největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
brambory
brambory
31
–
60
/
68
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.
Veronika Pourová
19. 3. 2018
Jak se rodí Bohemia Chips
Při výrobě chipsů se spotřebuje hodně speciálního oleje, hodně brambor, ale vůbec nejvíc se tu spotřebuje vody. Proč? Nejen to jsme jeli zjistit do výrobny Bohemia Chips v Choustníku v jižních Čechách.
Kateřina Čepelíková
26. 12. 2017
Vědci vyšlechtili zlaté brambory
Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.
Redakce
21. 12. 2017
Patří gothaj do bramborového salátu?
Salám, vejce, hrášek jsou asi tři nejspornější suroviny, pokud jde o složení vánoční klasiky. Patří do bramborového salátu? Ano, nebo nikdy?
Lenka Krbcová
21. 12. 2017
Test chipsů: Známe ty nejmastnější i ty nejškodlivější
Množství jedovatého akrylamidu, které vzniká i při výrobě brambůrků, je velmi vysoké. Které brambůrky ho obsahují nejvíce a jaké jsou přesolené? Zjišťoval dTest u devatenácti druhů chipsů.
Redakce
5. 12. 2017
Podívejte se: Z jakých brambor se stanou české chipsy
Galerie
Oškrábat, nakrájet na plátky, osmažit a zabalit. Tak snadné je vyrobit chipsy. Ale aby byly těmi nejlepšími, je třeba mít dobrý základ.
Kateřina Čepelíková
31. 10. 2017
Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily
Brambory k uskladnění patří do sklepa. Co když ho nemáme? Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné?
Tereza Víchová
10. 10. 2017
Čím to, že prodejcům brambory neklíčí? Využívají chemii
Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Jak je ale možné, že erteple během zimy bramborářům ve skladech nevyklíčí?
Kateřina Čepelíková
28. 8. 2017
Malé brambory: kdysi se zaorávaly, dnes jsou hitem
Málokdo dnes v obchodě vybírá brambory podle něčeho jiného než podle ceny, kvality slupky nebo varného typu – tedy účelu použití. Jenže abychom si skutečně pochutnali, měli bychom hledět i na odrůdy. Jaké jsou ty nej?
Kateřina Čepelíková
17. 8. 2017
Zakazuje EU hranolky? Pravda o akrylamidu
Akrylamid je přítomný v celé řadě běžně konzumovaných potravin. Evropská komise chce snížit jeho příjem pomocí vhodnějších technologických postupů. Tak ministerstvo komentuje zprávy, které se kolem „zákazu hranolků“ objevily.
Redakce
11. 8. 2017
Hranolky jsou snadný terč. Unie je chce zakázat
V Evropské unii vzniká plán na zákaz výroby hranolků. Jsou symbolem potravin s akrylamidem, tedy karcinogenní látkou.
Petr Havel
28. 7. 2017
Je potřeba vrátit bramborám jejich chuť
Když má brambora krásnou slupku a žádný strup, neznamená to ještě, že nám také bude chutnat. Jenže my pěknou slupku chceme, a tak se pro ni pěstuje celá řada odrůd. Pěstují se ale i brambory pro chuť?
Kateřina Čepelíková
25. 7. 2017
Smažené hranolky skoro bez tuku? Jde to
Usmažit domácí hranolky v oleji, a přesto nemít výčitky svědomí? Proč ne, když víte, jak hranolky předpřipravit. Nenasají pak tolik tuku, který bývá zejména v letním období velkým strašákem.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2017
Taky děláte bramborovou kaši špatně?
Připravit dobrou bramborovou kaši je velký kumšt. Rozhodně nestačí jen oloupat brambory, uvařit je a rozmixovat v mixéru či metličkami. Kaši jemnou jako samet jsme připravovali s Ivanem Vodochodským. Dvoufázově a bez mixéru.
Kateřina Čepelíková
21. 6. 2017
Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?
Používáme oba výrazy pro stejnou pochutinu, ale ve skutečnosti chipsy nejsou brambůrky a brambůrky nejsou chipsy. Sám výrobce vysvětlí ty nejzásadnější rozdíly.
Redakce
30. 9. 2016
Ideální brambora pro pečení jacket potato? Velká a škrobovitá
Jacket potato je v Británii stejně populární jako legendární fish and chips. Recept na tuhle klasiku má svá pravidla a liší se od ostatních pečených brambor, jak se dělají jinde ve světě.
Jana Kuklová
7. 9. 2016
DJ, který v Karlíně připravuje kanadskou specialitu poutine
Rozhovor
Za oceánem, kde od svých jedenácti let bydlel, ho živila hudba. Po návratu do Čech začal prodávat hranolky. Ale ne jen tak ledajaké. Jde o speciální kanadskou recepturu, které dominuje na zakázku dělaný sýr a omáčka.
Kateřina Čepelíková
4. 3. 2016
Bramboračka – polévka, která nasytí, ale netloustne se po ní
Recept na bramborovou polévku těží z minima maximum. Vařené brambory mají oproti chlebu jen čtvrtinu kalorií a v porovnání s pšenicí obsahují jen pět procent tuku.
Petr Havel
29. 1. 2016
Hranolky v McDonald's se stříkají cukrem
Hranolky pro český McDonald's jsou dílem polského závodu Farm Frites. Jak taková výroba probíhá a proč se hranolky stříkají hroznovým cukrem?
Kateřina Čepelíková
5. 1. 2016
Brambory podraží. Přesto je jezte
Stane se z brambor luxusní příloha pro movitější? Byla by to velká škoda. Přestože kvůli suchu a neúrodě jejich cena pravděpodobně stoupne, nezatracujte je. Brambory za to stojí.
Petr Havel
20. 8. 2015
(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
Brambory jsou prý nejpokornější potravina. A naprosto univerzální. Obsahují hromadu pro člověka přínosných látek. Bohužel do nich pronikají i pesticidy a další prostředky pro ošetření zeleniny.
Kristina Vacková
29. 4. 2015
Brambory na Vysočině rostou buď z kopce, nebo do kopce
Pěstování brambor na Vysočině je prý docela věda, tak jsme to jeli okouknout. Jak se brambory sklízí, třídí, myjí, skladují a balí? A co se dělá s fialovými bramborami, které nikdo nechce?
Kateřina Čepelíková
9. 10. 2014
Bramborák (téměř) stokrát jinak
Brambory jsou oproti loňsku levnější, a nejen to je dobrý důvod udělat si bramborák.
Petr Havel
4. 9. 2014
Pečicí papír snižuje tvorbu akrylamidu
Akrylamid vzniká hojně při pečení či smažení. Většina potravin však obsahuje tuto rizikovou látku jen v zanedbatelném množství. Hlavním zdrojem jsou pak brambůrky a hranolky.
Petr Havel
28. 11. 2013
Největším škůdcem brambor je maloobchod
Kontroly mluví jasně: ke ztrátě kvality brambor dochází zejména v maloobchodě. Bramboráři chystají projekt, který umožní sledovat brambory z pole až do krámu a snad přispěje k nápravě.
Petr Havel
13. 11. 2013
Česká rajčata ničí nový škůdce
Nebezpečný škůdce rajčat doputoval až do ČR. Pro pěstitele představuje makadlovka Tuta absoluta sníženou úrodu a pro zákazníky nevábná rajčata. V obchodech by se správně objevit neměla.
Lenka Krbcová
29. 8. 2013
Geneticky modifikovaná kukuřice je v ČR na ústupu
Aktualita
V České republice se letos vypěstuje méně geneticky modifikované kukuřice než v minulém roce. To platí i pro celou EU, na rozdíl od ostatních zemí světa.
Lenka Krbcová
5. 8. 2013
Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté
Celý brambor je jedovatý, ovšem kromě hlíz. Ty mají naopak skvělé vlastnosti, uplatní se v přírodní léčbě i kosmetice. Jen pozor – zelené nebo přehnojené hlízy brambor jsou nebezpečné.
Simona Procházková
18. 7. 2013
Test bramborových knedlíků: domácí recept to natřel útočné zbrani
Vyplatí se koupit hotový knedlík nebo domácí ničím nenahradíte? Jak se to vezme. Nejbramborovější je domácí, zbytečně nejžlutější knedlík z prášku a hotovka není vždycky k zahození.
Kateřina Čepelíková
27. 5. 2013
Nejde tu jen o brambůrky: konečně se sází na český patriotismus
Chipsy z českých brambor? Dokonce víte, z které farmy. Zákazníci začínají preferovat jasný původ a tuzemské suroviny a výrobci se učí s tím pracovat. Farmářské chipsy jsou příkladem.
Petr Havel
24. 5. 2013
31
–
60
/
68
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Nutriční terapeutka vysvětluje, kolik jíst příloh
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji