Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
brambory
brambory
1
–
30
/
53
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
6 potravin, ze kterých získáte zdravé sacharidy a netloustne se po nich
Ve světě výživy se sacharidům mnohdy neprávem přisuzuje, že po nich člověk tloustne. Neměli bychom je však všechny házet do jednoho pytle. Kvalitní sacharidy mají v jídelníčcích své místo. Které to jsou a jak by měla skladba jídelníčku a zařazení sacharidů do stravy u běžného člověka vypadat?
Redakce
11. 1. 2021
Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu
Připravit předem a dát odležet, nebo je lepší čerstvý? Jaké do něj patří brambory a proč je důležité, kdy se loupou? Zjistili jsme u odborníků na tradiční pochoutku, co má vliv na výslednou chuť bramborového salátu.
Tereza Víchová
20. 12. 2020
Počet nových komentářů
7
Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře
Dáme sbohem mazlavým bramborovým knedlíkům a tvrdým šiškám. Pod taktovkou toho nejzkušenějšího kuchaře se vyvarujeme začátečnických chyb i zažitých nešvarů. Ode dneška už budou bramborové knedlíky jedna báseň.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2020
V Čechách máme novou turistickou atrakci. Bramboromat
Propagovat nové odrůdy svých brambor pomocí bramboromatu? A proč ne, VESA Velhartice, firma, která šlechtí a prodává nové odrůdy brambor, si na nezájem nemůže stěžovat. Bramboromat doplňuje stovkami kilogramů brambor denně.
Kateřina Čepelíková
16. 10. 2020
Nové a rané brambory nejsou totéž. A proč je někdo prodává omyté a jiný ne?
Běžně jim říkáme „nové brambory“ a jíme je především ve slupce nebo tzv. na loupačku. Jenže nové brambory jsou něco úplně jiného než hlízy s jemnou, loupající se slupkou, které tak báječně chutnají s tvarohem nebo kysanou smetanou. Jde o brambory velmi rané a jejich sklizeň u nás právě začala.
Lenka Krbcová
11. 6. 2020
Počet nových komentářů
1
Jak křupou brambůrky nebo párky, změří nový přístroj
Aktualita
Nejlepší chipsy jsou ty nejkřupavější a teď to půjde změřit. Na Mendelově univerzitě v Brně vyvinuli vědci speciální přístroj, který sleduje míru akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin.
Redakce
18. 5. 2020
V pytli s kmínem vydrží brambory i půl roku
Speciální pytel na brambory má tři vrstvy. V jedné je vložený malý sáček s přírodními výtažky z kmínové silice. Tak obal zpomaluje klíčení brambor. Zembag brání také zelenání, vysychání, hnilobě a plísni.
Petr Havel
29. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Bramborové přesňáky: tradiční placky s povidly a mákem
Přesňáky jsou plněné bramborové placky, které se v jiných regionech nazývají také „lokše“ nebo „patenty“. Vyzkoušejte tradiční kyjovský recept s povidly a mákem. Připravit si je ale můžeme i s mnoha jinými náplněmi, nasladko i naslano.
Petr Havel
3. 5. 2019
Jaké jídlo vás čeká na Kanárských ostrovech
Brambory tu prý kdysi vařili v mořské vodě. Proto je i dnes dělají tak slané, že papas arrugadas připomínají spíše pečené brambory. K nim nesmí chybět omáčka mojo. Další kanárskou specialitou, kterou je nezbytné ochutnat, je mouka připravená z upraženého obilí nazývaná gofio.
Jana Kuklová
18. 4. 2019
Počet nových komentářů
1
Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?
Aktualita
Bramborové halušky jsou hotové raz dva, pokud si je tedy koupíte jako polotovar. Vybírat můžete mezi sušenými, chlazenými nebo hluboce zmrazenými. Které jsou nejlepší, co se složení a výživových hodnot týče?
Redakce
21. 3. 2019
Jaké brambory nejíst? Staré, vysušené, zelené nebo silně naklíčené
Látka solanin se v bramborách vyskytuje přirozeně, ale její vyšší množství může vést až k otravě. Jak správně zacházet s bramborami, abyste předešli zdravotním potížím?
Redakce
14. 1. 2019
Bramborová kaše: nemixovat, ušťouchat, napařit
Jak připravit výbornou bramborou kaši a nepřipravit se přitom vařením o vitamíny? Stačí znát pár jednoduchých zásad. Vyzkoušejte náš recept na babiččinu bramborovou kaši s mlékem nebo smetanou a s cibulkou.
Petr Havel
9. 1. 2019
Počet nových komentářů
4
Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů
Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.
Petr Havel
31. 10. 2018
Počet nových komentářů
1
Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař
Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2018
Počet nových komentářů
2
Co všechno patří do guláše
Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?
Kateřina Čepelíková
11. 6. 2018
Počet nových komentářů
3
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.
Veronika Pourová
19. 3. 2018
Jak se rodí Bohemia Chips
Při výrobě chipsů se spotřebuje hodně speciálního oleje, hodně brambor, ale vůbec nejvíc se tu spotřebuje vody. Proč? Nejen to jsme jeli zjistit do výrobny Bohemia Chips v Choustníku v jižních Čechách.
Kateřina Čepelíková
26. 12. 2017
Vědci vyšlechtili zlaté brambory
Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.
Redakce
21. 12. 2017
Počet nových komentářů
1
Patří gothaj do bramborového salátu?
Salám, vejce, hrášek jsou asi tři nejspornější suroviny, pokud jde o složení vánoční klasiky. Patří do bramborového salátu? Ano, nebo nikdy?
Lenka Krbcová
21. 12. 2017
Počet nových komentářů
6
Test chipsů: Známe ty nejmastnější i ty nejškodlivější
Množství jedovatého akrylamidu, které vzniká i při výrobě brambůrků, je velmi vysoké. Které brambůrky ho obsahují nejvíce a jaké jsou přesolené? Zjišťoval dTest u devatenácti druhů chipsů.
Redakce
5. 12. 2017
Podívejte se: Z jakých brambor se stanou české chipsy
Galerie
Oškrábat, nakrájet na plátky, osmažit a zabalit. Tak snadné je vyrobit chipsy. Ale aby byly těmi nejlepšími, je třeba mít dobrý základ.
Kateřina Čepelíková
31. 10. 2017
Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily
Brambory k uskladnění patří do sklepa. Co když ho nemáme? Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné?
Tereza Víchová
10. 10. 2017
Počet nových komentářů
2
Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii
Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Jak je ale možné, že erteple během zimy bramborářům ve skladech nevyklíčí?
Kateřina Čepelíková
28. 8. 2017
Malé brambory: kdysi se zaorávaly, dnes jsou hitem
Málokdo dnes v obchodě vybírá brambory podle něčeho jiného než podle ceny, kvality slupky nebo varného typu – tedy účelu použití. Jenže abychom si skutečně pochutnali, měli bychom hledět i na odrůdy. Jaké jsou ty nej?
Kateřina Čepelíková
17. 8. 2017
Zakazuje EU hranolky? Pravda o akrylamidu
Akrylamid je přítomný v celé řadě běžně konzumovaných potravin. Evropská komise chce snížit jeho příjem pomocí vhodnějších technologických postupů. Tak ministerstvo komentuje zprávy, které se kolem „zákazu hranolků“ objevily.
Redakce
11. 8. 2017
Hranolky jsou snadný terč. Unie je chce zakázat
V Evropské unii vzniká plán na zákaz výroby hranolků. Jsou symbolem potravin s akrylamidem, tedy karcinogenní látkou.
Petr Havel
28. 7. 2017
Počet nových komentářů
15
Je potřeba vrátit bramborám jejich chuť
Když má brambora krásnou slupku a žádný strup, neznamená to ještě, že nám také bude chutnat. Jenže my pěknou slupku chceme, a tak se pro ni pěstuje celá řada odrůd. Pěstují se ale i brambory pro chuť?
Kateřina Čepelíková
25. 7. 2017
Počet nových komentářů
1
Smažené hranolky skoro bez tuku? Jde to
Usmažit domácí hranolky v oleji, a přesto nemít výčitky svědomí? Proč ne, když víte, jak hranolky předpřipravit. Nenasají pak tolik tuku, který bývá zejména v letním období velkým strašákem.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2017
Taky děláte bramborovou kaši špatně?
Připravit dobrou bramborovou kaši je velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami. Kaši jemnou jako samet jsme připravovali s Ivanem Vodochodským. Dvoufázově a bez mixéru.
Kateřina Čepelíková
21. 6. 2017
Počet nových komentářů
74
Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?
Používáme oba výrazy pro stejnou pochutinu, ale ve skutečnosti chipsy nejsou brambůrky a brambůrky nejsou chipsy. Sám výrobce vysvětlí ty nejzásadnější rozdíly.
Redakce
30. 9. 2016
Počet nových komentářů
9
1
–
30
/
53
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji