Hlavní navigace

Elektronické cigarety mohou způsobit otok plic, přispívají i ke vzniku rakoviny

23. 1. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Oblíbená je už mezi staršími školáky, ale zdraví rozhodně neprospívá. Před vapováním elektronických cigaret s tekutou náplní lékaři opakovaně varují. Vzniká na nich závislost, způsobují zánět sliznice, přispívají ke vzniku rakoviny a zaznamenán byl také akutní otok plic, při kterém skončil pacient na plicním ventilátoru.

Dopady kouření elektronických cigaret nejnověji popsal přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Koblížek. A to na případech, se kterými se u uživatelů elektronických cigaret s tekutou náplní setkává v praxi.

„Velké populační studie popisující dopad dlouhodobého používání e-cigaret na zdraví u dospělých a dětí zatím nejsou k dispozici, ale na základě našich zkušeností s léčbou plicních onemocnění a na základě prvních dat ze zahraničních výzkumů víme, že hrozí podráždění, zánět sliznice a po delší době i vznik nádorových onemocnění,“ říká plicní lékař.

Vapování dráždí sliznice

Jak je ale poškození zdraví možné, když se elektronická cigareta zvaná též e-liquid obejde bez spalování tabáku, jehož kouř se považuje za největší zdroj škodlivin? Jednoduše proto, že tekuté náplně elektronických cigaret rovněž obsahují škodlivé látky. Roztok tvoří látky vonné, rozpustné v tucích, či barviva. Základem jsou většinou propylenglykol, glycerin či voda.

Podle lékařů minimálně část obsahu liquidů vede ke dráždění sliznic. Pokud trvá po nějakou dobu, vznikne zánět v oblasti plic a dolních dýchacích cest. Obecně se pak ví, že zánětlivé procesy, které probíhají třeba i skrytě a dlouhodobě, mohou přispívat ke vzniku různých onemocnění včetně těch onkologických.

E-cigarety způsobily otok plic

Alternativy oslabují efekt očkování

Na škodlivost alternativ poukazuje aktuálně odborný text v americkém časopise Respiratory Research. Přináší výsledky srovnání inhalace látek ze zahřívaného tabáku a elektronické cigarety s tekutou náplní, a to u myší. Ukázaly, že aerosoly z obou typů těchto alternativních zdrojů nikotinu provokují nebezpečný neinfekční zánět v oblasti dýchací soustavy, vedou k poškození plicní tkáně, a navíc snižují efekt očkování proti respiračním infekcím.

Čeští plicní lékaři již zaznamenali také vznik akutního otoku plic, který dávají do souvislosti právě s užíváním elektronických cigaret.

Otok je spojený se selháním dýchání, pacienty proto je nutné umístit na plicní ventilaci. U ní vzrůstá riziko infekce a platí, že čím déle je člověk na plicní ventilaci připojen, tím je riziko vyšší. Kvůli jedovatým látkám lékaři evidují také otravy, které vznikly při nechtěném vypitím části náplně nebo při potřísnění pokožky. Otrávenými jsou většinou malé děti. O jednom případu jsme psali zde, kdy dítě vypilo náplň do e-cigarety obsahující HHC

Užívání elektronických cigaret proto nelze řadit pod zdravější kouření. Jak pravidelně připomíná odbornice na odvykání kouření Eva Králíková, žádná zdravá dávka nikotinu neexistuje a neexistuje ani zdravé kouření. Výjimku vidí lékaři jen u lidí, kteří jsou silnými kuřáky klasických cigaret a nikotin začnou přijímat v jiných podobách. Vyhnou se tak vdechování škodlivin ze spalování tabáku, od závislosti si jen změnou formy kouření nepomůžou.

Elektronická cigareta sice neobsahuje tabák, ale hlavní závislostní látku kuřáků, tedy nikotin, většinou ano. „Uživatelé e-cigaret sice mohou zpočátku vdechovat jen menší množství, nicméně poměrně záhy jsou závislí a potřebují inhalovat větší a ještě větší množství svojí dávky nikotinu. U některých lidí dávky nikotinu při vapování vysoce překračují dávky u kuřáků klasických cigaret,“ uvádí Vladimír Koblížek. Je potřeba ovšem podotknout, že na trhu existují i varianty e-cigaret bez nikotinu.

Na trhu se objevila e-cigareta, která vydá za 120 těch běžných. Kuřákům hrozí otrava Přečtěte si také:

Na trhu se objevila e-cigareta, která vydá za 120 těch běžných. Kuřákům hrozí otrava

Jednorázové e-cigarety by měly skončit

Kvůli dopadům na zdraví a vzniku závislosti lékaři dlouhodobě volají po zákazu jednorázových elektronických cigaret. Kvůli své cenové dostupnosti (ve srovnání s klasickými cigaretami) patří mezi oblíbené už mezi žáky na základních školách. Co způsobuje užívání elektronických cigaret u dětí, dospívajících nebo u těhotných žen, odborníci zatím přesně nevědí.

Zákaz nejspíš časem postihne také příchutěTy se od loňského října už nesmí objevovat u výrobků pro kuřáky, které fungují na principu zahřívaného tabáku. U elektronických cigaret se ovšem legálně prodávají dál. Přitom právě u příchutí se diskutuje o tom, zda jejich skutečným cílem není lákat mladé, aby s užívání nikotinu začali. 

Od pondělí končí prodej nahřívaného tabáku s příchutěmi Přečtěte si také:

Od pondělí končí prodej nahřívaného tabáku s příchutěmi

„Medicínsky zdůvodnitelné je pouze použití nenabarvených a nevoňavých náplní s nikotinem, tak aby kuřák, tedy na nikotinu z klasických cigaret závislý člověk, mohl substituovat nikotin a nemusel kouřit svoje klasické cigarety, a mohl se postupně zbavit svojí závislosti,“ doplňuje Vladimír Koblížek.

Jaké jsou v alternativách rozdíly

Klasické cigarety – s tabákem a nikotinem, který se uvolňuje při hoření. Cigaretový kouř obsahuje mimo jiné těžké kovy, nitrosaminy, polycyklické aromatické uhlovodíky, dehet, oxid uhelnatý nebo oxidy dusíku.

Zahřívaný tabák – s tabákem a většinou i nikotinem, který se uvolňuje při vysoké teplotě, jenž ale zároveň náplň nezapálí. K zahřívání je potřeba speciální zařízení, malý strojek, do kterého se vkládá náplň tvarem napodobující klasické cigarety – jsou ale kratší. Z nich se po zahřátí uvolňuje pára, kterou kuřák vdechuje. Laicky se i tomuto zařízení často říká elektronická cigareta, případně ho lidé označují jménem značky, pod kterou se prodává. 

Elektronická cigareta – tekutá náplň bez tabáku, většinou s nikotinem. Také u ní je potřeba zahřívání, ovšem na nižší teplotu než u zahřívaného tabáku. Uživatel e-cigarety látky vapuje ve formě aerosolu, jenž vzniká zahříváním tekuté náplně vložené či integrované do elektronické cigarety. Často jde o jednorázové výrobky, označované také jako e-liquid

Kouříte e-cigarety?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).