největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 711
–
1 740
/
5 042
První strana
Předchozí strana
50
56
57
58
59
60
70
Následující strana
Poslední strana
Kde byly nejdražší potraviny před sto lety? Na horách a na Žižkově
Ceny potravin se dnes liší obchod od obchodu a jiné to nebylo ani před téměř sto lety. Takový obyčejný salám byl na Žižkově skoro o dvacku na kilu dražší než na Smíchově. A podobně ceny lítaly v Ostravě. Nahlédněte do starých statistických dat. Kolik stálo vejce, mouka a maso?
Kateřina Čepelíková
20. 8. 2019
Jak zpracovat houby, když jich najdete hodně
Jak to tak vypadá, houbaři se po dosavadním paběrkování v našich lesích při hledání hub konečně dočkali. Na řadě míst lze dokonce označit současnou situaci za houbové žně, což ovšem také znamená problém, jak s houbami naložit a jak je zpracovat, aby nabytá kořist nepřišla vniveč.
Petr Havel
19. 8. 2019
V levanduli nehledejte vitamíny, její kouzlo je jinde
Středomořská kráska si poradí se spáleninami i špatnou náladou. Původně rostla levandule v západním Středomoří. Její název pochází z latinského slova „lavare“, což v překladu znamená „omývat se“. V této čistotné rostlince však nehledejte žádné vitamíny, její kouzlo tkví v něčem úplně jiném. A tím je její aroma.
Monika Poledníková
16. 8. 2019
Přebytky ze zahrádek – co a jak, abyste nic nevyhazovali?
Příbuzní a sousedé hlásí nadúrodu rajčat, cuket, broskví nebo meruněk? Nebo jste sami v roli těch, kdo se v plné zahrádkářské sezóně snaží „udat” zdravé plody ze zahrádky? Broskve patří do lednice, rajčata tu prý ale ztratí chuť. A jak dlouho si všechny ty dary uchovají cenné vitamíny?
Tereza Víchová
14. 8. 2019
Co roste a chutná na zahradě v létě?
Ani v srpnu zahrada květožrouta nespí, je co uzobávat, čím zdobit i doplňovat saláty. Co sušit na zimu i čím nahradit klasický česnek. Vydejte se s námi na jedlou zahradu a v galerii nasbírejte inspiraci k netradičnímu pohoštění.
Kateřina Čepelíková
13. 8. 2019
Životní styl nemůžete překopat ze dne na den, říká nutriční terapeutka
Rozhovor
ROZHOVOR – „Štvalo nás, že si všichni spojují zdravou výživu s tím, že se nemohou pořádně najíst. A chronické dietářky a dietáři jsou toho typickým příkladem,“ vysvětluje Veronika Pourová, proč spolu s Andreou Jakešovou založily nutriční poradnu a daly jí nezvyklé jméno: Ne hladu.
Lenka Krbcová
12. 8. 2019
Pýchavka vatovec – méně známá houba, výborná na řízky
Jestli je nějaká skupina hub s jinými druhy nezaměnitelná a tedy jedinečná a bezpečná, pak jsou to pýchavky. Všechny naše druhy pýchavek jsou přitom jedlé.
Petr Havel
9. 8. 2019
Paradoxy výroby „českého“ hamburgeru od McDonald's
Snad každý má předem utvořenou představu k heslům „McDonald's“, „polské potraviny“, „složení burgeru“ nebo „závod na zpracování masa“. Možná si je upravíte. Podívejte se, jak se v Polsku zpracovává hovězí maso do burgerů prodávaných v ČR a co jeho výrobu a prodej provází.
Lenka Krbcová
8. 8. 2019
Melouny z ČR? To není podvod
Preferujete tuzemskou produkci? Kupte si vodní melouny z České republiky. Moravská společnost je pěstuje na 32 hektarech a zcela bez skleníků, jen pod širým nebem.
Petr Havel
6. 8. 2019
A na zahrádce se kouřit smí?
Dnes, kdy jsou všechny restaurace nekuřácké, by se dalo předpokládat, že se naobědváte bez cigaretového kouře. Ale chyba lávky, pokud to provozovatel daného podniku nezakáže, kouřit se smí ve většině venkovních posezení.
Kateřina Čepelíková
5. 8. 2019
I populární sýr feta má svá negativa
Jedním ze spotřebitelských, ale i gastronomických hitů je v poslední době sýr feta. Skutečně je to „nejzdravější sýr světa“? Ledacos se dá zkazit jeho nevhodnou přípravou.
Petr Havel
2. 8. 2019
Takhle vypadají místa, kam v prodejnách potravin nevidíte
Galerie
SZPI v letošním roce uzavřela celkem osmadvacet maloobchodních prodejen potravin, případně jejich částí. Podívejte se, jaké byly nejčastější důvody tohoto opatření.
Lenka Krbcová
1. 8. 2019
Maso vs. rostlinné alternativy: rozhodnutí není snadné
Ekologie, etika, zdraví – přichází další vlna ve stravování? Nahradíme více živočišného masa rostlinnými alternativami? Odborníci ze Státního zdravotního ústavu porovnali nutriční složení vybraných masových výrobků a jejich rostlinných náhražek.
Redakce
31. 7. 2019
Neradostná prognóza cen potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Nejen na levnou zeleninu a ovoce můžeme zřejmě zapomenout. Chcete vědět, „kdo za to může“? Jde o kombinaci více faktorů.
Petr Havel
31. 7. 2019
Jak je možné, že nastydneme v létě
Letní nachlazení nás překvapí, zvláště uprostřed horkých prázdnin. Abychom dovolenou nemuseli trávit v posteli, je dobré uvědomit si hlavní rizika. Bylinkářka pak poradí přírodní tipy pro prevenci i léčbu.
Redakce
30. 7. 2019
Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářství
Květiny zdobí dorty odjakživa, jsou z marcipánu, z čokolády, z karamelu… Poslední roky jsou populární květy živé. Které vybrat a jakým se vyhnout? Některé se dají jíst, jiné jsou vyloženě nebezpečné.
Kateřina Čepelíková
30. 7. 2019
Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií
Sladidlo z kořene čekanky má málo kalorií, ale zasytí a zažene chuť na sladké. „Kořen čekanky obsahuje až 20 % inulinu, přírodního sladidla, které má charakter prebiotické vlákniny, jež je o 30 % sladivější než sacharóza,“ uvádí Ivan Mach, autor kuchařky s recepty na využití čekankových sladidel.
Petr Havel
26. 7. 2019
V kuchyni Zdeňka Pohlreicha jsem prozřela, říká cukrářka Iveta Fabešová
Rozhovor
ROZHOVOR – Byla manažerkou v korporátní firmě, pak se zúčastnila jedné kuchařské soutěže a její život se kompletně změnil. Kam se Iveta Fabešová posunula po osmi letech od účasti v show Na nože, jak vypadá její cukrářská akademie a kolik slavných citronů denně vyrobí kavárna IF Café?
Kateřina Čepelíková
25. 7. 2019
Letní nemoci: jak jim předejít a jak s nimi zatočit
Angína v létě? Není to nic neobvyklého, zvláště když celé dny trávíte pod špatně nastavenou nebo nečištěnou klimatizací. Letních trablů se zdravím je ale celá řada; spáleniny, odřeniny, střevní potíže i záněty močového měchýře. Jak jim předejít, radí lékaři.
Redakce
24. 7. 2019
Z čeho bude chleba budoucnosti
I tak tradiční a základní potravina, jakou je chléb, prochází postupnými změnami. Z čeho bude a jaké látky bude obsahovat chleba?
Petr Havel
24. 7. 2019
Test: Gulášová polévka z pytlíku 7× jinak
Test
Polévku v pytlíku možná přes rok nevyužijete, ale v létě na vandru nebo pod stanem přijde vhod. Kolik toho z jednoho sáčku gulášové uvaříte? Obsahují polévky brambory nebo maso? Vyplatí se koupit sáček za třicet pět korun, nebo stačí ten za dvanáct?
Kateřina Čepelíková
22. 7. 2019
Vratné stravování místo tun zbytečného plastu
Ministerstvo životního prostředí podporuje kampaň #dostbyloplastu. Prostřednictvím zapojených podniků a institucí se snaží nabídnout lidem možnost vzdát se jednorázových obalů a nádobí. Co všechno už u nás funguje, kde a jak se dá jíst a pít bez plastů?
Redakce
20. 7. 2019
Jídlo na dovolené v Řecku: turisté místo souvlaki jedí nejlevnější salát
Zatímco typické řecké jídlo souvlaki dostanete prakticky v každé tamní restauraci, další klasika – pečené jehněčí kleftiko – z nabídky téměř vymizela. Nejčastějším jídlem tak je, alespoň mezi turisty, řecký salát. I díky příznivé ceně, která je poloviční než běžná cena jídel v Řecku.
Petr Havel
19. 7. 2019
Nakupujete na trhu? Jak ze sebe neudělat hlupáka
Pro prodej potravin na farmářských trzích platí až na malé výjimky pravidla jako pro velké supermarkety. „Pravidelné kontroly prodejců přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny od menších lokálních zemědělců a výrobců. Zároveň by měly chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ říká Zbyněk Semerád, ředitel veterinární správy.
Petr Havel
18. 7. 2019
Když už držet dietu, tak bez 4 častých chyb
Jakých chyb se vyvarovat při dietě? K obvyklým omylům během hubnutí patří zařazování salátu k obědu za každou cenu, přemíra ovocných nápojů, vyloučení lepku z jídelníčku a nevhodná svačina po cvičení.
Susan Bowermanová
17. 7. 2019
Jestli mají v cukrárně kvalitní zmrzlinu, poznáte podle pistáciové
„Zmrzlinu z prášku poznáte, až se zmrzlinami projíte nebo až ochutnáte opravdu dobré zmrzliny,“ říká Iveta Fabešová z IF Café. Přitom poctivou zmrzlinu můžete leckdy odhalit jen pohledem.
Kateřina Čepelíková
17. 7. 2019
Veterináři stahují z prodeje rybí konzervy. V jedné z nich se našly úlomky kovu
Aktualita
V uzených šprotech zákazník našel úlomky kovu, z preventivních důvodů se tak stahuje dvacet čtyři tisíc konzerv.
Redakce
15. 7. 2019
Když hubnou dva spolu, dopadne každý jinak
Hubnout ve dvou se doporučuje. Vzájemně se motivujete, podporujete, inspirujete, stejně jíte, stejně cvičíte, tak proč jsou výsledky různé? Jak neztratit chuť hubnout, když druhý kila ztrácí, ale vy se jich ne a ne zbavit?
Kateřina Čepelíková
15. 7. 2019
V Praze je 1000 míst, kde prodávají zmrzlinu. Hygienici prověřili jejich bezpečnost
Kontrola pražských hygieniků zjistila problémy u několika prodejců zmrzlin a ledové tříště na území hlavního města. Výrobci nedodržují správně hygienu výroby.
Lenka Krbcová
12. 7. 2019
Plast je možná nejlepším řešením. Eliminujme obaly, které nemůžeme dále využívat
Okurky v igelitových obalech mohou v době, kdy se hojně řeší plasty, mnoho lidí pěkně zlobit. Považují je za zbytečné, ale je to pravda? Jak se u nás bojuje s plasty v obchodech a jaké jsou plány na snižování (nejen) potravinového odpadu?
Kateřina Čepelíková
12. 7. 2019
1 711
–
1 740
/
5 042
První strana
Předchozí strana
50
56
57
58
59
60
70
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji