největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
maso
maso
31
–
60
/
250
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Jsem šťastný řezník, říká někdejší student filozofie. Prodává maso i hotovky ve sklenici
„Řeznictví je dřina, ale krásná,“ tvrdí Zdeněk Absolon. Rodina vlastní malé řeznictví v pražském Braníku. Vedle masa a uzenin nabízí také hotové pokrmy zavařené ve sklenici. V sortimentu má české klasiky od rajské omáčky po selský hovězí guláš. Ten se může chlubit oceněním Regionální potravina pro rok 2020 a byl zařazen do Příběhů regionálních potravin.
Redakce
23. 11. 2021
Makro předělalo téměř všechna oddělení masa a ryb. Změny stály 27 milionů
Aktualita
Řetězec Makro na svých prodejnách zrekonstruoval oddělení, v jejichž nabídce má dlouhodobě pestrý a kvalitní sortiment. Prodej masa a ryb dostal moderní kabát, který potěší zákazníky a usnadní výběr i nakupování.
Redakce
5. 11. 2021
Co zákazník nevidí: maso bourá automat, rozbíječ vzduchu likviduje bubliny v párku
Jsou to pozitivní vychytávky. Zpracovatelé masa přicházejí s řadou novinek, které se starají o mikrobiální čistotu masa i masných výrobků. Ať už jde o použití UV lampy, nebo stroje, který skenuje maso, aby ho co nejlépe nakrájel.
Kateřina Čepelíková
4. 11. 2021
Prodejna roku: Nejlepší řeznictví v ČR
Aktualita
Tajní zákazníci a odborná porota hodnotili řeznictví a uzenářství v České republice. Posuzovali nabídku prodejen, hygienu i úroveň personálu.
Lenka Krbcová
10. 10. 2021
Veterináři stahují vepřové mleté z Lidlu. Jsou v něm antibiotika
Aktualita
Laboratorní nález v mletém vepřovém mase z Lidlu odhalil nadlimitní obsah antibiotik. Máte-li takové maso doma, nekonzumujte ho.
Redakce
7. 10. 2021
Recept, jak na dokonalý domácí burger
Základem oblíbeného letního pokrmu je kvalitní maso. K tomu pak stačí znát základní postup a pár triků pro perfektní výsledek.
Redakce
20. 8. 2021
Inspektoři radí, nač si dávat pozor při koupi masných výrobků během léta
Při kontrole masných výrobků na farmářském trhu v Praze veterináři neodhalili žádné zásadní prohřešky, ale zdůraznili, že léto je obdobím nejčastějších kontrol. V čem prodejci mnohdy chybují?
Kateřina Čepelíková
2. 8. 2021
Recepty: Grilovat nemusíme jen plátek krkovičky
Už vás nebaví stále grilovat jen plátky masa a k tomu podávat klasický salát a pečivo? Zkoušeli jste třeba grilovat papriku s ovčím sýrem nebo jehněčí na jehle s chlebovou plackou? Přinášíme recepty na barevnější pokrmy.
Redakce
28. 6. 2021
Farma Dráb: konzervy podle receptur z časů Rakouska-Uherska, ale v barvách trikolory
Prodávají třeba „starou krávu“ nebo „českou svini“, což je ovšem hovězí a vepřové ve vlastní šťávě. Biofarma Dráb z Dolního Bezděkova na Kladensku chová vlastní dobytek a vyrábí masné produkty a konzervy. S pomocí moderních technologií, avšak podle tradičních receptur.
Petr Havel
28. 6. 2021
Jak na trhané vepřové a hovězí maso
Trhané maso není jen natrhané upečené maso. Jde o speciálně vybraný kus masa, který se velmi dlouho peče na grilu. Nevybírejte ty nejlibovější kousky a dejte na naše rady. Skvěle si pochutnáte.
Redakce
25. 6. 2021
Česká firma vyvíjí maso v laboratoři. Z jediné buňky vyroste kráva za dva měsíce
Český startup Bene Meat Technologies (BMT) jako první ve střední a východní Evropě vyvíjí technologii produkce tzv. kultivovaného masa v průmyslovém měřítku. Vývoj se daří, ale český steak bez poražené krávy si zatím neobjednáme.
Petr Havel
28. 5. 2021
Rodinná farma Zelenka: Kvalitní krůtí maso skutečně od vidlí po vidličku
Rodinná firma se již více než 25 let specializuje na chov a zpracování krůt. O zvířata se tu starají od jejich prvního dne života až do porážky a vědí o nich všechno. I proto si mohou dovolit ručit za kvalitu masa i dalších zpracovaných produktů.
Petr Havel
26. 5. 2021
Kdy je označení Česká potravina správně a kdy špatně
Aktualita
Maso jen ze zvířat skutečně narozených a chovaných v ČR, u nezpracovaných potravin 100% český původ, u zpracovaných potravin jen malý podíl nenahraditelných zahraničních surovin. To jsou nová zpřísněná pravidla pro označování logem Česká potravina.
Lenka Krbcová
21. 5. 2021
Co říká barva o mase a proč si dát pozor u řezníka, co na něj svítí fialově
Chcete vědět, jak moc je maso čerstvé a jak zvíře žilo? Sledujte jeho barvu. Pro zachování „čerstvého“ zabarvení masa se používají různé metody, triky a technologie. Odborníci je popisují a poradí také, na jaké barvy masa si dát pozor.
Lenka Krbcová
20. 4. 2021
Domácí paštika vyjde levně
Paštiky se dají koupit v mnoha variantách a v různé kvalitě. Klasikou je vepřová játrová paštika. Domácí příprava se řídí heslem „méně je více“. Vyzkoušejte recepty od českých sedláků.
Petr Havel
26. 3. 2021
Maso plné vody. Kdo nás šidí?
Možná se vám to také někdy stalo. Maso při kuchyňské úpravě pouští velké množství vody, přesněji řečeno masové šťávy, není pak ani příliš chutné. Když jsem naměřila rekordních 270 ml tekutiny uvolněné z kila a půl vepřové plece, mé podezření padlo nejprve na prodejce. Podle odborníků je to ale jinak.
Lenka Krbcová
25. 3. 2021
Zabijačka v době epidemie? Jde to i podle pravidel
Jak nakoupit pochoutky ze zabijaček v době koronavirové krize? Jednou z možností je nabídka v podobě „motorizovaných zabijaček“. Nabízí čerstvé jitrnice po celý rok i populární dršťkovou polévku.
Petr Havel
24. 2. 2021
Vařit, péct, smažit? Nejzdravější metoda úpravy masa je…
Maso je jednou ze základních potravin. Je chutné, dokáže zasytit a patří k vynikajícím zdrojům vysoce kvalitních bílkovin a dalších důležitých živin. Různé způsoby tepelné úpravy však mohou ovlivnit jeho kvalitu i to, jak prospívá nebo škodí lidskému organismu.
Kateřina M. Košutová
22. 2. 2021
Maso z českých chovů dlouhodobě neobsahuje antibiotika
Maso „bez antibiotik“ není nic extra, jak se někdy snaží obchodníci či média naznačit, u české produkce je to naprostý standard. Opět to potvrdily výsledky kontrol veterinární správy.
Petr Havel
5. 2. 2021
Domácí příprava sušeného masa: variace na italské speciality
Bresaola, pancetta či coppa jsou italské pochoutky ze sušeného masa. Podobné lze připravit i doma. Postup podle vyzkoušeného receptu není složitý, maso i koření vyberete dle vlastní chuti a vyjde to levněji.
Petr Havel
13. 1. 2021
Sójové maso: Jak se může prodávat něco, co neexistuje?
Maso je termín, který lze používat jen v souvislosti s kosterní svalovinou savců nebo ptáků. A protože sója není ani pták, ani savec, tak se spojení „sójové maso“ nesmí používat. I tak ale v obchodech k mání je.
Kateřina Čepelíková
27. 10. 2020
Evropa rozhodla: Řízek ani steak nemusí být jen z masa
Na půdě Evropského parlamentu se v minulém týdnu rozhodovalo o názvech potravin, které by podle zpracovatelů masa měly být vymezeny výhradně pro masné produkty. Potraviny s čistě rostlinnou složkou by podle nich neměly nést názvy jako párek, steak nebo řízek.
Kateřina Čepelíková
27. 10. 2020
Zvěřina, to má být víc než jelení guláš z nejlevnějších kostek masa
Kvalitní jídlo dělá vždy kvalitní surovina. I u zvěřiny platí, že způsob usmrcení ovlivní kvalitu masa. Pokud už si zvěřinu pořídíme nebo si ji dáme v restauraci, jsou to navíc nejčastěji nejlevnější jelení kostky. Proto jídlo nenadchne a zvěřina upadá na popularitě.
Petr Havel
7. 10. 2020
Zvěřina by měla být k mání přímo z lesa a již opracovaná
Dobrá zpráva je, že dostupnost zvěřiny pro spotřebitele roste a dle všeho i dále poroste. Teď ještě dotáhnout variantu, kdy budou mít lidé možnost koupit zvěřinu přímo v místě honitby již opracovanou, tedy staženou a nahrubo naporcovanou.
Petr Havel
21. 8. 2020
IKEA představí nové švédské kuličky
Aktualita
Masové kuličky jsou spjaté s nábytkářskou společností IKEA již mnoho let. Od srpna firma přidává novou variantu – bez masa. Chutnat by prý mohly všem, vegetariánům i milovníkům masa. Pro vegany budou vhodné pouze samotné.
Redakce
16. 7. 2020
Test grilovacích specialit: které obsahují méně masa, než tvrdí?
Test
TEST – Mletá masa, čevabčiči, klobásky… Pochoutky určené ke grilování se mnohdy prodávají pod označením grilovací tyčinky, přestože zákon tento pojem nezná. Právě na ně se zaměřil aktuální test dTestu.
Redakce
15. 7. 2020
Ryby i chobotnice skladoval volně na dvoře. Majitel večerky porušil, co mohl
Aktualita
Potravinářská inspekce zjistila přes čtyři sta kilogramů mořských živočichů skladovaných na dvoře večerky ve zcela nevyhovujících podmínkách, ale i řadu dalších nedostatků.
Redakce
13. 7. 2020
Salám bez dusitanů a guláš uvařený za hodinu? Biofarma Pod Hájkem „maso umí“
Salámy pouze a jen z hovězího masa bez přídatných látek, vyzrálé hovězí maso, ze kterého se guláš uvaří za hodinu, šunka i párky v biokvalitě. Biofarma Pod Hájkem je příkladem toho, že „není maso jako maso“.
Petr Havel
24. 6. 2020
Znáte triky pravých mistrů grilu? Vyzkoušejte si to v testu
Grilování je oblíbenou letní činností mnoha Čechů. Ale dobře připravit jídlo v klasickém grilu na dřevěné uhlí vyžaduje zkušenosti a také pár zažitých omylů a spáleného, tvrdého nebo nedopečeného masa. Vyzkoušejte v našem testu, jak rozumíte grilování.
Tereza Víchová
4. 6. 2020
Víte, jaký je rozdíl mezi mletým masem a mletým polotovarem?
Receptů s mletým masem je snad nekonečně mnoho. Může být smažené, pečené, plněné, zapékané… výsledek ale vždy záleží i na kvalitě vstupní suroviny. Jak rozlišovat a zpracovávat mleté maso a jak poznat to nejlepší?
Petr Havel
20. 5. 2020
31
–
60
/
250
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji