se snaží nahrazovat cukr. Se stévií to ještě nevzdali
Cukr je pro lidi stále větším strašákem a výrobci limonád a ochucených vod pracují na tom, aby jejich nápoje byly pro zákazníka stále atraktivní. Hledají tedy nové způsoby, jak své nápoje osladit. Ideálně přírodní cestou a bez kalorií.
Kateřina Čepelíková
11. 10. 2021
Mléčné výrobky bez cukru: čím to, že jsou i tak sladké?
Jogurty či nápoje z mléka se zbavují cukru, přesto neztrácejí na chuti. Čím dohánějí sladkost? Občas náhradními sladily, ale spíš jdou ryze přírodní cestou. Budete mile překvapeni.
Kateřina Čepelíková
18. 8. 2021
Kolik cukru je ve vašem drinku? Budete se divit
Míchané nápoje jsou letní hit. Specialisté Express Dentist zjišťovali, jak jsou na tom z pohledu množství cukru. Některé drinky jsou vyloženě cukrovou bombou, populární Margarita či Mojito jsou na tom relativně lépe.
Petr Havel
17. 6. 2021
Mléčné výrobky zeštíhlely. Řada z nich už nosí nálepku −30 % cukru
Roste počet mléčných výrobků, které obsahují o třicet procent cukru méně. A přitom stále chutnají dobře. „Je to jeden z největších reformulačních směrů, který je navíc podpořen výživovými doporučeními,“ říká předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Kateřina Čepelíková
22. 3. 2021
Jak vyrobit karamelky a slaný karamel snadno a rychle
Osladit si život podomácku vyrobenými karamelkami, karamelovou šlehačkou, polevou nebo slaným karamelem, to potěší kdejakého mlsouna. Základní ingrediencemi jsou cukr a trpělivost.
Redakce
5. 2. 2021
Který cukr do vánočního cukroví? Dobře zvolený druh mu pomůže, nevhodný ho pokazí
Vedle základních druhů, tedy moučky, krupice a krystalu, existuje celá řada cukrů, které nám ozvláštní vánoční cukroví. Mají různé příměsi, aromata, vůně a chutě. Podívali jsme se na ně podrobně a zjistili, co obsahují a nač se hodí.
Kateřina Čepelíková
13. 12. 2020
Přemíra nápojů s ovocným cukrem škodí
Obvyklá nutriční doporučení se soustředí na apely k omezování konzumace sacharózy – řepného cukru, který bývá označován i jako „bílý jed“. Nejnovější poznatky ukazují, že rizika představuje také fruktóza – tedy cukr ovocný. A to zejména pro těhotné a kojící ženy a následně jejich děti.
Petr Havel
21. 10. 2020
Ceny cukru rostou, a ještě to nekončí
Komentář
Jednou ze základních potravin, o nichž se aktuálně mluví v souvislosti se zdražováním, je také cukr. Proč jeho cena stoupá a jak za něj utratit o něco méně?
Petr Havel
22. 5. 2020
Ovocné přesnídávkové kapsičky – přeslazená svačinka
Test
Dáváte svým dětem pravidelně k svačině přesnídávkové kapsičky? Proč by ne. Jsou praktické a děti je milují. Možná vás ale překvapí, kolik obsahují přidaného cukru.
Redakce
18. 2. 2020
Vynechat cukr a olej? Experti radí, jak zdravě jíst a bezpečně hubnout
Začátek nového roku obvykle doprovázejí také nová životní předsevzetí. Jedním z nejčastějších bývá plán jíst zdravě a zhubnout, ke kterému nás v lednu mnohdy motivují i poněkud těsné džíny po vánočním hodování. Ne všechny diety jsou ale z dlouhodobého hlediska prospěšné. Na server Vitalia.cz se tak obrátila jedna ze čtenářek s otázkou, zda je například dobré z jídelníčku zcela vyřadit cukry a oleje. Co na to odborníci?
Veronika Šmídová
21. 1. 2020
Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic
Test
TEST – Spotřebitelská organizace dTest upozornila na problém ve složení výrobků, které si spojujeme se zdravou výživou. Přitom většina z otestovaných cereálií obsahovala zejména cukr a jen minimum vlákniny a proteinů.
Redakce
15. 1. 2020
Snižování množství cukrů v jogurtu má své meze
Nejezte ten cukr, zhubnete, slyšíme všude kolem sebe, a když ve složení jogurtu najdeme nějaké cukry, odkládáme ho. Jenže jogurt bez cukrů, to není jen tak.
Kateřina Čepelíková
2. 10. 2019
Zrada ochucených mléčných výrobků
Ochucené, nebo neochucené mléčné výrobky? Je mezi nimi i jiný, než pouze chuťový rozdíl. Jestli si hlídáte váhu, může špatný výběr jogurtů, kefírů a dalších mléčných produktů hrát značnou roli ve váš neprospěch.
Karolína Otavová
12. 9. 2019
Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé
Sotva sedící miminko nebo batole v kočárku třímá v ručce sušenku. Běžný obrázek. Je vyrobená z nejlepších obilovin, ale nejen z nich. Obsahuje přidaný cukr a není ho málo. Celosvětová epidemie obezity tak může začínat už v plenkách. Dokud my, rodiče, nezačneme číst etikety. Ne vše „dětské“ je totiž to nejlepší pro děti.
Tereza Víchová
16. 7. 2019
Půl litru limonády denně je maximum
Stačí vypít něco málo přes půl litru slazeného nealkoholického nápoje a naplníte tím doporučenou spotřebu cukru na celý den. Snížit spotřebu cukru lze nejlépe právě výběrem vhodných nápojů.
Petr Havel
28. 6. 2019
Metabolická rovnováha je absolutním základem našeho zdraví, říká bioložka
Rozhovor
Co je to metabolická rovnováha a proč je naprosto nezbytné jí dosáhnout, když chceme zhubnout? Poradí nám bioložka Ivana Stenzlová, která řadu let pomáhá lidem jak se závislostí na cukru, tak i s vařením jídel, která chutnají a pomáhají hubnout.
Kateřina Čepelíková
21. 4. 2019
Levandulový, pomerančový a další netradiční medy, po kterých se utlučete
Med je oblíbeným sladidlem už od dávných dob. Avšak dnes se nám na talíř dostávají i netradiční druhy medu, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Naše babičky je neznaly, ale my můžeme mlsat nejrůznější druhy z celého světa. Pojďte ochutnat s námi.
Monika Poledníková
5. 3. 2019
Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla
O škodlivosti či neškodlivosti sladidel se odborníci neustále přou. Obvykle zamítají bílý i třtinový cukr. Mnozí z nich také agáve a jsou i tací, kteří odmítají třeba stévii. Mezi rostlinami jsou však další varianty, kterými si můžeme přisladit.
Monika Poledníková
31. 1. 2019
10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.
Lenka Krbcová
9. 10. 2018
Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky
Vyhýbáte se cukru? A víte, že některé potraviny, které se pyšní tímto označením, jsou namísto toho ochuceny umělými sladidly? Nejlepší čokoláda bez cukru je ta bez náhradních sladidel.
Petr Havel
3. 10. 2018
Cukr – správná volba, nebo skrytá hrozba?
O cukru slýcháme v dnešní době spíše samá negativa. Odstranit veškerý cukr z jídelníčku dospělých a dětí přesto není nutné. Jak s ním zacházet, aby vám neškodil?
Kateřina Ondrušová
14. 6. 2018
Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den
Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.
Kristina Vacková
31. 5. 2018
Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého
Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.
Kateřina Čepelíková
22. 5. 2018
Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu
Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.
Lenka Krbcová
15. 4. 2018
dTest: Instantní kakaa obsahují i 80 % cukru
Aktualita
Kupujete dětem instantní kakajíčko, které zaléváte mlékem? Dostáváte tak jedním nápojem do dítěte víc cukru, než by mělo spotřebovat během jednoho dne. V nápojích je i velké množství soli a malé množství kakaa.
Redakce
12. 4. 2018
Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti
Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?
Kristina Vacková
20. 3. 2018
Proč se stáváme závislými na sladkém
Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.
Redakce
14. 3. 2018
31
–
60
/
126
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji