Hlavní navigace

Nejčastější novoroční předsevzetí pro rok 2020

28. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zhubnout, jíst zdravě a méně se stresovat. První místa v žebříčku novoročních předsevzetí patří zdravému životnímu stylu. U předsevzetí to většinou i končí, ukázal průzkum.

Novoroční předsevzetí si pro rok 2020 chystá dát 42 % Čechů, v převaze jsou ženy. Zároveň však 34 % přiznává, že jim většinou předsevzetí vydrží jen pár dní. Ukazuje to průzkum agentury Rondo Data realizovaný na konci roku 2019, kterého se zúčastnilo 1053 respondentů ve věku 15 až 59 let.

Průzkum také ukazuje, že někdy v životě si novoroční předsevzetí dalo 78 % dotázaných, zmíněných 42 % si jej chystá dát i na rok 2020. Jedná se o nárůst oproti roku 2017, do kterého podle průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Naturhouse s předsevzetím vstupovalo pouze 28 % dotázaných.

V roce 2020 chceme hubnout a měnit jídelníček

Co se týče typů předsevzetí, je hubnutí již tradičně tím nejčastějším. Následuje zdravé stravování a za ním možnost „nedávat si už žádná předsevzetí“, což dle autorů průzkumu jen potvrzuje fakt, že si dotazovaní uvědomují, že novoroční předsevzetí zpravidla moc dlouho nevydrží.

Velké množství dotazovaných si letos dává více než jedno předsevzetí. Oproti roku 2017 zeslábla touha více sportovat, naopak větší množství dotazovaných chce bojovat s kouřením.


Autor: Rondo Data, 2019/2020

Žebříček předsevzetí na rok 2020

Novoroční předsevzetí většinou vydrží jen několik dnů

Novoroční předsevzetí nikdy nedodrží 15 % dotázaných, 42 % pak přiznává, že předsevzetí nedodrží většinou. Desetina lidí se předsevzetím řídí déle než rok, třetina to však vzdá po pár dnech, další čtvrtina pak po měsíci.

„Novoroční předsevzetí často nevycházejí proto, že si člověk dává nereálné cíle, například zhubnu deset kilo za měsíc. Když si tentokrát zvolíte cíl, který je opravdu v mezích možností, a budete mít silnou motivaci, mnohonásobně zvýšíte šanci na jeho dosažení,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Lektorka Olga Medlíková pak radí nedávat si předsevzetí do nového roku, ale spíše v jiných obdobích. „Většina novoročních předsevzetí má velké oči, a jejich trvanlivost se proto počítá většinou na dny. A pokud to už uděláte, ať je předsevzetí konkrétní, pro vás reálné a ideálně krokované, to znamená rozložené do postupně se naplňujících cílů,“ doporučuje lektorka a konzultantka.

O Vánocích přibereme dvě až pět kilo

Cílem průzkumu bylo kromě novoročních předsevzetí také zjištění stravovacích zvyklostí v období Vánoc.

Průzkum dokazuje, že zvýšené množství jídla o Vánocích konzumuje 79 % dotazovaných, 36 % dokonce v souvislosti s jídlem trpí přes Vánoce zdravotními problémy. Oproti roku 2016, kdy přiznalo zvýšenou konzumaci jídla 52 % dotázaných, se jedná o nárůst.

Vánoce s novoročním předsevzetím úzce souvisí a potřeba hubnout často navazuje na vánoční hodování. „Průměrný Čech přes Vánoce přibere dva až pět kilogramů. Není složité vrátit se rychle zpátky do formy. Přesto spoustu lidem trvá i několik měsíců dostat se na svou původní váhu,“ potvrzuje Věra Burešová z Naturhouse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).