největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 471
–
1 500
/
4 955
První strana
Předchozí strana
40
48
49
50
51
52
60
Následující strana
Poslední strana
Tvrzení o vejcích jsou hoax. Data to dokazují
Slepice jsou prý vykrmovány „zesilovači“, což vede k vyšší snůšce vajec a současně jejich nižší kvalitě. Dokonce tato vejce mohou obsahovat pozůstatky chemických látek. To vše se lze dočíst v jednom, údajně erudovaném, článku. Problém je, že to není pravda.
Petr Havel
12. 2. 2020
Potraviny povzbuzující náš mozek
Dnešní doba nás nutí neustále pracovat, neustále se zlepšovat a jet na sto procent. Náš mozek proto potřebuje fungovat jako dobře namazaný stroj. Které potraviny mu v tom mohou pomoci?
Michaela Polcarová
11. 2. 2020
Globus spojil obchod s řeznictvím a restaurací. Vše se platí najednou
Nový koncept Fresh Globus naznačuje možný vývoj maloobchodu. Restaurace s obsluhou, skutečná pekárna a cukrárna, prodejna na místě připraveného masa a zároveň menší, ale dobře vybavená samoobsluha – to vše pod jednou střechou a v jedné platební zóně…
Petr Havel
10. 2. 2020
Skutečně lepší mléko? Co znamenají nápisy na obale
V rozlišování druhů mléka a ovlivňování výběru při nákupu hraje stále větší roli marketing. Mnohdy ale různá „mléka s příběhem“ nenabízejí nic navíc, jen vyšší cenu.
Petr Havel
7. 2. 2020
Až jednou budu chtít zhubnout, vytáhnu barevné talíře
Hubnutí a barvy spolu poměrně úzce souvisí. Ono totiž není jedno, jakou barvu má váš talíř, ze kterého jíte své – i když třeba dietní – jídlo, ani jak jsou vymalované stěny v místnosti, v níž jíte.
Kateřina Čepelíková
6. 2. 2020
Neprávem opomíjená játra. Obsahují důležité vitamíny
Starší a střední generace si jistě pamatuje doby, kdy byly droby (tedy vnitřnosti – například ledvinky, srdce, jazyk, dršťky a další), a především pak vepřová játra, nedostatkovým a v zásadě podpultovým zbožím.
Petr Havel
5. 2. 2020
Omyly, kvůli kterým mnoho žen přestane kojit už v šestinedělí
Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení po dobu šesti měsíců a později spolu s běžnou stravou alespoň do dvou let věku dítěte. I přes to v období šestinedělí zavádí umělou výživu neuvěřitelných 74 % rodičů.
Alena Teclová
4. 2. 2020
Zdeněk Pohlreich: Kdyby třetina hospod v Čechách zavřela, nikdo by to ani nepoznal
Rozhovor
I díky němu jsme začali před pár lety mnohem více řešit, jaké jídlo dostáváme na talíř v restauracích. V legendárním pořadu Ano, šéfe! zvládl Zdeněk Pohlreich „zkultivovat“ přes devadesát podniků. Pak se zařekl, že znovu do stejné řeky nevstoupí.
Tereza Víchová
3. 2. 2020
Tipněte si: Které potraviny jíme více a méně než před 70 lety?
Jak se během desítek let proměnil český jídelníček? Některé druhy potravin byly drahé, jiné svého času vůbec nebyly k mání. Pak jsou potraviny, které byly a jsou v nabídce stále, ale jejich spotřeba se významně změnila. Nabízíme 13 potravin a data o jejich spotřebě v letech 1950 a 2018.
Lenka Krbcová
31. 1. 2020
Cesta českých sýrů: kam jsme došli za posledních 20 let?
Kvalita našich sýrů vzrostla, některé by si zasloužily i ochranu EU. Přestože české produkty jsou v zahraničí oceňovány a vyvážíme třetinu produkce, naši spotřebitelé dávají přednost sýrům z jiných zemí.
Petr Havel
31. 1. 2020
Zahrádkáři aplikují chemii a nečtou návody, říká autor botanických pesticidů
Rozhovor
V práci je každý den od šesti hodin ráno, rád ale přemýšlí třeba i na zahradě v houpací síti a zajímá ho vše, bez ohledu na obor. Je z toho spousta pokusů a mylných cest, ale mnohdy se ze zdánlivě nereálného nápadu vyklube užitečný produkt s obchodním potenciálem. Roman Pavela je mj. držitelem ocenění Česká hlava z r. 2013 za vývoj přípravků na ochranu rostlin a minulý rok byl zařazen do prestižního seznamu nejcitovanějších vědců světa.
Lenka Krbcová
30. 1. 2020
V pytli s kmínem vydrží brambory i půl roku
Speciální pytel na brambory má tři vrstvy. V jedné je vložený malý sáček s přírodními výtažky z kmínové silice. Tak obal zpomaluje klíčení brambor. Zembag brání také zelenání, vysychání, hnilobě a plísni.
Petr Havel
29. 1. 2020
Analýza rtuti v rybách: můžete sníst desítky porcí týdně
Test
Ryby a rybí výrobky jsou hlavními zdroji rtuti v potravinách. Především forma tzv. methylrtuti je poměrně toxická. Státní zdravotní ústav proto podrobil analýze přes dvacet produktů z ryb prodávaných na našem trhu.
Lenka Krbcová
28. 1. 2020
Pěstitel biozeleniny: Bio kupují tři druhy zákazníků
Rozhovor
Biopěstitel popisuje svoji cestu k úspěchu, která rozhodně nebyla jednoduchá. „Měl jsem sice hodně nakoukáno, ale praktické zkušenosti žádné,“ říká Tomáš Zídek. Přesto dnes jako jediný dodává v sezóně a ve větším množství svou biozeleninu třikrát týdně do řetězce.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2020
Proč je špatně, že jsou rohlíky levné
Komentář
KOMENTÁŘ – Stará známá a platná pravda praví, že všeho, co je zadarmo nebo příliš levné, si většina lidí neváží. Slevové akce jsou tak mimo jiné impulsem k plýtvání.
Petr Havel
27. 1. 2020
Překupníci zvěřinu levně nakoupí a vám draze prodají. Změní se to?
Komentář
KOMENTÁŘ – Pouhý jeden kilogram na osobu a rok dosahuje u nás spotřeba zvěřiny. Důvodů tohoto stavu je přitom celá řada – nízká dostupnost a výběr produktů ze zvěřiny, platná legislativa, a to zejména ta evropská, a také vysoké ceny zvěřiny na trhu.
Petr Havel
24. 1. 2020
Tipy pro zdravé zažívání bez léků
Trápí vás zažívací potíže? Nadýmání, průjem, pálení žáhy? Odhalte několik triků, jak zlepšit své trávení. Někdy je to celkem jednoduché.
Michaela Polcarová
23. 1. 2020
Zážitkové nakupování je nový trend, hlásají obchodníci. To určitě
Komentář
Výsledky nového výzkumu tvrdí, že lidé stále více touží po zážitkovém nakupování v obchodech. A není to spíše tak, že chceme nakupováním trávit stále méně času, a proto tak raketově rostou tržby e-shopů s potravinami?
Petr Havel
22. 1. 2020
Test řepkových olejů
Slunečnicový olej není kvůli vyššímu podílu polynenasycených mastných kyselin příliš vhodný na smažení, naopak rafinované oleje z řepky je možné pro použití za vysokých teplot doporučit. Jak dopadl test řepkových olejů?
Redakce
21. 1. 2020
Vynechat cukr a olej? Experti radí, jak zdravě jíst a bezpečně hubnout
Začátek nového roku obvykle doprovázejí také nová životní předsevzetí. Jedním z nejčastějších bývá plán jíst zdravě a zhubnout, ke kterému nás v lednu mnohdy motivují i poněkud těsné džíny po vánočním hodování. Ne všechny diety jsou ale z dlouhodobého hlediska prospěšné. Na server Vitalia.cz se tak obrátila jedna ze čtenářek s otázkou, zda je například dobré z jídelníčku zcela vyřadit cukry a oleje. Co na to odborníci?
Veronika Šmídová
21. 1. 2020
Umělé maso má být ekologické, humánní a zdravé. Realita je jiná
Komentář
KOMENTÁŘ – Jednou z vážně míněných cest, jak nahradit produkci masa z chovů hospodářských zvířat, je výroba umělého masa v množírnách kmenových živočišných buněk. Používají se i výrazy čisté, ekologické či kultivované maso. Jak moc tahle označení sedí?
Petr Havel
17. 1. 2020
Vitamínu D máme často nedostatek, slunce zdaleka nestačí
Hladinu vitamínu D by si měli hlídat všichni, především pak vegani. Vitamín D je nesmírně důležitý pro správné fungování celého organismu.
Redakce
16. 1. 2020
Další velký problém českých seniorů: odbýváním jídla si podkopávají zdraví
Stáří přináší řadu změn. Zatímco většina z nás počítá s šedivějícími vlasy a sníženou energií, leckoho může překvapit, že v pokročilém věku je třeba upravit i jídelníček. Senioři mají totiž zhoršené trávení, mnohdy ztrácejí chuť k jídlu, a tak u nich snadno může dojít k podvýživě. Na jaké zásady ve stravování by měli dbát?
Veronika Šmídová
16. 1. 2020
Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic
Test
TEST – Spotřebitelská organizace dTest upozornila na problém ve složení výrobků, které si spojujeme se zdravou výživou. Přitom většina z otestovaných cereálií obsahovala zejména cukr a jen minimum vlákniny a proteinů.
Redakce
15. 1. 2020
Kolik masa bylo k výrobě použito, se dnes spotřebitel nedozví
Spotřeba masa k výrobě masného produktu může být vyšší než jeho obsah v potravině. Značení šunek, salámů a dalších masných výrobků je pro zákazníky matoucí, často jsou ve skutečnosti kvalitnější, než si myslíme.
Petr Havel
15. 1. 2020
Pokud jde o sůl, v Evropě patříme k nejhorším. Můžou za to rohlíky
Sůl patří podle odborníků Evropské komise mezi nejdůležitější rizikové stravovací faktory ve výživě. A v České republice je příjem soli, respektive sodíku, obrovský. Hlavním zdrojem soli v potravinách je u nás pečivo a masné výrobky.
Redakce
14. 1. 2020
Sýrové fondue: základní recept vychází ze švýcarské tradice
Jak připravit přátelům nebo rodině sýrové fondue? Co je k němu všechno potřeba a jaké sýry se na jeho výrobu nejvíce hodí? Radili jsme se odborníkem, který nám navíc prozradil, čím sýrové fondue ideálně zapít.
Kateřina Čepelíková
14. 1. 2020
Zkreslené představy o moci superpotravin
Mnozí žijí s utkvělou představou, která vypadá nějak následovně: Své tělo nadopuji vitaminy a všemožnými superpotravinami, čímž se uchráním nejen před chřipkou, ale i mnohem vážnějšími chorobami. Reklama superpotraviny vychvaluje do nebes, odborníci jsou ovšem více než skeptičtí.
Eva Dandová
13. 1. 2020
Francie zakázala biozeleninu ze skleníků
Komentář
KOMENTÁŘ – Francie přistoupila v rámci ekologie k novému opatření. Zákaz prodeje biozeleniny z běžných skleníků je nicméně zcela kontraproduktivní.
Petr Havel
10. 1. 2020
Hygiena kontrolovala hranolky v pražských restauracích
Akrylamid je riziková látka, která vzniká při smažení, pečení nebo pražení určitých potravin. Nejvyšší množství obsahují nevhodně připravené hranolky. Hygienici prověřovali přítomnost této látky v pokrmech pražských provozoven.
Redakce
9. 1. 2020
1 471
–
1 500
/
4 955
První strana
Předchozí strana
40
48
49
50
51
52
60
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji