Hlavní navigace

Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dáme sbohem mazlavým bramborovým knedlíkům a tvrdým šiškám. Pod taktovkou toho nejzkušenějšího kuchaře se vyvarujeme začátečnických chyb i zažitých nešvarů. Ode dneška už budou bramborové knedlíky jedna báseň.

Jednou je těsto řídké až běda, jindy, po řádném zahuštění, sice knedle drží, ale po uvaření jsou tvrdé jak štolverk. Někdy se těsto srazí, podruhé je oslizlé. Jaká jsou nejdůležitější pravidla pro přípravu bramborového knedlíku, který se vám vždycky povede?

Co se dozvíte v článku
  1. Tipy, jak na nejlepší bramborový knedlík
  2. Umíchat: důležité suroviny
  3. I s tvarem si lze hrát: šiška, nebo věž?
  4. Uvařit: ve vodě, nebo na páře?
  5. A servírovat…

Tipy, jak na nejlepší bramborový knedlík

  • Připravujeme ho z brambor, nikdy ne z připravené směsi.
  • Typ brambor není tak podstatný.
  • Zásadní je uvařit brambory ve slupce, a to do poloměkka, ideálně den předem.
  • Ještě horké brambory oloupeme a necháme dokonale vychladnout, nejlépe do druhého dne.
  • Do těsta vždy patří vejce a sůl.
  • Zkuste knedlíky připravit na páře, budou méně oslizlé.

Pojďme se na postup přípravy bramborového knedlíku podívat podrobněji. Jak na to?

Umíchat: důležité suroviny

Základem jsou brambory vařené ve slupce

Na pravý domácí knedlík s jemnou strukturou brambor, který se rozplývá na jazyku, potřebujeme hlavně brambory. Žádnou bramborovou kaši v prášku nebo knedlíky v prášku. Brambory.

„Kvalitní brambory jsou sice základ, ale ještě důležitější je umět je správně uvařit. Není až tak podstatné, zda použijete brambory typu A, nebo C, podstatné je vařit je ve slupce, a to do poloměkka. Určitě je nevařte oloupané a tak dlouho jako na přílohu nebo na kaši,“ varuje Petr Kosiner z firmy Knedlíky Láznička, který vydal Velkou knedlíkovou kuchařku. Z oloupaných brambor by se během varu vytrácel škrob, který potřebujeme v bramborách zachovat pro soudržnost celého knedlíku.

Po uvaření je třeba ještě horké brambory oloupat a nechat je vychladnout do druhého dne. „Kdybyste bramborové knedlíky připravovali z teplých brambor nebo z čerstvě uvařených, tak by vám začalo těsto řídnout a vy byste ho museli neustále zahušťovat, výsledné knedlíky by byly tuhé,“ upozorňuje Petr Kosiner.

Galerie: Velká knedlíková kuchařka

Vychladlé brambory strouháme na jemném struhadle. Právě dokonale vystydlé ve slupce vařené brambory si zachovají pevnou strukturu nastrouhaných vláken, která v knedlících nebude působit jako jednolitá blátivá hmota.

Zahustit moukou nebo škrobem

„Někdo na zahuštění dává hrubou mouku, někdo hrubou krupici, já přidávám krupičku, aby byl knedlík jemný a zároveň byla vidět struktura strouhaných brambor,“ přidává další radu Petr Kosiner.

Pokud vám během procesu zahušťování došla mouka a vy máte pocit, že by knedlík potřeboval ještě zahustit, nebojte se použít bramborový škrob. Hodit se vám bude také v případě, že jsou brambory po uvaření vodnaté, což se může stát, i když použijete varný typ A – tzv. salátové.

Bez vajíčka ani ránu

Celá řada velkovýrobců nepřidává do knedlíků vejce žádné, někdo v domácích podmínkách přidává jen na zjemnění žloutek, ale nic nezkazíte ani jedním celým vejcem.

„Vajíčko funguje v knedlících jako pojivo, docela určitě na něj při přípravě těsta na bramborový knedlík nesmíte zapomenout,“ upozorňuje Petr Kosiner, který farmářská vajíčka používá i do svých knedlíků. Na kilo brambor si vyšetřete jedno vajíčko.

Sůl!

„Když někdo vaří brambory ve slupce, tak vodu osolí, to však neznamená, že už pak nemusí osolit těsto. Knedlíky by totiž byly bez chuti,“ doplňuje další důležitou ingredienci Petr Kosiner.

I s tvarem si lze hrát: šiška, nebo věž?

Smíchané těsto na klasické bramborové knedlíky se obvykle vyválí do šišek o průměru cca čtyř až pěti centimetrů. Délka záleží zejména na průměru vašeho největšího hrnce, v němž budete dále knedlíky připravovat.

„Ale klidně si můžete uválet drobné kuličky nebo malé bramborové šišky, anebo, abyste to měli doma jako v luxusní restauraci, si můžete uvařit třistagramové šišky, které po uvaření rozříznete nakoso a na talíři postavíte jako dvě věže vedle sebe,“ popisuje Petr Kosiner možnosti, jak vzhledově osvěžit klasickou přílohu.

Uvařit: ve vodě, nebo na páře?

Přestože je v našich končinách asi nejběžnější knedlíky vhazovat do horké osolené vody, Petr Kosiner je ve své firmě napařuje: „Mám je tak raději. Knedlíky vařené ve vodě jsou na povrchu oslizlejší a mají i jinou strukturu.“

Jsou ale knedlíky bramborového typu, které na páru dát nemůžete – var je u nich jednou z naprosto nezbytných „ingrediencí“. Jde například o bramborový knedlík Kloss. (O tomto bavorském knedlíku si více přečtete v dalším dílu seriálu Budiž knedlík!)

Vaření ve vodě

Knedlík vhazujeme do horké osolené vody, klesne na dno. Aby se tam nepřilepil, vařečkou ho přizvedněte. Od chvíle, kdy vyplave na hladinu, začneme počítat. „Vaříme ho minimálně patnáct až dvacet minut,“ radí Petr Kosiner.

Vaření v páře

Na pařáček (do hrnce s horkou vodou) dáme knedlíky – lze je předtím zabalit i do utěrky. Propaříme patnáct až dvacet minut. „Jestli jsou knedlíky hotové, zjistíte stejným způsobem, jako když pečete buchtu, knedlík propíchnete špejlí. Pokud vám těsto zůstane na špejli, knedlík bude potřebovat ještě pár minut v horku,“ radí Petr Kosiner.

A servírovat…

Hotové bramborové knedlíky nemusíte po uvaření propichovat, můžete je rovnou krájet – buď kráječem na knedlíky, nebo nití, nebo rovnou servírovat.

A jaká úskalí přináší příprava a var houskových knedlíků? Dozvíte se v dalším dílu seriálu Budiž knedlík!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).