Hlavní navigace

Oblíbené baleríny a žabky vám spolehlivě zničí nohy

5. 6. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Denní nošení balerínek nebo žabek, byť by byly sebekrásnější, vám spolehlivě zničí nohy. Bota bez podpatku odrovná klenbu nohy. To už je lepší chodit v botách na vyšších podpatcích.

Letní měsíce jsou jako stvořeny k předvedení bot všech barev a tvarů, v nichž tak pěkně vyniknou nohy. Ovšem ne každý módní kousek je pro ně ideální. Například podpatky vyšší než 3 až 4 centimetry již zdraví neprospívají. A nejsou to jen nohy, které nevhodnou obuví trpí.

přečtěte si také: Které boty vám zničí nohy?

„Kromě přetěžování přední části nohy, kam se díky podpatku přenáší váha těla a dochází tak k ohýbání prstů, je rovněž namáhána páteř a dokonce se mění těžiště celého trupu,“ vysvětluje lékařka Michaela Tomanová, která se ve své praxi v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí zabývá zejména problémy se zády. K bolestem krční páteře se často přidává i hlava a pokud obuv na příliš vysokém podpatku nosí ženy často, prsty na nohou zůstanou trvale deformované, jedná se o tzv. kladívkové prsty. Chůze na vysokých podpatcích rovněž neúměrně namáhá kolenní klouby, což se bohužel týká i bot na vysokém klínu.

Jsou balerínky řešením? Ale kdepak!

Pokud jste získali dojem, že balerínky jsou na dlouhé vycházky ideální, nenechte se mýlit. „Balerínky jsou velmi oblíbenou jarní a letní obuví, a pokud si v nich vyrazíte na nákupy, nic se neděje. Placatá bota je však pro dlouhodobé nošení hotové neštěstí, které se projeví zejména na vaší klenbě,“ upozorňuje Věra Husarovičová z prodejny Zdravé obouvání OC Park Hostivař a podotýká, že než placka už je pro nohy lepší pěticentimetrový podpatek. Určitou variantou tak mohou být speciální zdravotní vložky, které seženete ve specializovaných prodejnách.

Další oblíbenou letní obuví jsou tzv. žabky, které však odbornice na zdravé obouvání doporučuje maximálně k bazénu, na pláž či do sprchy na veřejných koupalištích, kde člověka mohou ochránit před nepříjemnou mykózou. Na dlouhé túry jsou však absolutně nevhodné, kromě toho, že nezajišťují stabilitu nohy, rovněž přetěžují podélné svaly na chodidle.

Jak tedy vybrat ty správné boty?

Kvalitní obuv, ať už se jedná o letní sandál či sněhuli, by měla splňovat několik základních vlastností. Obecně bota musí zajišťovat správné obutí nohy, musí pomáhat při stoji a chůzi, podporovat nožní klenbu a udržovat patu ve správném postavení.

Nezbytností je správně modelovaná stélka, která je různě tvarována pro podporu klenby i pohodlnou chůzi. Podrážka neboli podešev je zase ochranným prvkem, který brání nohu před vnějšími vlivy, jako je vlhkost apod., ale současně udržuje kontakt chodidla s podložím,“ podotýká Věra Husarovičová. Podpatek by měl být přiměřeně vysoký, odpovídat tvaru a účelu obuvi.

Neznamená to, že se v obavách o svá chodidla musíme na dobro vzdát vyšších podpatků. Vždy je však lepší volit tu nejvhodnější variantu a rozhodně netrávit na deseticentime­trových podpatcích celý den. Ty jsou skutečně jen pro zvláštní příležitosti. Důležité je to, aby byla noha v přirozené poloze, aby byla dostatečně chráněna, což zajišťuje i vhodný, zdravotně nezávadný materiál, ideální je přírodní kůže. Vyvarujte se umělých a neprodyšných hmot, které neumožňují dýchání chodidla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).