Hlavní navigace

Otevřela nová poradna pro lidi, kteří řeší problémy se svou sexualitou

21. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Online poradna, telefonní linka a nově také poradna při ambulanci. Národní ústav duševního zdraví postupně rozšiřuje služby pro klienty, kteří řeší potíže spojené se sexualitou.

Nová poradna při Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) funguje od 9. května 2024. Je určená dospělýmkteří mají obtíže v oblasti sexuality. 

Nabízíme základní poradenství a terapii v široké škále sexuologických témat – od sexuálních dysfunkcí přes genderový nesoulad až po poradenství v oblasti neobvyklých sexuálních preferencí a nutkavého sexuálního chování. Ambulance je unikátní tím, že se mimo jiné věnuje sexualitě psychiatrických pacientů, vysvětluje lékařka Kacjaryna Mardačova, jež působí v týmu Centra pro sexuální zdraví a intervence NUDZ.

Ordinační doba bude ve čtvrtek a pátek

Pro účast v poradně je nutná osobní návštěva NUDZ v Klecanech u Prahy. Zájemci se do poradny mohou objednat telefonicky na čísle +420 283 088 244, e-mailem ambulance@nudz.cz nebo přes Portál pacientaJe při tom vhodné krátce popsat problém, s nímž pacient přichází. Doporučení od lékaře nebo jiného specialisty (např. psychologa) není podmínkou, ale je vítáno, dodává Kacjaryna Mardačova.

Poradna funguje každý čtvrtek od 13 do 16 hodin a pátky od 12 do 14 hodin. Vede ji lékařka pod supervizí, jež má výcvik a zkušenosti v krizové intervenci, motivačních rozhovorech a mezinárodní vzdělání v oblasti sexuální medicíny. 

Řešení problému se vždycky odvíjí od požadavků pacienta a doporučených postupů pro danou otázku. Některé specifické sexuologické služby však zatím není možné poskytnout. Jde třeba o zahájení tranzice v rámci genderového nesouladu, podotýká Kacjaryna Mardačova.

S čím do poradny?

Novinka v NUDZ poskytuje odborné poradenství a psychiatrickou a terapeutickou péči se zaměřením na oblasti:

  • sexuality psychiatrických pacientů,
  • parafilií (neobvyklých sexuálních preferencí),
  • sexuálních dysfunkcí mužů i žen,
  • genderového nesouladu,
  • nutkavého sexuálního chování („závislost na sexu“)
  • a dalších témat v oblasti sexuality.

Věnuje se také psychoedukačním sezením a práci s blízkými osobami pacientů s obtížemi v oblasti sexuálního zdraví.

Zdroj: NUDZ

Kde jinde lze najít pomoc

Květnová novinka doplňuje další aktivity NUDZ, které již fungují. Mezi ně patří například online poradna určená lidem s parafiliemi nebo telefonická linka SexHelp na čísle 314 004 002.

Kromě tohoto čísla pod ni spadají i dvě linky zaměřené na:

  • sexuální preference a problematické sexuální chování, a to na telefonním čísle 317 071 668 (jde o sublinku již vyhodnoceného projektu Parafilik), 
  • sexuální orientace a genderové identity, jež řeší problematiku spojenou s LGBT+, a to na telefonním čísle 314 004 003.

SexHelp má kromě telefonické podoby i web a zájemci se na odborníky mohou obracet prostřednictvím e-mailu sexhelp@nudz.cz.

Jste na tom se sexuálním apetitem podobně jako váš partner, partnerka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).