Hlavní navigace

Rajčata mohou pomoci snížit krevní tlak. Prospěšná je látka, která jim dává červenou barvu

25. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Do úrody rajčat je sice ještě daleko, zato jejich venkovní výsadba je za rohem. A tak možná pěstitele potěší, že další studie prokázala, že konzumací většího množství rajčat lze snížit riziko vysokého krevního tlaku i hypertenzi samotnou.

O tom, že rajčata dokáží snižovat vysoký krevní tlak i riziko, že jím onemocníte, se píše opakovaně. Nyní tento poznatek potvrdila další studie, upozornil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Přibližně jedno velké rajče na osobu denně snižuje riziko hypertenze o 36 procent ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně než 44 gramů této zeleniny, uvádí aktualita zveřejněná SZÚ.

Rajčata velebí studie ze Španělska

SZÚ tlumočí závěry španělské studie Predimed publikované v časopise European Journal of PreventiveV rámci ní kardiologové zkoumali sedm tisíc lidí ve věku 55 až 80 let. Většina z nich měla vysoký krevní tlak a všichni jeden, nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů. Tedy třeba cukrovku, vysokou hladinu cholesterolu, nadváhu, kouřili nebo měli v rodinné anamnéze časný výskyt srdečního onemocnění.

Závěr studie uvádí, že konzumace rajčat včetně produktů z nich je prospěšná při prevenci a zvládání hypertenze.

Jíte rajčata?

Preventivně působí lykopen

Za preventivními účinky rajčat vědci vidí látku lykopen, která je v nich obsažená.

Lykopen je rostlinná chemická látka, která dodává rajčatům červenou barvu. Protože je látka považována za antioxidační, připisuje se tato vlastnost i rajčatům. A díky ní působí protizánětlivě.

Původ studie nepřekvapí, Španělsko patří mezi přední evropské pěstitele této zeleniny a v ulicích španělského městečka Buñol se odehrává každoročně slavná rajčatová bitva La Tomatina. Španělská rajčata jsou známá i díky tradiční zeleninové, studené polévce gazpacho, kde nesmějí chybět.

Jak už to ale bývá, rajčata nemají jen blahodárný vliv. Obecně se nedoporučuje jíst ta nedozrálá, tedy zelená, protože při konzumaci více plodů se lze přiotrávit. Nadměrná konzumace rajčat pak může působit projímavě a vyhnout by se jí měli třeba lidé s onemocněním ledvin, neboť obsahují vyšší množství draslíku, který je vhodné při ledvinové dietě omezit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).