Hlavní navigace

Tai Chi: Nikdy nekončící zdravý pohyb

28. 12. 2009

Sdílet

Bolí vás klouby, záda nebo krční páteř? Chtěli byste cvičit, ale všechny pokusy kvůli bolesti zatím zkrachovaly? Zkuste Tai Chi (čínsky Tchai Ti). Jde o systém sestav, které pomáhají při diabetes, osteoporóze, nebo třeba při artritidě. Cvičit můžete i vsedě na kolečkovém křesle. Tai Chi je opravdu pro každého.

Skupina žen středního věku se hýbe velice pomalu a plynule. Tai-chi vypadá jako mírumilovný bojový tanec. Ihned cítím proud energie v místnosti. Čím víc lidí cvičí najednou, tím lépe. Svezete se po energetické vlně a užíváte si několikaminutový téměř nekončící pohyb.

tai chi

Snažím se k ženám přidat, a kdybych snad zavřela oči, měla bych pocit, že se s nimi houpu ve vlnách oceánu. Poslouchám přitom pokyny lektorky cvičení v Centru trvalého zdraví Cordeus Cordeus, Lubici Grullichové: „Ohlédneme se hlavou za hřbetem levé ruky. Přeneseme váhu a krok a pohyb pánví. Z levé ruky stáhneme dlouhou rukavici a opět přeneseme váhu…“ Sleduji soustředěné ženy, jak přesně vědí, co mají dělat. Já se ne a ne zkoordinovat. „Ze začátku se zdá tai-chi náročné na hlavu. Sestavu se ovšem učíme krůček po krůčku. Usazuje se v podvědomí. Později o pohybech nepřemýšlíte, ale hýbete se přirozeně a s naprostou samozřejmostí,“ dodává Lubica Grullichová.

Čtěte téma: Capoeira: bojujte tancem!

Kdy začít s tai-chi

Dagmar Průšová má problémy s klouby a přiznává, že na vině bude i obezita. „Mám víc kilogramů, než by si mé tělo přálo. Když se objevily problémy s klouby, uvědomila jsem si, že se sebou musím něco dělat.“ Snažila se pravidelně cvičit. Chtěla se hýbat, ale pohyb ji bolel. „Jít třeba běhat bylo pro mne téměř nereálné, hledala jsem cvičení, které bych mohla kombinovat s pravidelným plaváním,“ vzpomíná šestapadesátiletá dáma a dodává, že si prošla mnohé kurzy i lekce cvičení od břišních tanců přes jógu po aqua aerobic, až konečně našla tai-chi pro zdraví.

tai chi

Tai-chi pro zdraví si rozhodně nespojujte s bojovým uměním. Jedná se o přesné sestavy cviků, kterými se lidé snaží bojovat s některou z nemocí nebo s oslabením. Může jít například o cukrovku, osteoporózu nebo třeba o artritidu.

Sestavy vypracoval čínský mistr Paul Lam, který se tai-chi věnoval od dětství. Posléze vystudoval západní medicínu v Sydney. Tai-chi pro zdraví je tedy propracováno z obou pohledů – jak z pohledu časem prověřené tradiční čínské medicíny, tak z moderní západní medicíny a učí lidi hýbat se správně.

Napsali jsme: ZUMBA: Spontánní tanec v tělocvičně

Nepřehlédněte: Břišní tanec se netančí jenom břichem

Podle čínské medicíny proudí energie v lidském těle po soustavě drah, které nazýváme meridiány. Zmíněná síť drah propojuje orgány. Například působením na určitý bod na těle ovlivňujeme třeba oči nebo plíce. Sestava tai-chi pro zdraví je postavená tak, aby se zprůchodnily odpovídající orgány.

Hýbat se, ale správně…

„Je třeba klouby rozpohybovat. Kolena, kyčle, ramena i páteř cvičením sice zatěžujeme, ale děláme to správně. To znamená, že při tai-chi dbáme určitých zásad. Například při pokrčení by koleno nikdy nemělo jít nad prsty u nohou. Váha se vede spíše dolů do chodidla,“ vysvětluje jedno z pravidel Lubica Grullichová a dodává, že zdravotní pokroky jsou vidět až po nějaké době cvičení. Klouby rozpohybují, chrupavky se prokrvují a regenerují. „Pokud se tělo zatěžuje nesprávným způsobem, dochází k jejich obrušování a poškozování. Měla jsem cvičence, kteří měli třeba druhý i třetí stupeň artritidy a zlepšilo se to. Chce to jen vytrvat ve cvičení,“ dodává Lubica Grullichová.

tai chi

Tai-chi vás učí, jak se správně hýbat i v běžném životě. Lze trénovat i při chůzi nebo při stoupání do schodů. „Cvičenci se naučí takovou maličkost, jako chodit po schodech bez bolestí. To znamená, že našlapuji na schody s tím, že se váha vede do chodidla. Nohu tedy netahají vazy, nezatěžuje se kyčel,“ vysvětluje Lubica Grullichová.

Nepodceňujte cvičení

Nabídka cvičebních programů je rozsáhlá. Často máme dojem, že když z nás nelije, nehýbali jsme se. Druhý den musíme namožené tělo cítit, abychom měli ze sebe dobrý pocit. Po tai-chi se však necítíte umlácení ani unavení, navíc máte skutečnou radost z toho, že jste si zacvičili. Tělo je uvolněné a mysl dobře naladěná. Lekci tai-chi pro arthritis, kterou jsem si vyzkoušela, je sice primárně zaměřená pro seniory a vhodná pro lidi, kteří mají problémy s klouby, bolestmi krční a bederní páteře, ale výsledky ocení i mladší ročníky. „Není to jen pro starší, ale pro kohokoliv, kdo má sedavé zaměstnání a bolí ho například záda,“ říká Lubica Grullichová. 

Čtěte téma: Kundalini jóga: Matka všech jóg

Sestava tai-chi pro arthritis trvá okolo pěti minut. Cvičit by se měla každý den dvanáctkrát. Počet opakování můžeme rozložit do celého dne. Například čtyřikrát ráno, čtyřikrát v poledne a čtyřikrát večer. Zdravotní účinky se projeví v závislosti na hloubce postižení a na věku. Tělo mladšího člověka regeneruje rychleji.

Tai-chi pro zdraví ovšem představuje jen malou výseč rozsáhlého světa bojového umění Tai chi chuan. Pro toho, kdo se chce tomuto umění věnovat hlouběji, se v dnešní době nabízí mnoho škol téměř v každém městě. Většina škol má své stránky na internetu, a právě tam se můžete detailněji informovat, na co se která škola či kurs zaměřuje, případně se můžete zajít na cvičení podívat a zhodnotit ho osobně.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).