Hlavní navigace

Malé boty, velké neštěstí

Sdílet

 Autor: Photl.com
Populace roste, ale nadměrné boty v běžné obuvi neseženete. Nadměrkáři si kupují boty, které jim nepadnou. Lodě po bráchovi taky nejsou žádná výhra. Co všechno vám provedou špatné boty?

Má nohu jako slon. Bez nadsázky či ironie. Tereza si ji při nedávné návštěvě pražské zoo na chodníku slávy poměřovala s otiskem slona indického. Jsou na tom úplně stejně. Jenže chobotnatec nemusí řešit, co si obuje, na rozdíl od ženy, která má nohu třiačtyřicítku.

Velké boty taky nejsou žádná výhra
Autor: Photl.com

Velké boty taky nejsou žádná výhra

Sehnat nadměrné velikosti v českých obchodech není nic snadného, zvláště v těch kamenných. Snad jen Deichmann v tomto ohledu vyniká a nekončí dámskou řadu u velikosti 41 a pánskou u 44. Například dámskou čtyřiačtyřicítku najdete v padesáti variacích, pánům s šestačtyřicítkou nabídnou více než sto dvacet párů. Jenže tento obchod není všude, vkus má každý jiný a na internetu jsou často tak zoufalé modely, že se nadměrkářky často uchylují k botám, které jim jsou malé. Jen aby trochu kopírovaly současné trendy. Stejnou chybu dělají i dva z deseti mužů. Silnější pohlaví ale velkou nohu tolik neřeší. Víte, jak dokáže tlačící bota pokroutit nohy? Proč Baťa nevyrábí dámskou 44 a pánskou 50? Objasním vzápětí. A to, jak poznat vhodnou obuv, zase prozradí primář ortopedie z Krajské nemocnice v Liberci Jiří Kratochvíl.

Přečtěte si také: Zkoušet boty naboso? Pro někoho nechutné, ale běžné

Zvláště ženy nechtějí velkou nohu

Jak kdysi řekl pediatr a sportovní lékař Miroslav Havrda pro Mladou frontu: „Je statisticky prokázáno, že především ženy si kupují absolutně nevhodnou, většinou o půl čísla menší obuv, která je tlačí už v obchodě. Jenže ženy nechtějí, aby jejich noha vypadala příliš veliká. Boty jsou navíc často ve slevě a mají pěkný design.“ Vysoké podpatky, příliš úzká bota neodpovídající šířce chodidla či výšce nártu, nekvalitní zpracování, kdy švy tlačí, to všechno může být příčinou následných obtíží s končetinami. Ať už jde o bolesti zad, změny postavení páteře či plochonoží. Taková plochá noha totiž není žádný med. Zasáhne celý pohybový aparát, způsobí žilní nedostatečnost, zdeformuje prsty a rozbolaví hlavuzáda, když se jí bude chtít.

Čtěte dále: Vbočený palec je pěkná hrůza, ale nemusí být

O berličce, hnáty křivé…

Mírnou výhybkou od pokřivených nohou je využití rozpínáku za bratru stokorunu, kterým koženou botu o fous zvětšíte. Pomoci vám může i rozpínací sprej, kterým kůži natáhnete, ale nepočítejte se zázrakem na počkání. Bota se roztáhne při nejlepší vůli o půl čísla. V případě boty ze syntetiky či gumy si buďte jistí tím, že když tlačí v obchodě, nepomůže nic. Snad jen výměna nohou. „Běžně jsem měla velikost boty 42, jenže během těhotenství mi klesla klenba a tím se mi noha o číslo zvětšila. Už před těhotenstvím jsem měla potíže sehnat dámskou botu o délce dvacet šest centimetrů, ale teď je to peklo. Výrobci na nás vůbec nemyslí, a já z toho mám natrvalo skrčené prsty,“ zlobí se Tereza na své nohy i výrobce.

Ti by možná rádi šili malé kánoe, ale moc se jim to nevyplatí. Jak nám potvrdili přímo z designového oddělení společnosti Baťa, nemají tak velká kopyta. Jejich výroba stojí velké peníze a prodej nadměrek se tím nepokryje. Dámskou botu proto vyrábějí jen do velikosti 43 a pánskou do velikosti 45.

Čtěte také: Vysoké podpatky jsou sexy, ale ne pro každou nohu

„Na vývoji příčného i podélného plochonoží se podílí více faktorů, nejen špatně zvolená obuv. Samozřejmě na druhou stranu nekvalitní obuv dokáže poměrně výrazně zhoršit primárně nedobré, přírodou dané vady,“ říká Jiří Kratochvíl. „Naši ambulanci nejčastěji navštěvují pacienti s degenerativní změnou nosných kloubů, kolen, kyčlí a hlezen, což souvisí spíše s narůstající obezitou naší populace,“ upřesňuje lékař. Určit přesný počet lidí, kteří si do ordinace přijdou pro radu či léčbu na základně špatně zvolené obuvi však nelze: „Procentuální podíl nedokážeme jednoznačně stanovit, protože se k nám pacienti dostanou až se zcela vyvinutou vadou, jejíž stadium je třeba indikováno ke korekční operaci. Předchozí stav neznáme,“ upřesňuje primář.

Základem zdravé nohy je kvalitní dětská bota

Nicméně vady nemusí být jen vrozené, velkou měrou se na špatných nohách podílíme my, rodiče. Vlastním potomkům nevhodně klenutou, příliš velkou či těsnou botou pěkně zavaříme. „Je levná, stejně ji má na chvíli, to vydrží,“ říkáme si a věříme, že se noha poddá. Ne, nepoddá, podle studie odborníků ze zlínské Univerzity Tomáše Bati způsobuje nošení nevhodné obuvi výrazné poškození chodidel skoro u třetiny dětí. A to se skoro všechny rodí se zdravýma nohama. Nákupem pantoflí, které náporu odolají leda první týden školy, tuto situaci jen podpoříme. O sešmajdaných bačkorách po prvním pololetí nemluvě.

Čtěte také: Nejhorší přezůvky jsou napodobeniny

Nešetřete na botách

Přestože je u malých dětí třeba koupit i šest párů bot do roka, vybírejte ty s pevným opatkem. Vodítkem vám může být certifikát žirafy u testovaných bot. I když máte zachovalé boty pro starším potomkovi, pošlete je do netříděného odpadu. Specialista na dětskou obuv, který vám boty pro prcka přeměří na svém webu detskeboticky.cz, píše: „Dětská obuv musí být vpředu před prsty o deset až patnáct milimetrů delší než noha. Asi polovina tohoto volného prostoru ve špici, kterému říkáme nadměrek, slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů při prodloužení nohy za chůze, polovina pro růst.“ S příliš velkým nadměrkem však dítko bude zakopávat, noha nebude podepřená a může snáze dojít k podvrtnutí kotníku.

Plochá noha, skrčené prsty, které už se samy nenarovnají, otlaky, kostěné výrůstky, ostruhy na patě, nic z toho nemusíme mít. Ani my, ani děti. Ale pokud už jste si nevhodnou či malou botou nohy vytvarovali, vložte je do rukou ortopeda. Dokáže určit vadu, případně doporučit vhodné obutí. To je podle Jiřího Kratochvíla obuv s dostatečným prostorem pro prsty – relativně širší, ne do špičky, s podpatkem do 3–4 cm u žen, tuhým opatkem a kvalitně tvarovanou stélkou, a dostatečně flexibilní podešví. To tedy v případě, že lékař na danou potíž neindikuje operaci.

Čtěte také: Zvětšují se lidem nohy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).