Hlavní navigace

brambory

Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky

Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.

Veronika Pourová

19. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak se rodí Bohemia Chips

Při výrobě chipsů se spotřebuje hodně speciálního oleje, hodně brambor, ale vůbec nejvíc se tu spotřebuje vody. Proč? Nejen to jsme jeli zjistit do výrobny Bohemia Chips v Choustníku v jižních Čechách.

Kateřina Čepelíková

26. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Vědci vyšlechtili zlaté brambory

Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.

Redakce

21. 12. 2017 16:22
Doba čtení: 2 minuty

Patří gothaj do bramborového salátu?

Salám, vejce, hrášek jsou asi tři nejspornější suroviny, pokud jde o složení vánoční klasiky. Patří do bramborového salátu? Ano, nebo nikdy?

Lenka Krbcová

21. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test chipsů: Známe ty nejmastnější i ty nejškodlivější

Množství jedovatého akrylamidu, které vzniká i při výrobě brambůrků, je velmi vysoké. Které brambůrky ho obsahují nejvíce a jaké jsou přesolené? Zjišťoval dTest u devatenácti druhů chipsů.

Redakce

5. 12. 2017 15:00
Doba čtení: 5 minut

Podívejte se: Z jakých brambor se stanou české chipsy

Oškrábat, nakrájet na plátky, osmažit a zabalit. Tak snadné je vyrobit chipsy. Ale aby byly těmi nejlepšími, je třeba mít dobrý základ.

Kateřina Čepelíková

31. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Brambory k uskladnění patří do sklepa. Co když ho nemáme? Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné?

Tereza Víchová

10. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii

Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Jak je ale možné, že erteple během zimy bramborářům ve skladech nevyklíčí?

Kateřina Čepelíková

28. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Malé brambory: kdysi se zaorávaly, dnes jsou hitem

Málokdo dnes v obchodě vybírá brambory podle něčeho jiného než podle ceny, kvality slupky nebo varného typu – tedy účelu použití. Jenže abychom si skutečně pochutnali, měli bychom hledět i na odrůdy. Jaké jsou ty nej?

Kateřina Čepelíková

17. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zakazuje EU hranolky? Pravda o akrylamidu

Akrylamid je přítomný v celé řadě běžně konzumovaných potravin. Evropská komise chce snížit jeho příjem pomocí vhodnějších technologických postupů. Tak ministerstvo komentuje zprávy, které se kolem „zákazu hranolků“ objevily.

Redakce

11. 8. 2017 8:00
Doba čtení: 2 minuty

Hranolky jsou snadný terč. Unie je chce zakázat

V Evropské unii vzniká plán na zákaz výroby hranolků. Jsou symbolem potravin s akrylamidem, tedy karcinogenní látkou.

Petr Havel

28. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Je potřeba vrátit bramborám jejich chuť

Když má brambora krásnou slupku a žádný strup, neznamená to ještě, že nám také bude chutnat. Jenže my pěknou slupku chceme, a tak se pro ni pěstuje celá řada odrůd. Pěstují se ale i brambory pro chuť?

Kateřina Čepelíková

25. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Smažené hranolky skoro bez tuku? Jde to

Usmažit domácí hranolky v oleji, a přesto nemít výčitky svědomí? Proč ne, když víte, jak hranolky předpřipravit. Nenasají pak tolik tuku, který bývá zejména v letním období velkým strašákem.

Kateřina Čepelíková

10. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Taky děláte bramborovou kaši špatně?

Připravit dobrou bramborovou kaši je velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami. Kaši jemnou jako samet jsme připravovali s Ivanem Vodochodským. Dvoufázově a bez mixéru.

Kateřina Čepelíková

21. 6. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?

Používáme oba výrazy pro stejnou pochutinu, ale ve skutečnosti chipsy nejsou brambůrky a brambůrky nejsou chipsy. Sám výrobce vysvětlí ty nejzásadnější rozdíly.

Redakce

30. 9. 2016 15:00
Doba čtení: 3 minuty

Ideální brambora pro pečení jacket potato? Velká a škrobovitá

Jacket potato je v Británii stejně populární jako legendární fish and chips. Recept na tuhle klasiku má svá pravidla a liší se od ostatních pečených brambor, jak se dělají jinde ve světě.

Jana Zlámalová

7. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

DJ, který v Karlíně připravuje kanadskou specialitu poutine

Za oceánem, kde od svých jedenácti let bydlel, ho živila hudba. Po návratu do Čech začal prodávat hranolky. Ale ne jen tak ledajaké. Jde o speciální kanadskou recepturu, které dominuje na zakázku dělaný sýr a omáčka.

Kateřina Čepelíková

4. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bramboračka – polévka, která nasytí, ale netloustne se po ní

Recept na bramborovou polévku těží z minima maximum. Vařené brambory mají oproti chlebu jen čtvrtinu kalorií a v porovnání s pšenicí obsahují jen pět procent tuku.

Petr Havel

29. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Hranolky v McDonald's se stříkají cukrem

Hranolky pro český McDonald's jsou dílem polského závodu Farm Frites. Jak taková výroba probíhá a proč se hranolky stříkají hroznovým cukrem?

Kateřina Čepelíková

5. 1. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Brambory podraží. Přesto je jezte

Stane se z brambor luxusní příloha pro movitější? Byla by to velká škoda. Přestože kvůli suchu a neúrodě jejich cena pravděpodobně stoupne, nezatracujte je. Brambory za to stojí.

Petr Havel

20. 8. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

Brambory jsou prý nejpokornější potravina. A naprosto univerzální. Obsahují hromadu pro člověka přínosných látek. Bohužel do nich pronikají i pesticidy a další prostředky pro ošetření zeleniny.

Kristina Vacková

29. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Brambory na Vysočině rostou buď z kopce, nebo do kopce

Pěstování brambor na Vysočině je prý docela věda, tak jsme to jeli okouknout. Jak se brambory sklízí, třídí, myjí, skladují a balí? A co se dělá s fialovými bramborami, které nikdo nechce?

Kateřina Čepelíková

9. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Bramborák (téměř) stokrát jinak

Brambory jsou oproti loňsku levnější, a nejen to je dobrý důvod udělat si bramborák.

Petr Havel

4. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pečicí papír snižuje tvorbu akrylamidu

Akrylamid vzniká hojně při pečení či smažení. Většina potravin však obsahuje tuto rizikovou látku jen v zanedbatelném množství. Hlavním zdrojem jsou pak brambůrky a hranolky.

Petr Havel

28. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Největším škůdcem brambor je maloobchod

Kontroly mluví jasně: ke ztrátě kvality brambor dochází zejména v maloobchodě. Bramboráři chystají projekt, který umožní sledovat brambory z pole až do krámu a snad přispěje k nápravě.

Petr Havel

13. 11. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Česká rajčata ničí nový škůdce

Nebezpečný škůdce rajčat doputoval až do ČR. Pro pěstitele představuje makadlovka Tuta absoluta sníženou úrodu a pro zákazníky nevábná rajčata. V obchodech by se správně objevit neměla.

Lenka Krbcová

29. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Geneticky modifikovaná kukuřice je v ČR na ústupu

V České republice se letos vypěstuje méně geneticky modifikované kukuřice než v minulém roce. To platí i pro celou EU, na rozdíl od ostatních zemí světa.

Lenka Krbcová

5. 8. 2013 13:11
Doba čtení: 2 minuty

Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté

Celý brambor je jedovatý, ovšem kromě hlíz. Ty mají naopak skvělé vlastnosti, uplatní se v přírodní léčbě i kosmetice. Jen pozor – zelené nebo přehnojené hlízy brambor jsou nebezpečné.

Simona Procházková

18. 7. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Test bramborových knedlíků: domácí recept to natřel útočné zbrani

Vyplatí se koupit hotový knedlík nebo domácí ničím nenahradíte? Jak se to vezme. Nejbramborovější je domácí, zbytečně nejžlutější knedlík z prášku a hotovka není vždycky k zahození.

Kateřina Čepelíková

27. 5. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nejde tu jen o brambůrky: konečně se sází na český patriotismus

Chipsy z českých brambor? Dokonce víte, z které farmy. Zákazníci začínají preferovat jasný původ a tuzemské suroviny a výrobci se učí s tím pracovat. Farmářské chipsy jsou příkladem.

Petr Havel

24. 5. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut