Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
rajčata
rajčata
1
–
28
/
28
Jak zpracovat přebytky rajčat? Nemusí končit jen v kečupu
Šťávy nebo kečupy jsou klasikou. Rajčata se ale dají zpracovat i jinak: třeba usušit nebo zamrazit. Na sušení jsou vhodnější podlouhlé odrůdy, mrazit se dají i cherry rajčátka.
Redakce
11. 9. 2020
Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?
Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?
Tereza Víchová
20. 8. 2020
Proč jsou ta rajčata bez chuti?
Jsou zdravá, dostupná a chutná. To ale jen někdy. Rajčata jsou nejoblíbenější zelenina v ČR, jenže mnohdy v obchodě najdeme jenom plody z dovozu.
Redakce
14. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Rajčata nejlépe dozrají v sáčku s jablkem
Obliba rajčat stále stoupá. Každý z nás jich sní za rok asi dvanáct kilo. Jak poznat v obchodě ta nejlepší a kde doma dozrají do červena?
Tereza Víchová
15. 6. 2020
Počet nových komentářů
2
Konec přezrálých banánů a řídkých protlaků?
KOMENTÁŘ – Novela vyhlášky „o ovoci a zelenině“ navrhuje úpravy ve značení a prodeji tohoto sortimentu. Konečně tak odliší pasterovanou od sterilované zeleniny, zpřesní pojmy kečup, protlak, pyré a snad i usnadní cestu českých hub do obchodů.
Petr Havel
10. 6. 2020
Počet nových komentářů
2
Kdo teď sází rajčata, dobře dělá
I když zahrádkářská tradice praví, že zakládat sazenice rajčat je vhodné až po ledových mužích (a ti teprve za pár dní přijdou), řada lidí sází rajčata do truhlíků za okny nebo na balkóně už v současné době. A dělají dobře.
Petr Havel
6. 5. 2020
Počet nových komentářů
1
V čem jsou černá rajčata lepší než červená?
Na českém trhu jsou ke koupi černá rajčata, která se od těch červených neliší v chuti a vůni, ale zejména ve vysokém obsahu jednoho až zázračného nutričního benefitu.
Petr Havel
24. 8. 2018
Počet nových komentářů
1
Lidl stahuje krájená rajčata. Mohou v nich být plasty
Aktualita
Společnost Lidl preventivně stahuje krájená rajčata v plechu. Není vyloučeno, že by se v nich mohly vyskytovat plastové částice.
Redakce
3. 8. 2018
Porovnejte: místní rajčata oproti dovozu
Tuzemská rajčata mají mnoho výhod oproti svým „rudým bratrům“ z pěstíren a dalekých krajin.
Redakce
7. 7. 2017
Počet nových komentářů
4
Čím větší rajče, tím horší chuť
Ovoce a zelenina ze skleníků nemají rovna tu nejlepší pověst. Většina lidí se – zatím často oprávněně – domnívá, že taková produkce nemá ani chuťové, ani vzhledové, a ani žádoucí nutriční vlastnosti, jako je tomu u produktů pěstovaných přirozeně, na sluníčku, ve volné přírodě. Časy se ale mění.
Petr Havel
23. 3. 2017
Počet nových komentářů
3
Co jste nevěděli o rajčatech
Víte, že v USA je rajče zeleninou, zatímco v EU patří i mezi ovoce? Že kečupy se nedělají z rajčat? Že rajčata obsahují antioxidant, který pomáhá s prevencí srdečních chorob? A že tomatin z nezralých zelených rajčat je pro naše tělo toxický?
Redakce
12. 8. 2016
Počet nových komentářů
1
Spotřeba rajčat vzrůstá. Zejména těch cherry
Rajče jedlé, tak zní botanický název té velké kulaté červené zeleniny, dost často jedlé nebývá. Je mdlé chuti, bez vůně a zápachu, zvláště v zimě. Přesto jsme si k rajčatům cestu našli.
Redakce
21. 7. 2016
Počet nových komentářů
1
Rajskou polévku by měli jíst hlavně starší pánové
Rajská polévka se v našich krajích téměř nekonzumuje. Víte proč? A proč by měla?
Petr Havel
13. 4. 2016
Počet nových komentářů
4
Nejlepší rajčatový protlak mají v Lidlu
Test
Rajčatové protlaky a pyré v testování časopisu dTest. Které jsou ty nejlepší?
Redakce
9. 9. 2015
Nejezte rozinky z Globusu
Aktualita
Po cherry rajčatech z Maroka se v obchodě vyhněte i rozinkám z Íránu. Obsahují nepovolené látky, které se neřadí mezi potravinářské. Inspekce rozinky nedoporučuje ke konzumaci.
Redakce
30. 5. 2014
Počet nových komentářů
1
Nové varování: Nejezte vůbec žádná cherry rajčata z Maroka
Aktualita
Potravinářská inspekce upozorňuje na další rizikové šarže cherry rajčat na našem trhu. Je jich zřejmě více, než se původně myslelo.
Lenka Krbcová
19. 5. 2014
Počet nových komentářů
4
Česká rajčata ničí nový škůdce
Nebezpečný škůdce rajčat doputoval až do ČR. Pro pěstitele představuje makadlovka Tuta absoluta sníženou úrodu a pro zákazníky nevábná rajčata. V obchodech by se správně objevit neměla.
Lenka Krbcová
29. 8. 2013
Jak ušetřit za léky a kosmetiku? Skliďte záhon
Rajčata, mrkev, cuketa, okurky… Zelenina, kterou teď sklízíme a třeba už ani nevíme, co s ní, se hodí i jinam než do hrnce. Můžeme ji využít pro zdraví našeho těla i pokožky.
Simona Procházková
13. 8. 2013
Vyzkoušeli jsme zavařovací recepty: Marmeládu podle babičky i moderní pesto
K zavařování mě dovedla nutnost. Když jsem zjistila, co vše se vejde do zavařeniny z krámu, zařekla jsem se, že ji už nikdy nevložím do nákupního košíku. Nezbylo, než si ji vyrobit.
Jana Poncarová
9. 8. 2013
Počet nových komentářů
1
Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku
K rozumnému hubnutí patří zelenina. Při dietě je doporučeno zvýšit konzumaci vhodných druhů, naopak by se měl na čas snížit příjem ovoce.
Soňa Zimčíková
27. 6. 2013
Počet nových komentářů
1
Bylinkový speciál: Bazalka
Bolí vás často hlava, máte nafouklé břicho a ústa plná aftů? Vyzdobte si okno bazalkou, žíznivou bylinkou, která nejen, že zažene tyto nemoci, ale navíc doladí chuť mnoha pokrmů.
Soňa Zimčíková
19. 6. 2013
Počet nových komentářů
1
Bylinky ze supermarketu rychle zvadnou. Jde to i líp
Čerstvé bylinky pěstované na parapetu pro vás nemusí být tabu. Stačí vědět, kterým se doma daří a kde koupit zdravé silné rostlinky. Načerpejte rady k pěstování přímo od pěstitelů.
Kateřina Čepelíková
16. 5. 2013
Počet nových komentářů
2
Čerstvé ovoce může být nově konzervováno voskem
Aktualita
Na sklonku loňského roku vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské komise, které umožňuje používání lešticích látek pro ošetření povrchu dováženého ovoce. V zájmu lepší konzervace.
Kateřina Čepelíková
16. 1. 2013
Počet nových komentářů
1
Rajčata a melouny: je to ovoce, nebo zelenina?
Dohady o to, zda je meloun ovoce nebo zelenina, se vedou celkem často. Napadlo by vás však váhat u takových plodů, jako jsou rajčata? Přitom kvůli tomu byla už několikrát u soudu.
Anna Příhodová
15. 10. 2012
Počet nových komentářů
20
První zdravý fastfood není o nic lepší než McDonald´s
Navštívili jsme dva pražské fastfoody, Famagustu, který se honosí podtitulem „zdravý“ , a klasiku McDonald´s. Rozebrali jsme čtyři wrapy a zjistili, čím se od sebe liší. Moc toho není.
Kateřina Čepelíková
20. 9. 2012
Počet nových komentářů
11
Máme rádi rajčata... A kečupy. A kečupy z rajčat?
Tepelná úprava rajčat, třeba do kečupů a protlaků, je na rozdíl od jiných druhů ovoce a zeleniny žádoucí. Zvyšuje příznivé účinky. Mluvíme ovšem o produktech, kde nějaká ta rajčata jsou.
Petr Havel
11. 5. 2012
Počet nových komentářů
2
Kečup se nedělá z rajčat. Překvapení?
Abychom nemátli – v kečupu jsou rajčata, ale v závodech, kde kečupy vyrábějí, je najdete už zpracovaná ve formě protlaku. Pojďte se s námi podívat, jak a z čeho takový kečup vzniká.
Lenka Krbcová
9. 1. 2012
Počet nových komentářů
17
Jak poznat dobrý kečup
Poznat, co je dobrý kečup, a ne jen oslazená (případně pikantní) červená hmota z bůhvíčeho, je umění. Státní zemědělská a potravinářská inspekce radí, jak se v kečupech vyznat.
Redakce
23. 12. 2011
Počet nových komentářů
2
1
–
28
/
28
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji