největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
maso
maso
1
–
30
/
250
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Jehněčího masa kupujte vždycky více, při vaření či pečení se hodně smrskne
Jehněčí není to samé co skopové. Liší se například tím, že většinou nijak nepáchne a nemá typickou výraznou chuť. Musí ho ale správně vybrat. Kterou část jehněčího a jak zpracovat, čím tohle maso ochutit a co nejlépe upéct?
Redakce
11. 4. 2025
Paštika do dvaceti minut. Zvládne ji vyrobit každý, recept na játrovou je jednoduchý
Koupit paštiku, nebo si ji doma připravit? Protože je před víkendem, budete mít možná více času zkusit, klidně úplně poprvé, paštiku domácí. Není třeba žádných speciálních surovin ani celé sobotní odpoledne. Zkusíte jemnou, nebo tu s kusy masa?
Kateřina Čepelíková
14. 3. 2025
Tohle si dejte místo masa, když ho chcete jíst méně
Vzdát se masa definitivně a navždy nemusíte, zvlášť pokud je z ověřeného zdroje. Maso je bohatým zdrojem bílkovin, železa, omega-3 mastné kyseliny nebo B12. Omezení masa v jídelníčku ale vaši stravu zpestří, ulevíte tělu, ale i přírodě.
Redakce
10. 2. 2025
Ministrovi už nevadí, že karbanátek či řízek bude i z rostlin
Aktualita
Ke konci loňského roku ministr zemědělství Marek Výborný připravil novelu vyhlášky, která měla mimo jiné omezit používání názvů, které si spojujeme především s masnými výrobky. Pod tlakem nebývale silné kritiky ovšem otočil a seznam chráněných názvů masných produktů nebude v rámci vyhlášky předkládat.
Kateřina Čepelíková
24. 1. 2025
Úřad a zpracovatelé masa chtějí, ať se vege párky a rostlinné burgery jmenují jinak
Aktualita
IKEA má na svém nejnovějším pokrmu nápis Hot dog zeleninový, Garden Gourmet prodává Vegan burger a v McDonald's si koupíte Veggie burger. Tyhle názvy ale možná brzy budou pasé. Ministerstvo zemědělství totiž chystá zásadní změny ve vyhlášce.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2024
Sekaná v housce už není jen výsadou Globusu, nově ji koupíte i na benzinkách
Aktualita
Rychlý oběd za pár korun? Někdy se odbydeme obyčejným hot dogem, kusem pizzy ze stánku, jindy se vyloženě těšíme, až si dáme sekanou v housce po velkém víkendovém nákupu. Dnes už ale nemusíte pro housku s teplou sekanou do obchoďáku, stačí zastavit u benzinky.
Kateřina Čepelíková
1. 11. 2024
Rizika grilování snížíte, když použijete elektrický gril. Marinádu udělejte vždy novou
Grilování je jedna z kulinářských metod, kterou zvládne snad každý. Ale ne každý zná pravidla, která je třeba dodržovat, aby nám po příjemném grilování nebylo zle nebo abychom si nezadělávali na dlouhodobé zdravotní problémy.
Redakce
3. 7. 2024
Vláda schválila kamery na jatkách. Dění uvnitř ale paradoxně snímat nebudou
Aktualita
Ministerstvo zemědělství loni připravilo novelu veterinárního zákona, kterou reaguje na nová nařízení Evropské komise v oblasti veterinární péče. Součástí tohoto zákona je mimo jiné novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zavádí povinnost vybavit jatka kamerovými systémy pro sledování řádného zacházení se zvířaty. Bude to stačit?
Kateřina Čepelíková
10. 5. 2024
Inspekce našla v prodeji mleté maso, které obsahovalo místo 50 % hovězího masa jen 13 %
Aktualita
Potravinářská inspekce zjistila několik případů klamavě označených výrobků z mletého masa v obchodních řetězcích. Víme, o jaké výrobky jde a o jak velké rozdíly šlo.
Kateřina Čepelíková
4. 8. 2023
Zvěřinu si teď můžete koupit přímo od lesníků
Je to docela paradox – ačkoli jsou ryby a zvěřina všeobecně považovány za jedny z nejkvalitnějších produktů živočišné výroby, pohybuje se již mnoho let spotřeba těchto produktů v Česku na velmi nízké úrovni.
Petr Havel
12. 10. 2022
V Polsku krmili kuřata technickým olejem, maso mohlo skončit i v Česku
Aktualita
Polským drůbežářským průmyslem otřásá skandál. Novináři odhalili, že v krmných směsích pro drůbež se používaly škodlivé technické tuky, zřejmě ve snaze srazit cenu masa co nejníže. Drůbež od našich severních sousedů přitom tvoří zhruba polovinu zdejší nabídky, úřady se proto dožadují dalších přísných kontrol.
Redakce
6. 10. 2022
Burgery a párky bez masa se musí jmenovat jinak, chtějí výrobci
Na trhu přibývá produktů rostlinného původu, které používají zavedené názvy potravin z masa. Zdaleka již přitom nejde jen o již dříve diskutovaný veganský burger, ale také párky, klobásy, řízky nebo právě veganské maso. Producenti masa jsou proti.
Petr Havel
14. 9. 2022
Už jste zkusili salsicciu? Italskou syrovou klobásu využijete skvěle v kuchyni
Recept
Víte, co je to salsiccia? Jde o specifický italský produkt, obvykle ne zcela přesně označovaný jako syrová klobása. Poradíme, jak ji využít v kuchyni.
Petr Havel
4. 8. 2022
Povinná evidence domácí drůbeže je nepřijatelná napříč EU. Platit nebude
Komentář
V Evropské unii už od roku 2016 platí povinnost registrovat chovy drůbeže, a to i ty dvorkové. Zatím platí výjimka, ale na stole je zpřísnění uvedených pravidel. Platit by ale nemělo.
Petr Havel
21. 7. 2022
Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém?
Fungování imunitního systému lidského těla je nesmírně složité. Jeho úkolem je bránit organismus před infekcemi i patogeny a nevyvážený životní styl může jeho práci pořádně ztížit. Jak lze podpořit správnou funkci imunitního systému a které vitamíny a jiné látky jsou v tom dobrými pomocníky?
Kateřina M. Košutová
7. 7. 2022
Vyřazení masa z jídelníčku aneb Proč někteří vegetariáni jedí špatně
Nejíst maso a živočišné produkty neznamená nahrazovat je jen průmyslově zpracovanými potravinami. Přesto se i takto lidé stravují. Někteří (skutečně jen někteří) vegetariáni či vegani se na sociálních sítích podporují v naprostých nesmyslech.
Kateřina Čepelíková
23. 5. 2022
Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření
Mytí masa před vařením je častý zvyk – a chyba, zejména u drůbeže, říkají odborníci. Dokazují to mimo jiné i výzkumy, aktuálně vědci měřili kontaminaci v kuchyni a porovnávali rozdíly v případě umytí a neumytí masa. Velmi důležitá je osobní hygiena při přípravě jídla, ukazují výsledky.
Petr Havel
11. 5. 2022
Loňský rok byl noční můra. Z ceny masa si nejvíc ukrojí maloobchod, říká šéf chovatelů prasat
Rozhovor
ROZHOVOR – Drahé krmivo, energie i doprava. To vše se promítá do rostoucích cen potravin v supermarketech. Podle Jana Stibala, ředitele Svazu chovatelů prasat, mohou za vyšší cenu masa i marže obchodních řetězců, které za posledních devět let výrazně vzrostly.
Redakce
2. 5. 2022
Masový vývar potřebuje maso, kosti a čas. V kostce není ani jedno
V restauracích i školních jídelnách chybí kvalitní vývary. Stejně jako pro většinu potravinářských produktů platí i pro vývary, že se jejich složení, a tím i kvalita a množství možného příjmu hodnotných látek z těchto produktů zásadně liší.
Petr Havel
8. 4. 2022
Maso bez zabíjení zvířat
Kultivované maso je maso, kvůli kterému neumírají živí tvorové. Na jeho počátku stojí sice buňky zvířat, ty se ale dále dělí a poskytují stále nový materiál pro další zpracování. Česká firma vyvíjí alternativu tohoto masa z laboratoře se strukturou vhodnou pro hamburger i steak.
Lenka Krbcová
18. 3. 2022
Kam porostou ceny masa
Komentář
KOMENTÁŘ – Jako jiné potraviny a komodity, také ceny masa kvůli válce na Ukrajině výrazně vzrostou. V Evropě už se to děje. V ČR zatím některé maloobchody změny nezohledňují, je to však jen otázka času.
Petr Havel
16. 3. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
Jak správně rozmrazovat maso? Dva dny v lednici
Maso z mrazáku lidé často rozmrazují na lince při pokojové teplotě, nebo ho nechají pod tekoucí vodou, aby dostatečně povolilo. Takhle se ale v mase množí bakterie a unikají z něj lehce stravitelné bílkoviny. Jak tedy maso rozmrazovat správně?
Kateřina Čepelíková
13. 1. 2022
Masové kuličky z IKEA si nově objednáte online. Za půl hodiny je máte doma
Oblíbené švédské kuličky z IKEA je nově možné objednávat prostřednictvím aplikace či webu dovozové služby Wolt. Ve středoevropském regionu půjde o první spolupráci společností, které obě mají skandinávské kořeny.
Kateřina Čepelíková
12. 1. 2022
Bůčková pomazánka je klenot rodinné firmy
Petr Mančík proměnil koníčka v živnost. Vyučený kovář a bývalý řidič kamionu vždy rád připravoval pomazánky a masové speciality pro své blízké. Nyní je profesionálním výrobcem oceňovaných pomazánek, paštik a trhaného masa.
Redakce
6. 1. 2022
Co Komerční banka neví o kaprech
Komentář
KOMENTÁŘ – Komerční banka vypustila do světa reklamní kampaň, v níž se pokouší o jakousi společenskou osvětu. Její apel na omezení konzumace kaprů je plný nepravd a neznalostí.
Petr Havel
23. 12. 2021
Český výrobce používá unikátní obal na mleté maso: prodlužuje trvanlivost a šetří plasty
Masozávod Maso Uzeniny Polička investoval dvacet milionů korun do baličky, jaká v Česku nemá konkurenci. Je jediná svého druhu a umí to, co jiné nezvládnou: vakuované mleté maso. Z investice profituje výrobce i zákazník.
Kateřina Čepelíková
22. 12. 2021
Prvně jim všechen hovězí vývar zkysl, dnes má chovatel značku kvality
Rodinný statek Naše hospodářství ve východočeských Osicích se specializuje hlavně na produkci vyzrálého hovězího masa. Z vlastního hovězího také vaří pomalu tažený vývar, za který získali značku Regionální potravina.
Redakce
18. 12. 2021
Online tržiště s vepřovým masem: prodává jen větší balení, zato 100% české za výhodnou cenu
Projekt na podporu českého vepřového je výhodný pro chovatele i spotřebitele. Online řeznictví Naši zemědělci chce podat pomocnou ruku českým zemědělcům a kvalitnímu masu. Vyplatit se může i zákazníkům.
Petr Havel
15. 12. 2021
Mrazení masa: Jaké maso nesmí do mrazáku?
Jste zvyklí nakupovat čerstvé maso a následně si ho doma v mrazničce zamrazit? Tak to neděláte dobře. Šéf svazu zpracovatelů masa Radek Slanec vám prozradí, proč.
Kateřina Čepelíková
14. 12. 2021
1
–
30
/
250
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji