Hlavní navigace

Nejčtenější články roku 2019

1. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje šťastné vykročení do nového roku. A pokud jste v uplynulém roce minuli některé články, přinášíme vám výběr těch, které zaujaly nejvíce čtenářů.

Oslava 10. narozenin serveru a rozsáhlý speciál k tomuto výročí, 750 vydaných článků, bezmála 18 miliónů návštěv a 42 miliónů zhlédnutých stránek. Takový byl rok 2019 na serveru Vitalia.cz. A co se nejvíce četlo? Stále vás velmi zajímá kvalita a bezpečnost potravin. Sledované jsou kauzy z našeho zdravotnictví. Zájmu čtenářů se dlouhodobě těší také články zaměřené na to, jak vypadala péče o zdraví v historii.

Děkujeme, že jste nás i v roce 2019 četli. Podívejte se na žebříček dvaceti nejpopulárnějších textů:

1. Nejdůležitější věc u bramborového salátu

O bramborovém salátu by se zřejmě dalo napsat nekonečné množství článků a všechny by si našly své čtenáře. Štědrovečerní salát je prostě naše milovaná klasika.

2. Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

Tenhle test byl hit a i my díky němu víme, jak a v čem spolehlivě uchovávat poctivý chleba. S tím špatným stejně nic nesvedete.

3. Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso

Aféra kolem polského masa zakryla naše tuzemské problémy. Salmonela není pořádku u žádných potravin, ať jsou z České republiky, nebo ze zahraničí.

4. Naši předkové si běžně dopřávali nejpodivnější masáže

Jiný čas, jiný mrav… Masírovalo se kdeco a ničím neobvyklým nebyla ani masáž břicha, dělohy nebo prostaty. Vznikaly také první vibrační přístroje.

5. Hygiena našich předků: Ženy se mydlily v košili

Koupel jenom jednou týdně, a to ještě ve veřejných lázních, anebo doma v neckách v dlouhé košili? I tohle byl svého času velký pokrok.

6. Paradoxy výroby „českého“ hamburgeru od McDonald's

Navštívili jsme i s kamerou polský závod na zpracování hovězích burgerů. Jak a z čeho vznikají hamburgery prodávané v ČR? Podívejte se.

7. Lidé vůbec nechápou, jak si mohou doplňky stravy ublížit

Z televize i plakátů slibují zázraky. Skeptičtější povahy si pomyslí cosi o placebu, důvěřivější o zázraku. Ale nakupujeme je všichni. Málokoho už napadne, že nám mohou i uškodit.

8. Nejhorší potraviny roku

Již tradičně jsme loni připravili velký přehled potravin, které neprošly kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy.

9. Zlo jménem šunka?

Dusitany v šunce a dalších masných produktech nejsou nic pěkného. Nicméně rozhodně nepředstavují ten hlavní problém, který by vás měl při konzumaci uzenin trápit.

10. Naše maso z Modletic: Neblbněte nás, zlobí se lidé na Kaufland kvůli novému logu

Kaufland si zapřeháněl. V Modleticích nejsou žádné kravíny ani vepříny, ale pouze masozávod, který zpracovává maso z různých zemí.

11. Rakovina děložního čípku a viry HPV: 40 % žen odchází od gynekologa falešně ukonejšeno

Zhruba každá pátá žena, která onemocní rakovinou děložního čípku, chodila na prevenci, a přesto nemoc nebyla pomocí cytologie včas odhalena. Je to selhání této metody…

12. Vaginální údržba se prováděla už od starověku

Ženská vynalézavost napříč dějinami nezná mezí, ostatně v dobách tvrdého patriarchátu slabšímu pohlaví kolikrát ani nic jiného nezbývalo.


13. Arogance bílých plášťů. Víme o desítkách dalších případů, říká režisérka Infiltrace

Česká televize odvysílala díl ze série Infiltrace s názvem Obchod se svědomím. Mapuje otřesný případ, který bohužel stále není dořešen.


Autor: Česká televize

14. Nechte přerůst ředkvičky, vzniklé lusky chutnají líp

Pokud jste nestihli loni, letos na jaře máte možnost vyzkoušet! Zatímco první svazky ředkviček bývají k mání už v dubnu, ředkvičkové lusky se sklízejí mnohem později.

15. Nejtěžší je vánočku správně utáhnout

Jeden recept a mnoho různých podob výsledné vánočky. Ptali jsme se cukrářů, jak na to, aby naše vánočka byla ta nej.

16. Jak se Michal zbavil euthyroxu

Reálný příběh pacienta není kritikou klasické medicíny ani výzvou k bezhlavému vysazování léků. Je hledáním cesty k tomu, aby pacientů odsouzených k doživotnímu užívání léků bylo co nejméně.

17. Pitva: konečná zpráva o našem životě

Mrtvých těl se bojíme a pitva je v našich představách mnohdy cosi strašidelného, podivného, morbidního. Anatomie a patologie jsou přitom velmi poučné a cenné i pro nás, živé.

18. Proč se u nás vbočený palec operuje technikami z minulého století?

Vbočený palec si můžete nechat odoperovat zastaralou metodou tzv. na pojišťovnu, nebo využijete nejnovějších postupů a vše si zaplatíte. Rozdíly? Obrovské.

19. Nepřehlížejte začínající bércové vředy

Civilizační onemocnění, o kterém se moc nemluví a nemocní se za ně stydí. Chronické otevřené rány – bércové vředy – jsou úporné, vyžadují každodenní péči a trpělivost.

20. Jen s ním třásla, když hodně plakalo. Teď dítě nedýchá

Říká se mu syndrom třeseného dítěte. Umírá každé páté dítě, jehož pláč dospělý psychicky nezvládne a prudce jím zatřese…

Níže najdete další úspěšná témata roku 2019, všechny články si můžete přečíst v archívu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).