Zejména s příchodem Velikonoc jsou hodně populární pokrmy s vařenými vajíčky. Vejce totiž symbolizují nový život, obnovu a naději, takže se skvěle hodí pro období jara. Nemusí být ale nutně Velikonoce, abyste si připravili vajíčkovou pomazánku. V rámci zdravé výživy ji můžete konzumovat pravidelně, pokud nahradíte tučnou majonézu tvarohem nebo lehkým sýrem.
Co se dozvíte v článku
Jak jsou na tom vejce s cholesterolem?
Zatímco v minulosti se o vejcích (respektive vaječných žloutcích) hovořilo jako o nepříliš zdravé cholesterolové bombě, dnes jsou názory odborníků z oblasti kardiologie o něco mírnější. Postupně se totiž zjistilo, že množství cholesterolu ve vaječném žloutku není až tak vysoké. Ve vejcích se navíc nachází lecitin a jiné látky, které pomáhají předcházet usazování cholesterolu v cévách.
Pokud si chcete hlídat denní příjem cholesterolu, nemusíte se vajíček nutně vzdávat. Spíše je důležité zvažovat jejich množství a případně obecně snížit příjem tuků a sledovat, v jakých potravinách do sebe dostáváte další vejce.
Člověk si to ani nemusí uvědomit, ale nachází se třeba ve vaječných těstovinách, majonézách, koláčích a různých krémech. Další možností je oddělit žloutky od bílků a konzumovat jen bílky, ve kterých se cholesterol nenachází.
Vejce plná vitamínů, minerálů a bílkovin
Z nutričního hlediska jsou vejce opravdu mimořádně hodnotná. Najdete v nich prakticky všechny nezbytné vitamíny s výjimkou vitamínu C. Z minerálních látek stojí za zmínku především železo. Dále jde o dobrý zdroj fosforu, draslíku, selenu a zinku.
Bohatá jsou samozřejmě i na vápník, který se nachází především ve skořápkách. Můžete si z nich tedy připravit drcený prášek, který vám pomůže s doplněním vápníku. Jen si ale dejte pozor na to, abyste použili skořápky z uvařených vajíček. Var je totiž jedinou možností, jak se vyhnout obávané salmonelóze. Prášek z vaječných skořápek se může přidávat do kaší, jogurtu či třeba do vody.
Vajíčka také tvoří důležitou součást jídelníčku sportovců, kulturistů a nadšenců do zdravého životního stylu. A to zejména díky tomu, že se v nich nacházejí kvalitní bílkoviny. Slepičí vejce obsahují esenciální aminokyseliny v poměrech, které jsou pro lidské tělo naprosto ideální.
Klasická vajíčková pomazánka vs. zdravější varianty
Asi málokdo si umí představit dietní verzi vajíčkové pomazánky bez pořádné dávky majonézy. Majonéza je ale bohužel tím hlavním faktorem, který z klasické pomazánky nedělá zrovna zdravé jídlo. O samotné majonéze ještě není nutné tvrdit, že je vyloženě nezdravá. Přece jen se skládá hlavně ze žloutků a rostlinného oleje.
Hodně ale záleží na způsobu výroby a na použitém množství. Majonézy z obchodů nejsou tak tučné, protože obsahují méně žloutků v porovnání s domácími. Pokud si chcete dát jen lžíci majonézy k salátu nebo libovému kuřecímu masu, moc to nevadí. V kombinaci se smaženým sýrem a hranolkami je však lepší se jí vyhnout.
Při přípravě vajíčkové pomazánky se zpravidla používá jedna lžíce majonézy na jedno vejce. A to je docela dost, ještě když vezmete v úvahu, že se používají celá vajíčka se žloutky.
Pomazánku proto není od věci trochu odlehčit, pokud potřebujete snížit množství cholesterolu v jídelníčku. Stačí majonézu nahradit měkkým tvarohem nebo sýrem cottage, který je velice výživný a zdravý. Případně můžete použít jiné čerstvé sýry, jako jsou lučina nebo žervé.
Jíte vajíčka?
Recepty na zdravou vajíčkovou pomazánku
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Ingredience:
- 4 vejce,
- 250 g měkkého tvarohu,
- 1 jarní cibulka,
- 1 lžíce plnotučné hořčice,
- sůl,
- pepř,
- čerstvé bylinky nebo naklíčené výhonky na ozdobu.
Postup:
Do kastrolu nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Vejce pak vložte do vroucí vody a nechte je vařit cca 10 minut. Uvařená vejce ihned zchlaďte ve studené vodě. Až to bude možné, vajíčka oloupejte. Poté je nakrájejte na drobné kostičky, případně propasírujte přes sítko na vařené brambory. Smíchejte vajíčka s tvarohem a přidejte jarní cibulku nakrájenou na kolečka a hořčici.
Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pomazánku namažte na celozrnné pečivo nebo žitný chléb. Chlebíčky či jednohubky můžete ještě posypat nakrájenou pažitkou, petrželkou nebo řeřichovými klíčky. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou, takže můžete použít i sušená rajčata, plátky ředkviček či jiné dobroty.
Vajíčková pomazánka s cottage
Ingredience:
- 4 vejce,
- 200 g sýru cottage,
- 1 malá šalotka,
- sůl,
- pepř,
- pažitka,
- případně 1 lžíce pomazánkového másla.
Postup:
Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte je v míse se sýrem cottage, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, nasekanou pažitku a sůl s pepřem podle chuti.
Pokud se vám zdá konzistence pomazánky málo krémová, můžete ještě přidat lžíci pomazánkového másla. Díky tomu se bude lépe roztírat a její chuť bude jemnější. Pomazánku podávejte namazanou na pečivu. Pro estetičtější vzhled ji můžete ještě posypat trochou pažitky či jinými bylinkami.
Vajíčková pomazánka se šunkou
Ingredience:
- 3 vejce,
- 50 g šunky,
- 3 lžíce lučiny nebo žervé,
- sůl,
- pepř,
- pažitka.
Postup:
Uvařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šunku nakrájejte na drobné kostičky nebo nudličky a smíchejte ji s vajíčky, lučinou a pažitkou. Pomazánku dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Namažte ji pak na veku či domácí pečivo. Pokud máte rádi kombinaci šunky a sýra, můžete chlebíčky ještě na závěr posypat troškou strouhaného sýra.