největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
tuky
tuky
31
–
60
/
93
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Jste těhotná? Nezapomeňte na tuky
Tuky jsou důležitou složkou výživy budoucích matek. V těhotenství mají klíčový význam pro vývoj plodu. Jaké potraviny by neměly v jídelníčku těhotné a kojící ženy chybět?
Redakce
25. 2. 2020
Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř
Bez typické vůně, která se line z pánve s řízky a kaprem, si asi ty pravé Vánoce nelze představit. Správně připravená smažená dobrota ale není samozřejmost. Zkazit ji může třeba špatná kvalita strouhanky nebo způsob přípravy masa a smažení.
Tereza Víchová
23. 12. 2019
Zákeřné Vánoce: Depresi můžeme mít i ze smaženého a tučného jídla
Na vznik deprese může mít vliv i přejídání a nevhodný jídelníček. Jak se ale zařídit o Vánocích, svátcích typických tím, že občas až nezřízeně hodujeme? Místo kapra si dejte lososa a rozhodně zapomeňte na celodenní půst i pivo „na trávení“.
Tereza Víchová
19. 12. 2019
Na budování svalů potřebujete víc než jen bílkoviny
Proteinové nápoje i jogurty zaplavily náš trh, chceme svaly, tak je budujeme za pomocí bílkovin, přičemž ubíráme sacharidy a tuky. Jenže to je chyba.
Susan Bowermanová
11. 12. 2019
Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?
Naše tělo pro správné fungování potřebuje celou řadu vitamínů a minerálů. Některé si dokážeme vytvořit sami a jiné látky musíme dodávat pomocí správné stravy. Jednou z nich je i omega-3. Jaké jsou účinky, dávkování a zdroje v potravinách?
Michaela Polcarová
27. 11. 2019
Výhody a nevýhody průmyslově vyráběných potravin. Co převažuje?
Průmyslově vyráběným potravinám se velmi často nevyhneme. Co všechno obsahují a proč? Mohou nám škodit? Podle naší přední odbornice, profesorky Jany Dostálové, není důvod je hromadně zatracovat, ale dobře vybírat.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2019
Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?
Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy, po kterých se netloustne a neškodí nám. A výrobci slaných pochutin nás v této domněnce jen utvrzují.
Jana Kuklová
24. 1. 2019
Tuk vylitý do dřezu tvoří hmotu podobnou betonu
Olej po smažení a další tuky, které vylijeme do dřezů a toalet, způsobují ucpávání kanalizace a škody za miliony. Na rozdíl od betonu je tuková ucpávka pružná a nelze ji rozbít.
Petr Havel
14. 12. 2018
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Proč máme každý rok touhle dobou dražší máslo
Ze čtyřiceti na šedesát korun, tak se aktuálně změnila cena másla. Ve stejný čas jako loni, kdy máslo podražilo meziročně o deset korun. Máslové krize se budou zřejmě opakovat tak dlouho, než bude na trhu tučnější mléko.
Petr Havel
29. 6. 2018
Máslo už stojí šedesát korun a jen tak nezlevní
Cena másla se ze čtyřiceti korun prakticky přes noc vyhoupla až na šedesát. Proč se tak stalo a bude cena ještě růst?
Kateřina Čepelíková
26. 6. 2018
Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu
Aktualita
Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.
Redakce
19. 6. 2018
Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého
Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.
Kateřina Čepelíková
22. 5. 2018
Jak se vyznat v tucích?
Vyznat se rostlinných tucích, které jsou v nabídce našich obchodů, je poměrně složité. Osvětlíme si, co je pokrmový i tekutý emulgovaný tuk i co vzniká přeesterifikací.
Jiří Brát
19. 1. 2018
Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý
Komentář
Skutečně řepkový olej škodí, jak tvrdí nová studie? Její autoři podávali pokusným myším tolik oleje, že by to porazilo i brontosaura.
Petr Havel
12. 1. 2018
Je Hera pokaždé jiná, nebo se vám to jen zdá?
Nejvíce Hery se v českých domácnostech spotřebuje právě teď, na Vánoce, a o Velikonocích. O adventu prý Hera bývá kvalitnější než jindy, tvrdí viceprezidentka cukrářů. Výrobce to ale popírá, kvalita je podle něj stále stejná. Jak to doopravdy je?
Kateřina Čepelíková
8. 12. 2017
Čím nahradit máslo při pečení cukroví
Příprava cukroví je v plném proudu, a přestože i ceny másla už padly na přijatelnější úroveň, pokud pečete hodně, jistě oceníte naše tipy, jak a čím lze máslo nahradit.
Kateřina Čepelíková
7. 12. 2017
Čím nahradit rizikové mastné kyseliny? Neměňte bůček za rakvičku
Zásadní změny v jídelníčku nejsou potřeba, říkají odborníci na výživu a varují před neuváženým nahrazováním živočišných tuků jednoduchými cukry.
Redakce
10. 2. 2017
Na čem smažit kapra? Na másle ne, na sádle ano
Kapr je u většiny českých domácností neodmyslitelnou součástí štědrovečerního stolu. Už víte, na čem ho budete letos smažit, nebo jste nad tím nikdy ani nepřemýšleli?
Veronika Řeháková
20. 12. 2016
5 kroků ke zdravému srdci
Mít zdravé srdce není jen tak, zvláště pokud už nám není „náct“. Susan Bowermanová poradí, jak a jaká jídla lze snadno zařadit do jídelníčku. A vysvětlí, čím jsou pro srdce přínosná.
Susan Bowermanová
30. 9. 2016
3× o tucích: proč je potřebujeme, jaké a kolik
„Tuky taky“. Takto nazvali pořadatelé konferenci o tucích. Vysvětili na ní, proč je chyba vyhýbat se tukům, jejich význam pro lidské zdraví, které tuky jsou vhodné a v jakém množství.
Redakce
18. 6. 2016
Ztužené tuky nelze házet do jednoho pytle
Evropská komise chce regulovat obsah transmastných kyselin v potravinách. Tzv. TFA skutečně patří k nejnebezpečnějším. Chvályhodný záměr lze ale hodnotit jako „chytání kočky za ocas“.
Petr Havel
13. 1. 2016
Břich tlustý, mozek pustý
Tak alespoň praví lidová moudrost. Nové výsledky ukazují, že přecpávat se tučným může skutečně snižovat kognitivní schopnosti. V čase vánočního obžerství by nás snad mohlo uklidnit, že zrovna tahle neurodegenerativní choroba je vratná.
Pavel Houser
17. 12. 2015
Lijete olej do odpadu? To neděláte dobře…
Olej z pánvičky, který zbyl po smažení řízků, často končí v kanalizaci. A to i přesto, že tam nemá co dělat. Může vám ucpat odpad!
Redakce
16. 12. 2015
Ne ztužené, ale částečně ztužené tuky jsou problém
Hlavním zdrojem nebezpečných transmastných kyselin jsou částečně ztužené tuky. Ty už se u nás vůbec nevyrábí, jejich zdrojem jsou pouze potraviny či tuk z dovozu.
Petr Havel
9. 10. 2015
Co se říká o margarínu a co z toho je pravda
Margarín začínal jako náhražka másla. Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Margarín si můžete dokonce vyrobit i doma.
Lenka Krbcová
23. 4. 2015
Test margarínů: Čím méně tuku, tím více vody
Test
Čím méně tuku margaríny obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě. Jak dopadly roztíratelné tuky v podrobném testu?
Redakce
8. 4. 2015
Pstruh, nebo kapr? Pokud jde o tuky, je to jasné
„Velikonoční kapr“? To není překlep, ryby tradičně patřily k Velikonocům. Půst dovoloval konzumaci rybího masa. Chudák kapr ale ze srovnání se svými sladkovodními kolegy nevychází nejlépe.
Petr Havel
1. 4. 2015
Přepuštěné máslo se nepřepaluje
Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.
Kristina Vacková
17. 2. 2015
Levné tuky do vánočního cukroví nepatří
Rozhovor
Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?
Kateřina Čepelíková
1. 12. 2014
31
–
60
/
93
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji