největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
tuky
tuky
61
–
90
/
93
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí
Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…
Jana Poncarová
24. 11. 2014
Nejnovější výživová doporučení nemáme šanci dodržet
Zbrusu nové rady o výživě, jež by nám měly zlepšit zdraví a snížit zejména chladinu cholesterolu, jsou na světě. Na krásném papíře, v živých barvách… jen s jejich realizací to bude horší.
Kateřina Čepelíková
21. 10. 2014
Husí sádlo – „olivový olej“ mezi živočišnými tuky
Husí sádlo je zdravější než třeba sádlo vepřové. Ale co je to platné, když u nás téměř není k mání. Podobně jako české husy. Ty v obchodech pocházejí většinou z Maďarska.
Petr Havel
1. 10. 2014
Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči
Test
Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.
Redakce
8. 9. 2014
Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování
Aktualita
Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2014
Škodlivé tuky – víte, kde je hledat?
Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků. Jejich pravidelná konzumace poškozuje lidské zdraví. Víte, kde najdete rizikové tuky?
Karolína Hlavatá
26. 5. 2014
Clean eating není dieta, ale životní styl
„Clean eating“ – čisté stravování není dieta, ale životní styl. Nepřináší nic nového pod sluncem, přesto vám může otočit svět o 180 stupňů. Co vlastně znamená?
Blanka Chocová
23. 5. 2014
Žijeme déle. Ale za jakou cenu?
Naše zdraví ze sedmdesáti procent ovlivňuje životní styl. A my hodně solíme, málo sportujeme, pálíme jednu od druhé a trpíme obezitou. Sami si zkracujeme roky, které prožijeme v dobré formě.
Kateřina Čepelíková
9. 5. 2014
Proč nám tučné chutná?
Současný průměrný člověk přijme 120 g tuku denně. Zhruba dvojnásobek toho, kolik by měl přijmout. Výsledkem je, že polovina populace ve vyspělých zemích má nadváhu nebo je obézní.
Karolína Hlavatá
2. 5. 2014
10 mýtů o tloustnutí: Tuky jsou nezdravé a tloustne se po nich
Tuky jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Pokud je budeme chtít ze stravy vyloučit, uškodíme si. Stejně jako když to s nimi budeme přehánět.
Lenka Krbcová
1. 5. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog
Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.
Kateřina Čepelíková
7. 4. 2014
Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař
Patří olivový olej na pánvičku a máslo do salátu? Nechte si poradit od šéfkuchaře, který tuk se k jaké kuchyňské úpravě hodí. Do hodnocení bylo zařazeno deset druhů tuků.
Kateřina Čepelíková
24. 3. 2014
5 vánočních potravin pod drobnohledem
Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2013
Vánoční cukroví podle dnešních receptů má hodně tuku. No a co?
3:2:1. Takový bývá podíl mouky, tuku a cukru při vánočním pečení. Máslo v cukroví i vánočce lze více či méně či úplně nahradit rostlinnými tuky. Jenže z hlediska chuti je nepřekonatelné.
Petr Havel
6. 12. 2013
Zvýšení daní u nezdravých potravin v ČR nehrozí
Pomohla by vyšší sazba DPH u tučných a sladkých jídel v boji s obezitou a nemocemi? S naší volební kalkulačkou zjistíte, které strany to cítí jako vy. V EU už si „tučnou daň“ vyzkoušeli.
Kateřina Čepelíková
4. 10. 2013
Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout
Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.
Hana Bačíková
21. 8. 2013
Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle
Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.
Hana Bačíková
6. 8. 2013
Jak jíst levně a zdravě
Všichni chceme jíst co nejzdravěji podle všech příruček a doporučení vyhlášených odborníků, jenže to nejkvalitnější jídlo něco stojí. A ne málo. Jak tedy nakoupit levně a přitom zdravě?
Kateřina Čepelíková
24. 7. 2013
Evropa se stravuje zdravěji než Amerika
ROZHOVOR – Český spotřebitel není ve svých stravovacích návycích o nic lepší, ani o nic horší než průměrný evropský spotřebitel, naznačuje jeden z šéfů firmy UNILEVER Hans Zevenbergen.
Petr Havel
11. 7. 2013
Přepuštěné máslo je lepší a nekazí se
Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. V obchodech ho momentálně nenajdete, ale poradíme, jak si jej připravit doma.
Petr Havel
25. 6. 2013
Test „smetánků“: Ať jsme tlustí na tři prsty
Konzumace mléčných výrobků se doporučuje, jenže ty odtučněné postrádají spojitost s krávou a po těch tučných se pěkně kyne. Podívejte se na obsah tuků, které obsahují oblíbené smetánky.
Kateřina Čepelíková
10. 5. 2013
Energie potřebují nejvíc děti, až potom dřevorubci
Aktualita
Pokud na potravinách nečtete jen cenovky, už jste si asi všimli GDA tabulek s hromadou čísel. Jak se v nich vyznat a jak podle nich docílit rovnováhy všech tělu potřebných živin?
Kateřina Čepelíková
4. 4. 2013
Bodlákový olej je lisovaný za studena
Olej z bodláků? Ano, ale ne toho z obyčejného ostnatého plevele, co vám roste za plotem. Bodlákový olej nepíchá, zato léčí. Sice se na něm nesmaží, ale je výborný pro studenou kuchyni.
Jana Poncarová
8. 2. 2013
Test majonéz: Základem je voda a stěží jeden pasterizovaný žloutek
Bramborový salát bez majonézy je jak Ježíšek bez dárků. Nakoupili jsme několik druhů a podívali se, co v nich je. Vědra vody, škrobu, éček, ale jsou i čestné výjimky.
Kateřina Čepelíková
20. 12. 2012
Když nemáš otruby, dej tam vločky
Vánoce nemusí být zabijákem linie ani pohromou pro vaše zažívání, plné cukru, tuku a bílé mouky. Stačí, když cukroví trochu odlehčíte. Dobré bude pořád. Podívejte se, jak na to.
Jana Poncarová
28. 11. 2012
Pomazánkové máslo je český fenomén. Komu vadí?
Pomazánkové máslo na trh nesmí. Rozhodnuto, šmytec. Přitom EU místní speciality podporuje. Problém vidí ve slovu „máslo“. Jedním metrem ale neměří, másla-nemásla se vyrábějí i jinde.
Petr Havel
19. 10. 2012
Srdce v ohrožení: Čtveřice hříchů ohrožující naši pumpu
Ať jsme mladí nebo staří, hřešíme všichni. Někomu z toho pneumatika kolem pasu naroste, druhému ruce zežloutnou. Odhalíme nejčastější hříchy, které ohrožují naše srdce.
Redakce
26. 9. 2012
Jak používat tuky v kuchyni
Váháte, po jakém tuku sáhnout, pokud zrovna pečete či smažíte? Jaký olej se hodí do salátů a čím namazat krajíc chleba? Poradí výživový poradce Michal Jeník.
Redakce
28. 8. 2012
Co všechno najdeme v chlebu?
Do pečiva se dnes přidává kde co, brambory, hrách, tvaroh i fíky. Trnem v oku nám však stále zůstávají zlepšovadla a éčka. Proč je musíme v pečivu trpět?
Kateřina Čepelíková
20. 7. 2012
Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu
Za svou negativní image vděčí margaríny jednak počátku minulého století a tehdejším technologiím. Pověst jim ale kazí i dodnes opakované nesmysly. Třeba že Rama je z 99,99 % plast…
Petr Havel
21. 3. 2012
61
–
90
/
93
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji